Blog Connectivity: Willy Rietveld over de veranderende wereld van optische datacommunicatie

5325

Beste lezer van DatacenterWorks. Het is een groot genoegen om u via deze blog te bereiken. Laat ik mezelf eerst even voorstellen, voordat we een kijkje nemen in de fascinerende wereld van de optische datacommunicatie. Mijn naam is Willy Rietveld en ik woon in een klein stadje genaamd Benschop in de provincie Utrecht. Ik ben getrouwd en samen hebben we drie prachtige tienerdochters. Ik heb een opleiding gevolgd in micro-elektronica en chip design. In 2012 voltooide ik een speciale Business Executive opleiding aan Wharton University in Philadelphia USA, aangeboden door het bedrijf waar ik voor werk: TE Connectivity. Dit bedrijf is een wereldwijde onderneming op het gebied van connectiviteit. Het oplossen van connectiviteitsproblemen met een breed portfolio producten, engineering gedreven en natuurlijk zeer klantgericht. Vanwege onze wereldwijde aanwezigheid in verschillende markten zijn wij in staat technologische innovaties in verschillende industrieën in te zetten.

Volgend jaar bereik ik de 20 dienstjaren voor dit bedrijf, waarbij ik direct vanaf de universiteit ben gekomen. De tijd vliegt als je plezier hebt in je werk! Vanaf de allereerste dag ben ik betrokken geweest bij de technologische product- en procesontwikkeling van de optische datatransportsystemen. Gedurende deze bijna twee decennia heb ik verschillende functies gehad, ik ben momenteel verantwoordelijk voor een wereldwijde afdeling die verantwoordelijk is voor glasvezel-engineering binnen de business unit ’netwerken’. Ongeveer vier jaar lang was ik binnen het corporate deel van onze organisatie verantwoordelijk voor de ontwikkeling van nieuwe optische technologieën voor alle industrieën, die naar verwachting binnen vijf tot tien jaar zullen zijn geïmplementeerd.

Den Bosch vormt een belangrijke basis voor optische ontwikkeling. Hier bevindt zich een mooi bedrijf met een rijke historie op het gebied van engineering, productie en verkoop. Onlangs zijn onze gebouwen geüpgraded en is de capaciteit uitgebreid van 400 naar 600 medewerkers. Ongeveer twee jaar geleden hebben we zijn onze optische laboratoria opgewaardeerd op het gebied van metrologie, verwerking, technologische ontwikkeling, testen en automation. Als zodanig hebben we een unieke positie binnen onze groep. Het is geweldig om te beseffen dat we in Nederland over al deze mogelijkheden beschikken!

In de komende reeks blogs ga ik schrijven over de verschillende ontwikkelingen die spelen in de heldere wereld van de optische datacommunicatie en connectiviteit. Onderwerpen die de revue zullen passeren zijn ‘gestructureerde bekabeling’, ‘bandbreedte-ontwikkeling’, ‘ontwikkelingen rond density’, ‘media voor optisch datatransport’ en mogelijk nog een aantal andere topics. Natuurlijk zal daarbij de nadruk liggen op datacenters, maar het is ook goed om te beseffen dat ook andere industrieën de wereld van datacenters in de toekomst kunnen beïnvloeden.

  • Willy Rietveld
  • W.Rietveld@TE.com