Blog Buitengewoon Beveiligd: Johan van den Wittenboer over lekker slapen

Johan uitsnede

In mijn vorige blog had ik het over het feit dat buitenbeveiliging behoorlijk wordt onderschat. Een conclusie die getrokken kan worden uit het Pb7 onderzoek naar de manier waarop Nederlandse datacenters omgaan met buitenbeveiliging. De onderschatting van de nut en noodzaak van buitenbeveiliging is niet exclusief voor datacenters, het strekt zich ook uit over veel andere sectoren. Dat verklaart volgens mij waarom er voor hekwerken niet zoiets bestaat als een certificering. Vreemd is dat wel, want voor de meest uiteenlopende zaken en zeker voor security zijn er keurmerken, classificaties of certificaten ‘te verdienen’ en voor zoiets ‘bedrijfskritisch’ als buitenbeveiliging nou net weer niet.

In de praktijk wordt de bewezen kwaliteit van het Heras-hekwerk ervaren als een virtueel keurmerk en haar totaaloplossing ADVAT (Afschrikken, Detecteren, Vertragen, Actie ondernemen en Toegang verschaffen) als een classificatie. Nu gaat hier ook het gezegde ‘de eerste klap is een daalder waard’ helemaal op. Alle onderdelen kun je zorgvuldig op elkaar afstemmen maar het mooiste is dat afschrikking voor de ongenode gast al voldoende is om zich te bedenken en zijn snode plannen af te blazen. Vaak is een indrukwekkend ogende buitenbeveiliging in veel gevallen al voldoende om een potentiële indringer op andere gedachten te brengen. Voor het bepalen van de juiste oplossing is het daarom belangrijk dat we ons verplaatsen in de gedachten van een inbreker. Welke afwegingen maakt deze voordat hij tot actie overgaat? Inbraakscenario’s noemen we dat ook wel.

Uit onderzoek blijkt dat inbrekers, vandalen of saboteurs absoluut niet in het licht willen worden gezet. Daarom kan de aanblik van een robuust hekwerk compleet met puntenkammen, een elektronische overklimbeveiliging met zichtbare sensoren en in het oog springende verlichting, een inbraak doen afblazen. Ook hebben prominent geplaatste camera’s een uitermate nuttig uitwerking. Informatie op waarschuwingsborden over wat er te wachten staat, mocht het hekwerk toch bedwongen worden, is voor het inbrekersgilde vaak al voldoende om het-toch-maar-niet-te-doen. Het wijzen op het gevaar van hoogspanning of de aanwezigheid van een aantal trouwe viervoeters noopt ook tot de nodige ‘zelfrelflectie’ bij de inbrekers.

In de dagelijkse praktijk zien we dat er nog veel moet worden gedaan aan het verschaffen van inzicht, noem het bewust worden, in het toepassen van serieuze afschrikking. Voorkomen blijft immers altijd beter dan genezen. Dan slaapt u ook wat lekkerder.

Johan van den Wittenboer is product development manager bij Heras