<


Vooruitblik op UPS Day 2020

UPS-day2020

Op 10 december vindt de UPS Day 2020 plaats - dit jaar geheel virtueel. Tijdens dit event wordt u geheel bijgepraat over de laatste ontwikkelingen rond de energievoorziening van datacenters. Maar wat zijn die ontwikkelingen eigenlijk? Als vooruitblik op dit event vroeg redactie van DatacenterWorks een aantal toonaangevende aanbieders naar hun visie op de wereld van de UPS.

Modularisering is natuurlijk een trend die we al een aantal jaren zien als het om Uninterruptable Power Supplies gaat. Maar dat is zeker niet de enige ontwikkeling die Nederlandse leveranciers van UPS-systemen en power Infrastructure-oplossingen zien.  

Henk Mulder, regionale manager bij HITEC Power Protection, heeft het eigenlijk nauwelijks over technologie als hij naar trends kijkt.

hitec-ups-2020-

“Om datacenters en andere kritische toepassingen te voorzien van een continue netspanning worden natuurlijk UPS-systemen gebruikt. Deze systemen zorgen ervoor dat wanneer het net niet meer beschikbaar is, er toch een continue stroomvoorziening is. De UPS heeft een energiebron waarin tijdelijk energie wordt opgeslagen, die meteen kan worden gebruikt als het net uitvalt. Als energiebron hiervoor worden vaak batterijen gebruikt. De steeds populairdere lithium-batterijen hebben een hogere energiedichtheid (kWh/m3) en gaan langer mee dan de gebruikelijke lood-zuur accu’s.”

 

Met name in de grondstof lithium ziet Mulder een probleem. “Voor lithium bevindt de helft van de wereldvoorraden zich in de zogeheten 'lithiumdriehoek', meestal in ongerepte zoutvlakten in gebieden van Argentinië, Chili en Bolivia. Mijnbouwbedrijven zijn ervan beschuldigd de lokale bevolking te exploiteren, buitensporige hoeveelheden drinkwater te onttrekken en ongerepte natuurgebieden te beschadigen. Voor kobalt bevindt meer dan de helft van de wereldreserves zich in de Democratische Republiek Congo, waar mijnbouwbedrijven zijn beschuldigd van kinderarbeid en ernstige gezondheids- en veiligheidsschendingen. In 2019 spande een mensenrechtenorganisatie een rechtszaak aan tegen Apple, Google, Dell, Microsoft en Tesla namens 14 families in Congo.”

Alternatief bieden

Het gebruik van lithium-batterijen roept op z’n minst ethische vragen op, vindt Mulder. Laat staan het feit dat de recycling van deze batterijen nog niet is geregeld. Daarnaast resulteert gebruik in een verhoogd brandgevaar.

Gelukkig is er een alternatief, meent Mulder. “Een DRUPS (Dynamisch Roterende UPS) voorziet in de naadloze integratie van een stand-by diesel generator en een UPS-systeem. Wat hierbij opvalt is dat het DRUPS-systeem GEEN batterijen gebruikt. Het gehele systeem neemt zo’n 40-50% minder vloeroppervlak in beslag en heeft een rendement dat gelijkwaardig is aan de zogenaamde statische UPS-systemen met batterijen.”

HITEC Power Protection heeft wereldwijd meer dan 2000 DRUPS systemen geïnstalleerd in meer dan 60 landen die een gezamenlijk vermogen leveren van ruim 3100 Megawatt aan continue energie. Of het nu gaat om de continue energievoorziening van de langste treintunnel ter wereld door de Zwitserse Alpen, om betrouwbare energievoorziening van ’s  werelds meest moderne datacenter in Singapore of om kwalitatief hoogwaardige energievoorziening van s ’werelds grootste halfgeleiderfabriek in China, samen met onze klanten bouwt HITEC wereldwijd mee aan unieke projecten.

Uptime wordt steeds belangrijker

Bij B&A Services ziet sales manager Arie Ouweneel een andere trend die ook meer en meer door datacenters en IT-afdelingen naar voren wordt gebracht: het belang van een uptime en dan liefst een beschikbaarheid die richting 99,9999 procent gaat. Onlangs kocht Power Generation BV, het moederbedrijf van Zwart uit IJmuiden, 100% van de aandelen B&A Projects en B&A Services. Die consolidatie is belangrijk om de kennis en vaardigheden te kunnen garanderen die nodig is om een dergelijke uptime te kunnen realiseren.

