6 ontwikkelingen die datacenters duurzamer en veiliger maken voor de toekomst
De overheid heeft de teugels van het lockdown-paard laten vieren. Het vooruitzicht van de pandemie voelt optimistischer dan een paar maanden terug, maar bedrijven pakken door op hun digitale transformaties: ze voelen dat de veranderingen die corona aanjoeg goede veranderingen voor ze zijn, en gaan ermee door. Deze versnelde digitalisering gaat dus onverminderd verder, ook in 2022.
Dit zijn volgens Interxion zes ontwikkelingen op onder andere het gebied van duurzaamheid, veiligheid en regelgeving, in de datacenter branche voor de komende jaren.
- Cybersecurity risico’s versnellen verhuizing naar de cloud
Ransomware aanvallen domineerden vorig jaar het nieuws. Tientallen Nederlandse bedrijven lieten onbedoeld aanvallers binnen. Miljardenbedrijf VDL Groep, thuis voor 105 dochterondernemingen, voelde wekenlang de nasleep van een aanval en mediaconcern RTL betaalde een bescheiden som losgeld om van een hack af te komen. De les is echter dat niet alleen de grootste bedrijven risico lopen: volgens de KVK kreeg één op de vijf bedrijven – groot én klein – in 2021 met een aanval te maken. Cybercriminelen worden ook steeds sluwer en hanteren tegenwoordig een professionele strategie waardoor er nog nooit zo veel én effectieve hacks hebben plaatsgevonden als in de afgelopen jaren. En het ziet er naar uit dat ze alleen maar doorgroeien. Dus ook in 2022 moeten berdrijven weerbaarder worden tegen deze criminelen praktijken.
De EU stelde afgelopen zomer de NIS 2 richtlijn op, een lijst regels voor organisaties die helpt de schade van ransomware te beperken. Eén van die regels is het inzichtelijk maken van de veiligheid van toeleveranciers van (grote) organisaties. Dit zal ervoor zorgen dat cloud- en infrastructuur providers die hun zaken op orde hebben, hun klanten extra diensten kunnen bieden om hun data gegarandeerd veilig te stellen. Grote, veilige cloudproviders zijn deel van de oplossing tegen ransomware en andere cybercrime.
- Datacenters pakken duurzaamheid en de klimaatcrisis aan
De datacenterbranche nam de afgelopen jaren grote stappen richting een meer klimaatvriendelijke manier van werken. De komende tijd gaat de sector daarmee verder, en zal daarin gerichter te werk gaan.
We zullen verder zien dat datacenters concrete acties gaan ondernemen die écht een verschil maken in de klimaatcrisis, ook al zullen die acties soms op scepsis of weerstand stuiten. Voorbeelden van dit soort verduurzamingsacties zijn onder andere het verkrijgen van duurzame ingekochte energie voor datacenters via windmolenparken, waterkrachtcentrales en zonne-energievelden. Daarnaast kan het verbruik van grote energieverbruikers binnen datacenters zoals chillers drastisch verminderd worden, door gebruik te maken van innoverende koeltechnieken zoals bodemenergieopslag. Bodemenergie is het gebruiken van de bodem om warmte en koude aan te onttrekken en in op te slaan.
- Data-regulatie legt cloud data en transformatieplannen onder een vergrootglas
Nieuwe regels en richtlijnen maken (data) infrastructuur strategieën voor bedrijven ingewikkelder dan ooit. Onder de voorgestelde ‘Verordening Digitale Diensten’ (Digital Services Act) zouden bedrijven voortaan, als het op regelgeving aankomt, onder de wetten van waar hun hoofdkantoor gevestigd is vallen. Voor veel bedrijven, zoals Meta (voorheen Facebook), Twitter en Google, is dat Ierland. Amazon zit in Luxemburg. Als bedrijven met meerdere vestigingen ineens aan andere wetten moeten voldoen, heeft dat invloed op de manier waarop zij met data om moeten gaan. De massale verhuizing van data die dit teweeg brengt neemt een enorme complexiteit met zich mee, die bedrijven dwingt om al hun strategieën onder een enorm vergrootglas te leggen.
- De zorgen rondom energieverbruik zullen blijven
Het duurzaamheidsvraagstuk en de zorgen rondom energieverbruik van datacenters gaan hand in hand. In Noord-Holland, waarschijnlijk dé datacenter-provincie van Nederland, voert de oppositie de weerstand op om de bouw van nog meer centers tegen te gaan. Onder andere de SP en PvdA zien in De Telegraaf “niet hoe datacenters aan duurzaamheid kunnen voldoen als je energiebehoefte hetzelfde is als de hele stad Amsterdam.”
De discussie leeft en Noord-Holland komt daarom met een eigen groeistrategie die, in tegenstelling tot die in het verleden, een plafond kent. Landelijk gezien komt de overheid ook snel met een vestigingsbeleid voor datacenters, waarin energieverbruik één van de grootste overwegingen zal zijn.
Het is daarom maar de vraag of een aanbesteding in de toekomst nog zo gemakkelijk gedaan wordt. Als bedrijven zich met een datacenter willen vestigen, moeten ze namelijk stevig in overleg met (lokale) overheden, en daarnaast moeten ze aan kunnen tonen dat ze netto zo weinig mogelijk energie verbruiken. Kijk maar naar het datacenter in Zeewolde, wat veel verzet tegen zich kreeg.
- Het datacenter evolueert
Exponentiële groei van data, toenemende complexiteit en nieuwe technologieën zorgen ervoor dat organisaties meer opties in hun infrastructuur strategieën integreren. Een rapport uit eind 2021 van Gartner voorspelt dat 85 procent van de organisaties in 2025 opties voor on-premise, maar ook voor colocatie, cloud en edge delivery integreert. Dat is een behoorlijk stijging vergeleken met 2020. Toen was slechts 20 procent van de organisaties dit van plan. Voor deze uitbreidingen is nauwkeurige planning nodig, omdat die mix van opties het managen van risico’s en regulaties complexer maakt.
Dit creëert overigens ook kansen voor datacenters: die kunnen hun klanten professioneel begeleiden en door deze complexiteit navigeren. Zo worden ze strategische partners van hun klanten, in plaats van alleen maar leveranciers.
- Support van hybride IT-strategieën gaat groeien
Grote bedrijven zijn logischerwijs meer afhankelijk van een grotere groep leveranciers en andere externe ondersteunende partijen. Toch zijn ook kleinere ondernemingen tegenwoordig klant bij verschillende providers die de hard- en software voor hun IT-strategieën leveren. Iedereen neemt steeds méér business applicaties af waar af en toe IT-support voor nodig is. Deze vraag naar ondersteuning voor legio toepassingen zal de komende jaren alleen maar groeien.
Datacenters zijn niet langer pakhuizen voor computerkasten. Ze helpen organisaties steeds vaker op strategisch niveau, omdat er meer expertise dan ooit nodig is in een steeds complexer wordend IT-landschap. Hierdoor bewegen datacenters steeds meer in de richting van een ondersteunende factor, waar je alleen iets van merkt als er iets mis is. Ze krijgen de rol van een strategisch partner die zijn klanten digitaal sterker maakt dan de concurrentie.
Jelle Brouwer is energy efficiency officer bij Interxion