Abato Motoren: "Stroomuitval in datacenter hoeft geen nachtmerrie te zijn"

Abato-275210.jpg

De groeiende vraag naar netwerkcapaciteit vraagt steeds meer van datacenters. Logisch dus dat zij nadrukkelijk kijken naar hun infrastructuur. Welke uitbreiding een datacenter ook doet, de continuïteit mag nooit in het geding komen. Daarvan zijn immers tienduizenden klanten afhankelijk. Om die reden is bij de bouw en inrichting van een datacenter de inzet van een noodstroomspecialist onontbeerlijk. “Kies altijd iemand die rekening houdt met toekomstige groei en uitbreiding van je datacapaciteit”, benadrukt Daan Preijde van Abato Motoren, fabrikant van noodstroomaggregaten in Den Bosch.

Stroomuitval in het datacenter. Het is zonder twijfel de nachtmerrie van elke hosting provider. De impact van een stroomstoring in een datacenter is gigantisch. Tienduizenden klanten zijn in een klap onbereikbaar en kunnen ook na de stroomuitval nog hinder ondervinden van herstelwerkzaamheden. Om nog maar niet eens te spreken van eventueel dataverlies. “Stroomuitval hoeft echter geen nachtmerrie te zijn”, stelt Daan Preijde. Het vraagt volgens hem wel om de juiste voorbereidingen door deskundige noodstroomspecialisten.

 

Redundantie

“Stroom is er altijd. Althans, daar gaan we vanuit. Onze Westerse wereld is helemaal ingericht op een 24 uurseconomie, die -het woord zegt het al- altijd blijft draaien. Stroomuitval kun je dus niet gebruiken. Maar het komt helaas wel voor. Het elektriciteitsnet is immers flink belast. En dat wordt in de toekomst niet minder als Nederland ook nog haar gasloze ambitie waarmaakt. Daarbij komt nog de elektrificatie van het vervoer. Kortom het stroomnet wordt steeds uitgebreider en de stabiliteit zeker niet altijd meer vanzelfsprekend. Daarnaast is er de groeiende vraag naar netwerkcapaciteit die een gigantische druk legt op datacenters om hun infrastructuur up-to-date te houden”, vertelt Preijde. Om die reden is het volgens hem van belang dat datacenters goed nadenken over redundantie in zowel hun infrastructuur, als in de processen om hun klanten en gebruikers optimaal van dienst te kunnen zijn. “Op 8 januari jongstleden was er ook bijna een Europese black out.”

 

Hoe werkt noodstroom?

Noodstroom biedt een betrouwbaar alternatief voor de primaire stroomvoorziening van het openbare elektriciteitsnet. Welke alternatieve noodstroom in een datacenter realiseerbaar is, hangt af van diverse factoren. ICT-apparatuur verdraagt in elk geval geen onderbreking in de stroomvoorziening. Om die reden is de basis in een datacenter altijd een UPS. Dit onderbrekingsvrij voedingssysteem kan 5 tot 30 minuten zonder onderbreking stroom leveren. Daarachter plaats je een noodstroomaggregaat die langdurig in noodstroom kan voorzien. Preijde legt uit hoe dit werkt: “Een moderne UPS is modulair opgebouwd. Dat geeft de gebruiker de hoogste flexibiliteit, een besparing op energieverbruik, lagere onderhoudskosten en een snelle hersteltijd. Ideaal natuurlijk voor in een datacenter. Elke UPS is voorzien van een energieopslagvoorziening, meestal zijn dat batterijen. Doorgaans levert de batterij bij stroomuitval 5 tot 30 minuten nobreak stroom. In deze tijd start het noodstroomaggregaat op. Hiervan heb je net zolang stroom totdat je brandstof op is. Deze werkt immers op een motor.” Momenteel wordt er ook gekeken naar waterstof als energiedrager.

