<


‘Verloopadapters maken het combineren van meerdere merken kabelgoten mogelijk’

Kabelgoot verloopadapter

Cable management is een belangrijk onderwerp bij het ontwerpen van een nieuw datacenter of het uitbreiden van een bestaande faciliteit. “Er wordt terecht veel aandacht besteed aan zaken als de bochten in kabels, het labellen van bekabeling en bijvoorbeeld het logisch en slim combineren van kabels tot bundels”, vertelt Martijn Bouwmeester van Mulder-Hardenberg. “Maar eerlijk gezegd kun je dat goed ontwerpen en regelen met vrijwel ieder merk kabelgoot. Het echte verschil zit ‘m in mijn ogen in de details. Wie daar oog voor heeft zal al heel snel de voordelen gaan zien van de echt goed doordachte cable management-oplossingen en de - zeg maar - ‘gewone’ producten.”

Duidelijk voorbeeld

Natuurlijk is Bouwmeester als specialist op het gebied van cable management enthousiast over dit aspect van een serverruimte of datacenter. Tegelijkertijd weet hij een duidelijk voorbeeld te geven van zo’n verschil: het al of niet beschikbaar zijn van verloopadapters die meerdere merken en typen kabelgoten met elkaar kunnen verbinden.

 “Neem de situatie van een datacenter waar men aan een uitbreiding werkt. Bij eerdere zalen heeft men gekozen voor een bepaald type kabelgoot. Maar bij het ontwerpen van de uitbreiding van de faciliteit komt men tot de conclusie dat een ander fabrikaat eigenlijk beter past. Maar ja, kun je wel uit de voeten met twee merken kabelgoten? Vaak lijken datacenter managers te denken dat het op een fatsoenlijke manier combineren van meerdere merken niet mogelijk is. Hierdoor heeft men vaak de neiging om ‘dus maar’ voor het eerder gekozen fabrikaat te kiezen. Waarbij men niet de oplossing kiest die het beste past bij de nieuwe situatie, maar min of meer gedwongen is voor een oude en suboptimale oplossing te kiezen. Het alternatief is immers het volledig vervangen van de reeds aanwezige cable management-infrastructuur en dat is natuurlijk niet echt een optie.”

Verloopadapters toepassen

Er bestaan echter wel degelijk degelijk mogelijkheden om de kabelgoten van meerdere fabrikaten door elkaar heen te gebruiken. Bouwmeester licht toe: “Er zijn namelijk verloopadapters beschikbaar die het mogelijk maken om meerdere soorten en typen kabelgoten op een uitstekende manier met elkaar te koppelen. Dat biedt in mijn ogen grote voordelen. Niet alleen is het daarmee mogelijk de beste oplossing voor een specifieke situatie te kiezen, maar we kunnen hiermee ook lastige discussies voorkomen over het compleet vervangen van de bestaande cable management-infrastructuur.”

Hoewel hij binnen Mulder-Hardenberg mede verantwoordelijk is voor de YellowDuct cable management-lijn van Warren & Brown, benadrukt Bouwmeester dat het hem er vooral om gaat dat datacenter managers weldoordachte keuzes kunnen maken. “Bij een uitbreiding van een zaal of een serverruimte is het zowel vanuit de business case als vanuit oogpunt van duurzaamheid veel verstandiger om te onderzoeken of een bestaande infrastructuur op het gebied van cable management gehandhaafd kan blijven. Als we in staat zijn om met slim ontworpen verloopadapters probleemloos aan te sluiten op de bestaande infrastructuur is dat natuurlijk een uitstekende oplossing. Het punt is echter dat veel datacenter managers niet bekend zijn met dit soort pragmatische oplossingen.”

 

Meer over
Lees ook
Telecomsector werkt aan brede certificering van glasvezel-technici

Telecomsector werkt aan brede certificering van glasvezel-technici

KPN, VodafoneZiggo, Eurofiber, DELTA Fiber, T-Mobile Nederland, Open Dutch Fiber, branchevereniging NLconnect en stichting SECT hebben de intentie uitgesproken om te komen tot een branchebrede certificering voor FttX glasvezelprofessionals. De partijen beogen daarmee de kwaliteit van de Nederlandse glasvezelnetwerken blijvend te garanderen. Tevens willen...

Panduit introduceert compacte veilige TrueEdge wandkast voor edge computing

Panduit introduceert compacte veilige TrueEdge wandkast voor edge computing

Panduit introduceert de PanZone® TrueEdge™ wandkast voor de behoefte aan flexibel configureerbare behuizingen voor edge-toepassingen. Het is een compacte oplossing met een hoge dichtheid voor het veilig installeren van switches en servers in beperkte ruimtes. In de nieuwe wandkast kunnen bedrijven een snel groeiend aantal apparaten dichtbij de toepassingen...

Equinix breidt uit in Amsterdam om te voldoen aan toenemende vraag naar interconnectie

Equinix breidt uit in Amsterdam om te voldoen aan toenemende vraag naar interconnectie

Equinix, Inc. heeft de derde fase van de uitbreiding van Equinix' AM7 International Business Exchange in Amsterdam voltooid. De investering van 63 miljoen dollar verhoogt de capaciteit om de verdere digitalisering van lokale en internationale klanten te ondersteunen. Tot nu toe heeft Equinix meer dan 1 miljard dollar geïnvesteerd in zijn datacenters...