UPS-as-a-Service biedt meer financiële efficiëntie en flexibiliteit

DCD_Singapore2016_PopUPGrap

Volgens een onderzoek van IDC geven bedrijven vandaag de dag tussen de 70% en 80% van hun jaarlijkse IT-budget uit aan zaken die hun systemen alleen maar draaiende houden.

Terwijl Software-as-a-Service inmiddels al een plek op de data- en IT-markt heeft veroverd, stimuleren belangrijke spelers zoals Google, Microsoft, Oracle en Hewlett Packard de vraag naar de ‘everything-as-a-service’-trend.

UPS-as-a-Service (UPSaaS) is een nieuw concept van AEG Power Solutions waarmee IT- en datacenterbeheerders hun budgetbeperkingen kunnen omzeilen. Kritische belastingen profiteren van een geconditioneerde Uninterruptible Power Supply (UPS), terwijl de klant op basis van een ‘pay-per-use’-model alleen voor de gebruikte kWh betaalt.

afbeelding-1-615x426

Meerwaarde (toegevoegde waarde boven functionele)

Bij de aankoop van een UPS-systeem kijkt men hoofdzakelijk naar de kosten en de technische productfuncties, zoals efficiëntie, technologie en afmetingen. Een ‘pay-per-use’-oplossing biedt echter meer financiële voordelen. De vijf belangrijkste voordelen van het UPS-as-a-Service-concept zijn:

 1. Geen investering: u krijgt meer ruimte in uw budget en elimineert financieringskosten.
 2. Geen eigendom: u betaalt alleen de gebruikte kWh met een all-inclusive maandbudget.
 3. Ondersteuning voor groei: de oplossing is flexibel en kan aangepast worden aan een toenemende belasting en zelfs met extra redundantieniveaus.
 4. Maandelijkse facturering: u krijgt een maandfactuur voor de verbruikte geconditioneerde stroom op basis van een vaste prijs per kWh. Het verbruiksrapport is eenvoudig op te vragen via een webportal.
 5. Boekhoudkundige voordelen: de kosten gelden niet meer als kapitaaluitgaven (CAPEX), maar als exploitatiekosten (OPEX). Dit levert ook voordelen op wanneer in januari 2019 de nieuwe boekhoudregel IFRS 16 in werking treedt.
afbeelding-2-615x426

Financiële efficiëntie van 109%

De totale kosten van een UPS, inclusief diensten en vervangende accu's, liggen na zeven jaar 9% hoger in vergelijking met UPSaaS. UPS-as-a-Service is volledig transparant wat betreft de maandelijkse uitgaven. Dit geeft de gebruiker meer vrijheid om vooruit te plannen en zijn IT-budget aan te wenden voor hardware die de productiviteit verhogen en meer inkomsten genereren, zoals nieuwe servers en meer opslagruimte.

Een all-inclusive service 

UPS-as-a-Service is anders dan alle andere financiële concepten die worden aangeboden. UPSaaS omvat het volledige UPS-systeem (inclusief N+X-redundantie), de bekabeling en de distributie, alsook een volledig servicecontract voor onderhoud, installatie, in-/buitenbedrijfstelling en reserveonderdelen. Zelfs vervanging van de accu's is inbegrepen. De klant krijgt één maandfactuur voor het verbruik van geconditioneerde stroom op basis van een vaste prijs per kWh. Het onderhoud en de bewaking worden volledig uitbesteed aan AEG Power Solutions. De eindgebruiker besteedt dus alles uit en hoeft zelf geen personeel toe te wijzen en op te leiden.

afbeelding-3-615x378

Nieuwe boekhoudregels leveren aanvullende balansvoordelen op 

De nieuwe boekhoudregel IFRS 16 is ingevoerd om een accurater en transparanter beeld te geven van de waarde van de rechtspersoon. Met ingang van januari 2019 worden alle leases opgenomen als financiële leases en wordt de financiering van de aankoop van activa verwerkt als een directe aankoop en geboekt als kapitaaluitgaven (CAPEX). Alle producten die op grond van een UPSaaS-contract worden gebruikt, worden echter als een service aangemerkt, waardoor ze als exploitatiekosten (OPEX) worden verwerkt.

Hoe werkt het?

Het complete aanbod driefasige UPS-systemen van AEG Power Solutions, waaronder de nieuwste modulaire M600-producten en de S500-monoblock-producten, kunnen voor een UPSaaS-contract worden gebruikt. Voor de financiële afwikkeling werkt AEG Power Solutions samen met Burland Energy SA, een erkende aanbieder van 'as-a-Service'-concepten in de datacenterwereld.

Burland Energy is verantwoordelijk voor het beheer, de bewaking en de facturering van het UPSaaS-contract, terwijl AEG Power Solutions voor alle hardwarecomponenten en services tijdens de contractperiode zorgt. Het contractproces bestaat uit de volgende fasen:

 1. De eindgebruiker vraagt UPSaaS aan
 • De eindgebruiker berekent hoeveel kWh hij aan stroom nodig heeft en komt met AEG Power Solutions een UPS-oplossing voor het project overeen.
 • Burland Energy berekent de kosten per kWh op basis van de apparatuur en de services die voor het project nodig zijn.
 • De eindgebruiker ontvangt via AEG Power Solutions een bindende offerte van Burland Energy.
 1. Het UPS-systeem wordt geïnstalleerd
 • AEG Power Solutions installeert alle apparatuur en zorgt tijdens de gehele contractperiode voor doorlopend onderhoud en service.
 1. Burland Energy stuurt maandelijks een verbruiksrapport en de bijbehorende factuur
 • De eindgebruiker boekt alle gefactureerde kosten en vergoedingen als exploitatiekosten.
 1. Beëindiging van contract
 • Wanneer het overeengekomen aantal kWh is verbruikt.
 • Buitengebruikstelling van het UPS-systeem na beëindiging van het contract.
afbeelding-4-615x426

Alle apparatuur is eigendom van Burland Energy en de klanten betalen alleen voor de stroom die ze gebruiken. De vaste prijs per kWh is all-in en in het contract staat het totale aantal kWh vermeld. De maandfactuur is gebaseerd op het daadwerkelijke verbruik. De toegang van de klant tot de apparatuur is beperkt tot een ‘kill switch’ (EPO). Burland Energy blijft te allen tijde eigenaar van de activa. In het contract wordt een minimumverbruik opgenomen; zodra dit is overschreden, kan de gebruiker ervoor kiezen om de service te blijven gebruiken of om de apparatuur te retourneren. Het is echter niet mogelijk om het UPS-systeem aan te schaffen.

UPSaaS biedt IT- en datacenterbeheerders een nieuwe manier om geconditioneerde stroom voor hun locaties aan te schaffen op basis van een all-inclusive ‘pay-per-use’-model. Door de maandelijkse facturering kan de eindgebruiker zijn daadwerkelijke kWh-verbruik in de gaten houden, terwijl hij - zonder verborgen kosten - verzekerd is van een volledig onderhouden UPS-systeem van AEG Power Solutions.

AEG Power Solutions