 

Vooruitkijken

Roel Vos heeft als specialist vanuit Abato Motoren al jaren ervaring met zowel het produceren en leveren als het onderhouden van noodstroomaggregaten. “Wij snappen hoe belangrijk het is dat een noodstroomaggregaat zijn werk optimaal doet wanneer dit noodzakelijk is. We zeggen het niet alleen, maar tonen het ook aan in de praktijk via allerlei testen. Bij de plaatsing van een noodstroomaggregaat houden we verder rekening met alle belangrijke processen en onderdelen van een datacenter, inclusief alle ICT-apparatuur (via de UPS) en koelvoorzieningen. Belangrijk elementen zijn de brandsof opslag, de ventilatie en de rookgasafvoer. Ook met de warme zomers is een goede werkend koelsysteem belangrijk. Breng dus voor de aanschaf en implementatie zulke zaken goed in kaart. Wil je voorkomen dat je noodstroomvoorziening niet toereikend is bij uitbreiding van je datacapaciteit, is het van belang dat je een noodstroomspecialist al in de bouw van je datacenter aanhaakt voor het juiste noodstroomadvies”, benadrukt hij.

 

Competentie in noodstroom

Abato heeft vele verschillende typen en samenstellingen van noodstroomaggregaten, variërend van 1kVA tot 3000 kVA en groter. “We ontwerpen, engineeren, bouwen, installeren en onderhouden de generatorsets zelf. In onze werkplaats in Den Bosch of op locatie zelf. Doordat we ook fabrieksimporteur zijn, hebben een interessant kostenvoordeel. We hebben daarnaast ervaring in maatwerk energiesystemen en -processen. Daarmee zijn we een aantrekkelijke one-stop-shop voor alle denkbare noodstroomvoorzieningen. We kunnen aggregaten ook in een container plaatsen, zodat de installatie niet te koste gaat van kostbare binnenruimte.”

Abato bouwt in haar werkplaats in Den Bosch aggregaten met hoofdzakelijk Moteurs Baudouin dieselmotoren. “Een gerenommeerd Frans merk met Weichai als moedermaatschappij dat wereldwijd met een hele snelle opmars bezig is.” De moderne M33 en M55 motoren van 600 tot en met 3300 kVA genereren een CO2-uitstoot die 10% lager ligt en een stikstofuitstoot van wel 15% beneden de gangbare merken! Dit komt mede doordat de motoren vrij recent van de tekentafel gekomen zijn. Deze motoren kunnen ook met HVO-diesel uit de voeten (Hydrogenated Vegetable Oil). Hiermee verminder je als datacenter je CO2-voetafdruk.”     

 

Noodgeval in het datacenter 

Goed testen is de basis van het creëren van zekerheid. In elk geval beschikken we over een eigen storingsdienst en backup aggregaten. Onze specialisten hebben ervaring in generatorsets, maar weten bijvoorbeeld ook hoe om te gaan met de brandstofinstallatie. Het monitoren en in conditie houden van de brandstof is niet onbelangrijk. Tot nu toe hebben we altijd onze vier-uurs-on-site-response-belofte waargemaakt. Met vele honderden aggregaten in onderhoud is dat een mooi prestatie. Ook zijn onze monteurs VCA*, ISO-9001 en NEN3140 gecertificeerd. We zijn 24/7 bereikbaar, 365 dagen in het jaar, een contract is aan te raden maar niet zonder meer nodig. Op elke minuut van de dag helpen onze ervaren medewerkers je aan de beste oplossing.”

Lees ook
ELINEX Power Solutions B.V. betreedt de markt van BESS oplossingen

ELINEX Power Solutions B.V. betreedt de markt van BESS oplossingen

ELINEX Power Solutions B.V., gevestigd leverancier van noodstroomoplossingen, breidt haar portfolio uit met BESS oplossingen. BESS staat voor “Battery Energy Storage System” ofwel “Batterij Energieopslag Systeem”.

Nederlandse investeerder in kritieke infrastructuren overgenomen

Nederlandse investeerder in kritieke infrastructuren overgenomen

DIF, een Nederlandse investeerder in kritieke infrastructuren als telecommunicatie maar bijvoorbeeld ook fabrikanten van batterijen, is overgenomen door CVC Capital Partners.

Bescheiden groei Europese datacentersector in tweede kwartaal

Bescheiden groei Europese datacentersector in tweede kwartaal

Dat meldt Kevin Restivo van CBRE op LinkedIn. “In het tweede kwartaal was er een bescheiden stijging in de opname (54 MW) en het nieuwe aanbod (33 MW) op de primaire en secundaire colocatiedatacentermarkten van Europa”, schrijft hij.