Vijf redenen om te kiezen voor intelligente PDU mét USB-poort

Intelligente PDU’s worden steeds vaker voorzien van een USB-poort. Opmerkelijk genoeg geven fabrikanten in de documentatie echter lang niet altijd aan waarvoor deze poort nu precies gebruikt kan worden. Terwijl de aanwezigheid van een USB-poort nu juist zoveel voordelen kan bieden.

For future use only?

PDView-iPad-Screen3-244x300 De eerste power distribution units met USB-poort verschenen al weer heel wat jaren terug voor het eerst op de markt. Veel datacenter managers leken geïntrigeerd door deze uitbreiding. Helaas kwamen velen van hen er al snel achter dat deze poorten vaak vooral bedoeld waren voor het gemakkelijk realiseren van een initiële setup van de PDU, terwijl in andere gevallen de poort uitsluitend gebruikt mocht worden voor firmware upgrades. En soms stond er simpelweg bij: ‘for future use only’.

Dat is jammer, want inmiddels zijn er tal van slimme toepassingen bedacht die enkel en alleen mogelijk zijn als we zelf kunnen bepalen hoe we die USB-poort gebruiken. Er zijn inmiddels tal van zogeheten use cases beschreven. Laten we er eens vijf bekijken.

Interessante toepassingen

  1. Uitlezen via wifi - Om een PDU te kunnen uitlezen, passen veel beheerders een ethernet-kabel toe. Er zijn echter tal van situaties denkbaar waarin een extra kabel niet handig is. Er is bijvoorbeeld geen vrije switch-pooort meer beschikbaar en men wil niet speciaal voor een PDU het aantal switch-poorten uitbreiden. De aanwezigheid van een USB-poort maakt het echter mogelijk om een wifi stick op deze poort aan te sluiten. In dat geval kan de kabel achterwege blijven, aangezien het uitlezen van de PDU nu via een draadloze verbinding kan plaatsvinden. Let hierbij alleen wel goed op hoe de draadloze verbinding wordt opgezet. Verstuur de monitoringgegevens alleen versleuteld, zodat de data niet door onbevoegden kan worden gelezen. Sommige PDU-fabrikanten leveren hier overigens kant-en-klare oplossingen voor waarbij bijvoorbeeld encryptie standaard aanwezig is.
  1. Snel configureren - Er zijn tal van situaties denkbaar waarbij grotere aantallen PDU’s op dezelfde manier dienen te worden geconfigureerd. Drie of vier power strips op dezelfde manier instellen is natuurlijk geen probleem. Maar dat wordt anders wanneer het om tientallen of honderden PDU’s gaat. Dan zou wel eens veel tijd bespaard kunnen worden als alle PDU’s volledig automatisch geconfigureerd worden door een voorgeconfigureerde USB-stick te gebruiken. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor firmware upgrades. Is het niet slimmer om dit volledig geautomatiseerd te doen? In theorie wel. Maar in veel gevallen lukt dit niet omdat de PDU’s in veel gevallen eerder in gebruik worden genomen dan het netwerk dat nodig is om tot autoconfiguratie via een LAN te komen. Zeker bij nieuwbouw of uitbreiding van de datacentercapaciteit zijn zaken als DHCP-servers en dergelijke nog niet beschikbaar als de PDU’s worden geplaatst. In dat geval is het gebruik van een voorgeconfigureerde USB-stick die volautomatisch de configuratie van iedere PDU regelt een erg handige oplossing. Bovendien kunnen meerdere identieke USB-sticks worden voorbereid, zodat ook grote aantallen PDU’s in korte tijd gereed gemaakt kunnen worden voor gebruik.
  1. webcampdu-300x225 - Stel dat we meerdere PDU’s zodanig zouden willen groeperen dat zij als groep gebruik kunnen maken van slechts één switch-poort? Dat zou een prima oplossing zijn voor bijvoorbeeld een omgeving waarin nog maar een beperkt aantal netwerkpoorten beschikbaar is en waar uitlezen via wifi om wat voor reden dan ook geen optie is. Maar hoe koppelen we al deze PDU’s nu precies aan elkaar? Ook hierbij kan de USB-poort op de PDU een belangrijke rol spelen. Door de power strips simpelweg met standaard USB-kabels met elkaar te verbinden en slechts één PDU via een kabel op een netwerkpoort aan te sluiten, ontstaat een eenvoudig maar robuust mini-netwerk waarmee het op afstand uitlezen van alle gecascadeerde PDU’s heel eenvoudig te realiseren is. Bovendien kunnen alle PDU’s hierbij individueel worden uitgelezen. Maar bijvoorbeeld ook van een upgrade van de firmware worden voorzien.
  1. Security monitoring - In veel datacenters is security een topprioriteit geworden. Of het nu gaat om een interne serverruimte of een colocatie faciliteit, de business-gebruiker wil zekerheid dat zijn applicaties veilig zijn. Steeds vaker betekent dit dat men - naast het kunnen inzien van log files van bijvoorbeeld elektronische sloten op een zaal, gang of rack - ook bewijs wil zien dat niemand zich fysiek in de buurt van servers of storage-apparaten bevindt. Datacenter managers kunnen dit eenvoudig realiseren door een webcam aan te sluiten op de USB-poort van een PDU en de beelden van deze camera vervolgens via een speciale webpagina beschikbaar te stellen aan hun klant. Overigens kunnen we ook voor een andere opzet kiezen. Zo kan op eenvoudige wijze een verbinding gelegd worden tussen webcam en een sensor in de deur van een rack. Zodra deze sensor ‘ziet’ dat de deur wordt geopend, krijgt de webcam een signaal om te starten met opnemen, waarbij per event een snapshot compleet met datum en tijdstip wordt aangemaakt. Hierdoor kan dus heel gemakkelijk een rapportage richting klant worden gegenereerd.
  1. Monitoring via tablet of smartphone - Sommige leveranciers van PDU’s hebben apps ontwikkeld die het mogelijk maken om op eenvoudige wijze data uit een power strip uit te lezen. Dit gebeurt namelijk door deze tablet of smartphone met een standaard USB-kabel aan te sluiten op de USB-poort van de PDU. Daarmee krijgt dit mobiele apparaat de functie van een extern beeldscherm. De functionaliteit in de app maakt het mogelijk om tal van gegevens te bekijken. Dit soort apps (Raritan levert hiervoor bijvoorbeeld een app genaamd PDView) zijn beschikbaar voor zowel iOS als Android.

Dit is zeker geen uitputtende lijst met toepassingsmogelijkheden. Er is nog veel meer mogelijk. Denk bijvoorbeeld maar aan het koppelen van sensoren die temperaturen meten, die trillingen in het rack vaststellen, die de luchtvochtigheid in het rack meten enzovoorts. Een Rapsberry Pi aansluiten om in een rack monitoring-software te draaien? Het kan allemaal door slim gebruik te maken van de USB-poort in de PDU.

Paul Bekema is Sales Engineer bij Raritan

Dossiers