Ouweneel: “Je ziet onze installaties van de grootste hyperscale datacenters door heel Europa tot edge datacenters in Afrika. Ons team is volledig op elkaar ingespeeld en heeft samen honderden projecten succesvol afgerond. Elke oplossing is een combinatie van modulaire elementen van noodstroominstallaties voor datacenters met maatwerk-aanpassingen voor de specifieke situatie. Communicatie, samenwerking en voortdurende minutieuze bewaking van het proces zijn doorslaggevend. Wij onderhouden nu 1200 sets bij 250 datacenters in 8 landen.”

“Wij ontwerpen, engineeren tekenen, bouwen, installeren en servicen de complete integrale noodstroominstallaties voor datacenters. Wij weten daarom welke gevolgen één kleine verandering kan hebben op de stroomvoorziening van het datacenter. We overzien het geheel en zorgen ervoor dat alles naadloos op elkaar aansluit.”

“Projectmanagement hebben wij in ons DNA”, meent Ouweneel. “De noodstroominstallatie wordt turnkey opgeleverd. Het neerzetten van een turnkey datacenter in Europa duurt even en daar komt veel bij kijken. Bij Zwart stellen we daarom per datacenter één contactpersoon aan. Deze allrounder bezit alle kennis en ervaring om het project van start to finish te realiseren en tot een goed einde te brengen. Hij zorgt er proactief voor dat u altijd precies weet wat de status is.”

Power density groeit

Bij Delta let men scherp op de ontwikkelingen rond power density. "Nu de snelle groei van de vermogensdichtheid een trend wordt, moeten bedrijven effectievere manieren vinden om de uitdagingen op het gebied van elektriciteit, koeling en ruimte die ermee gepaard gaan het hoofd te bieden”, vertelt Marisela Martinez van deze fabrikant die de laatste jaren flink aan de weg timmert in Nederlandse datacenters. "Gelukkig integreren experts bij Delta het modulariseringsconcept in producten en oplossingen die zijn ontworpen voor datacenters om meer flexibiliteit te bieden en voor te bereiden op de groeiende werklast.”

Datacenters hebben de afgelopen jaren met veel uitdagingen te maken gehad als gevolg van snelle veranderingen in IT-technologieën. Datacenters met hoge dichtheid zijn een probleem geworden waarmee ondernemingen steeds vaker te maken hebben. “Omdat we hogere eisen stellen aan internetdiensten, moeten bedrijven manieren bedenken om te voldoen aan de verwachtingen van gebruikers voor 24x7 beschikbaarheid. Het aantal servers blijft toenemen, terwijl er in fysiek steeds kleinere systemen veel meer rekenkracht en opslagcapaciteit wordt opgenomen. Small Form Factor (SFF), blade servers naar hyperscale servers naar ‘Composable Infrastructure; die wordt ingezet om flexibele frames te realiseren. Het zijn allemaal nieuwe ideeën die worden uitgewerkt om aan deze vraag te voldoen.”

Invloed virtualisatie

Servers met een hogere dichtheid betekenen dat er voor elke server een hoger stroomverbruik nodig is. Daar komt echter bij dat de wereld zich steeds meer zorgen maakt over het  energieverbruik van datacenters. Daarom richten ondernemingen zich steeds meer energie-efficiëntie en duurzaamheid. Virtualisatie-technologie biedt oplossingen voor ondernemingen waardoor elke server een grotere werklast aan kan, zodat deze optimaal kan worden benut. In de huidige fase van de wereldwijde cloud-trend zien veel ondernemingen 'cloud first' al als een van hun belangrijkste strategieën. Er worden meer IT-budgetten geïnvesteerd in cloud-gerelateerde IT-infrastructuur en -software en sommige bedrijfsorganisaties en IT-leveranciers gebruiken zelfs al ‘cloud only’ als hun belangrijkste strategie.

Martinez voegt daaraan toe: “Een andere trend die duidelijk impact heeft op de power-infrastructuur en de UPS-systemen van datacenters is natuurlijk de ontwikkeling van mobile en sociale media. Er is een enorme rekenkracht nodig om de gegevens die hierbij vastgelegd en geanalyseerd worden te kunnen verwerken. Voeg daarbij de snelle ontwikkeling van het Internet of Things (IoT) en het zal duidelijk zijn dat AI, machine learning en big data-analyse een fors energieverbruik vereisen. Dit zijn trends waar iedere gebruikers of eigenaar van een datacenter of serverruimte serieus rekening moet houden.”

