<


Siemon helpt SURFsara naar de toekomst

shutterstock_312634241

SURFsara heeft ter ondersteuning van de nieuwe en krachtige computerinfrastructuur in haar nieuwe datacenter in de Amsterdam Data Tower gekozen voor de bekabelingsoplossingen van Siemon.

SURF is de gezamenlijke ICT-organisatie voor onderwijs en onderzoek in Nederland. Het biedt wetenschappers, onderzoekers, docenten en studenten toegang tot ultramoderne informatie- en communicatietechnologie (ICT) faciliteiten die geavanceerde computer- en data-intensieve onderzoeksprogramma's ondersteunen.

Binnen SURF is SURFsara verantwoordelijk voor het leveren van de hoogwaardige ICT-infrastructuur, -expertise en -toepassingen ter ondersteuning van Big Data en high-performance computerdiensten, data-opslag en data-toegankelijkheid voor onderzoeksinstituten, nationale en internationale universiteiten en faciliteiten voor middelbaar en hoger onderwijs. Tot de instellingen die SURFsara's diensten voor gegevensopslag gebruiken behoren onder andere CERN en ASTRON. CERN is de Europese Organisatie voor Kernonderzoek en tevens ontwikkelaar van de Large Hadron Collider in Genève, 's werelds grootste en krachtigste deeltjesversneller. ASTRON is het Nederlands Instituut voor Radio Astronomie. Deze organisatie is onder andere ontwikkelaar van het grote radiotelescoopnetwerk Low-Frequency Array (LOFAR). Het Meertens Instituut voor onderzoek en studie van de Nederlandse taal en cultuur binnen de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen maakt eveneens gebruik van het datacenter van SURFsara voor het opslaan en analyseren van 1,5 miljoen Twitter-berichten per dag.

De keuze

Dit brede en gerenommeerde klantenbestand is sterk afhankelijk van high-performance computercapaciteiten. Met onderzoekswerk waarvoor steeds meer rekenkracht nodig is voor Big Data die wordt gegenereerd door het Internet of Things (IoT) ontstond de behoefte aan een IT-infrastructuur voor een nieuw gepland datacenter.

Omdat zowel de actieve apparatuur als de bekabeling van de ICT-infrastructuur van SURFsara aan een upgrade toe was, werd besloten over te stappen op een modern colocatie-datacenter. De keuze viel op de Amsterdam Data Tower, gelegen op het Amsterdam Science Park. Het 72 meter hoge gebouw wordt geëxploiteerd door Digital Realty en biedt 5000 m2 dataruimte en een capaciteit van 9 MW aan elektrische energie. Op dit moment beslaan het nieuwe krachtige datacenter van SURFsara en de National Super Computer voor onderzoek van de organisatie twee verdiepingen binnen het gebouw.

De eisen

De verhuizing naar de Amsterdam Data Tower bood SURFsara een uitgelezen kans om de IT-infrastructuur te verbeteren. Vanuit het perspectief van de netwerkbekabelingsinfrastructuur had de organisatie behoefte aan een volledig nieuw ontwerp voor de bekabelingsarchitectuur en aan bekabelingsproducten om een flexibele, schaalbare en toekomstbestendige datacenterfaciliteit te creëren. De uiteindelijke tender werd gewonnen door Siemon, een wereldwijde aanbieder die gespecialiseerd is in het ontwerpen en produceren van IT-infrastructuuroplossingen en -diensten.

Het ontwerp

SURFsara ontwikkelde samen met Siemon een dedicated gestructureerde bekabelingsarchitectuur voor de backbone van het datacenter. De partijen besloten om een end-of-row configuratie te implementeren. Deze plaatst de switches in kasten aan het einde van elke rij, samen met patch-panelen in lijn met de switch-poorten en de bijbehorende servers. Hierdoor kan iedere server via patch-kabels worden aangesloten op iedere willekeurige poort van de switch, zodat maximale flexibiliteit ontstaat. Dit ontwerp maakt een optimaal gebruik van de switch-poorten mogelijk en vereenvoudigt het verplaatsingen, toevoegingen en wijzigingen.