Zorg voor batterijen

De rol die batterijen spelen in een noodstroomvoorziening wordt nog wel eens onderschat, vertelt Wim Nieuwenhuizen, verantwoordelijk voor EMEA sales Grid Solutions bij Franklin Electric 

Franklin-CELLGUARD Wired BMS Group

“Uw UPS-systeem (Uninterruptible Power Supply) is het hart van uw backup-stroom. Maar slechts één enkele slechte batterij in een UPS-batterijstreng zorgt al voor een risico op uitvaltijd”, vertelt hij. “Batterijstoringen zijn verantwoordelijk voor meer dan de helft van alle UPS-storingen. Het maakt daarbij bovendien niet uit of het batterijsysteem Valve-Regulated Lead Acid (VRLA), Vented Lead Acid (VLA) of nikkel-cadmium (NiCad) is."

 

"De batterijen vormen verreweg het meest kwetsbare en meest storingsgevoelige onderdeel van een UPS. Daarom is regelmatig onderhoud van deze batterijen van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat de backup-stroom beschikbaar is wanneer dat nodig is.”

De belangrijkste zorg voor een batterijsysteem zijn de omgevingsomstandigheden van het UPS-systeem. Ongunstige omgevingen kunnen de beschikbare levensduur aanzienlijk verkorten. “Batterijen die te warm of te koud zijn hebben een negatieve invloed op het vermogen van de batterijen om energie te geleiden en op te slaan. Er bestaan schattingen dat elke temperatuurstijging van 8-10 °C de levensduur van de batterij halveert. Raadpleeg daarom altijd de specificaties van de batterijfabrikant voor het aanbevolen bedrijfstemperatuurbereik van de batterij.”

LRT zuid-800.jpg

Daarnaast wijst Van Nieuwenhuizen op het feit dat regelmatig onderhoud en trending er voor kan zorgen dat het gebruik van batterijen tot het - zeg maar - normale einde van hun levensduur is verzekerd. “Dit levert natuurlijk een aanzienlijke kostenbesparing op en draagt ​​bovendien bij aan een groene, verantwoorde oplossing.”

Onderdeel van moderne backup-systemen zijn ook generatoren. Franklin Fueling Systems biedt hiervoor een complete lijn petroleumapparatuur. Kenmerkend voor deze systemen, zo vertelt Van Nieuwenhuizen, is dat zij het brandstofpeil van de tank monitoren, maar ook vocht, verontreinigingen en mogelijke lekkages in zowel de tank als de leidingen. Toch is het beheren en onderhouden van generator sets een kennisintensieve discipline. Daarom levert First-Case in Wateringen een opleidingsprogramma aan, zodat medewerkers op de hoogte blijven van de laatste technische kennis.

 

U kunt zich nog aanmelden voor de digitale UPS-Day expertsessie

aanmelden-45px

 

Lees ook
Het is goed dat datacenters over het milieu moeten rapporteren

Het is goed dat datacenters over het milieu moeten rapporteren

Het Uptime Institute beantwoordt in een recent artikel de vraag waarom datacenters steeds meer met het milieu te maken krijgen. De puntsgewijze opsomming van de oorzaken is verhelderend. Voor iedereen die op hoofdlijnen wil weten wat er speelt is dit een goed startpunt.

Datacenter BIT levert restwarmte aan Warmtebedrijf Ede

Datacenter BIT levert restwarmte aan Warmtebedrijf Ede

In aanwezigheid van Jan van der Meer, gedeputeerde van de Provincie Gelderland en wethouder Arnold Versteeg van de gemeente Ede, tekenen vandaag BIT en Warmtebedrijf Ede een overeenkomst voor de restwarmtelevering van BIT aan het Edese slimme groene warmtenet. Met deze ‘datathermie’ kunnen circa 1000 extra woning-equivalenten (woningen en bedrijven)...

All IT Rooms realiseert datacenters en Control Rooms voor Alliander

All IT Rooms realiseert datacenters en Control Rooms voor Alliander

Slim netbeheer speelt bij Alliander een belangrijke rol in het verzorgen van de net- en gasaansluitingen voor zowel consumenten als de zakelijke markt. De netbeheerder ondersteunt deze activiteiten vanuit zowel Arnhem als Haarlem met behulp van gloednieuwe datacenters en Control Rooms. De technische installaties op beide locaties voor de datacenters,...