LightStack-2-300x200 Freek Dijkstra, groepsleider infrastructuurnetwerken bij SURFsara: "In vergelijking met het point-to-point bekabelingsontwerp dat we eerder gebruikten, biedt de nieuwe gestructureerde bekabelingsarchitectuur ons de flexibiliteit die we nodig hebben voor voortdurende upgrades en herconfiguraties. Deze aanpak kan ons gemakkelijk de komende 15 tot 20 jaar ondersteunen. Om onze gebruikers de kans te bieden gebruik heb maken van de laatste ontwikkelingen op ICT-gebied, vervangen we om de vier tot vijf jaar onze volledige IT-infrastructuur, inclusief maximaal 50 racks per jaar. Het nieuwe bekabelingsontwerp biedt voldoende flexibiliteit om dit proces te ondersteunen. Het enige dat we hoeven te doen is kortere patch-kabels opnieuw aan te sluiten als er sprake is van een upgrade van een actieve component.”

Nicolas Roussel, technisch manager bij Siemon en verantwoordelijk voor dit project, was als consultant nauw betrokken bij dit project. Hij gaf onder andere advies over vezelpolariteit om SURFsara te helpen de juiste keuze te maken voor de glasvezelapplicaties.

De oplossing

Met 75 petabytes inkomend en 130 petabytes uitgaand dataverkeer plus een opslagcapaciteit van 47 petabytes, zal het duidelijk zijn dat compute-processen van SURFsara’s gebruikers afhankelijk zijn van een bekabelingsinfrastructuur die van hoge kwaliteit is. SURFsara was op zoek naar bekabelingsoplossingen met een hoge dichtheid die eenvoudig konden worden gecombineerd met non-density oplossingen. Daarom stelde Siemon zijn LightStack ultra high-density plug-and-play-vezelsysteem voor, evenals 48-poorts koperen patch-panelen voor de end-of-row kasten en panelen die koper en glasvezel combineren in elke serverkast om zowel koper- als glasvezelconnectiviteit met de servers te bieden.

Dankzij het LightStack-ontwerp kan SURFsara tijdens de groei uitbreiden, waardoor deze modulaire oplossing zowel flexibel als kosteneffectief is. Bovendien levert LightStack ultrahigh density met maximaal 144 LC of 864 MTP-vezels per rack mount. De LightStack-modules bieden krachtige connectiviteit met lage verliezen.

SURFsara maakte ook gebruik van Siemon's LC BladePatch fiber jumpers met zijn push-pull boot-ontwerp. Deze maakt een vergrendeling mogelijk die gemakkelijke aansluiten en verwijderen mogelijk maakt in krappe ruimtes. Op alle 170 racks op elk van de twee verdiepingen zijn nu koper-, glasvezel- en stroomverdelingsunits (PDU's) geïnstalleerd.

Early adopter

"Wij zijn een early adopter van nieuwe Ethernet-standaarden", legt Dijkstra uit. "Vijf jaar geleden hebben we al 40 Gb/s Ethernet in gebruik genomen. Niet alleen in de backbone, maar ook op de servers. Vervolgens hebben we dit jaar 100 Gb/s naar de eindknooppunten voor opslag gerealiseerd, terwijl de computing node van 10 Gb/s naar 25 Gb/s-verbindingen is gemigreerd. Bovendien hebben we glasvezelbekabeling direct aangesloten op de computers. De prestatiemogelijkheden van LightStack voldoen hier volledig aan onze normen.”

Een andere belangrijke factor voor SURFsara was het uitbreiden van de connectiviteit op basis van de behoeften van gebruikers. Omdat Siemon's LightStack-behuizingen zowel multivezel MTP-adapters als duplex LC-modules ondersteunen, kunnen ze naar behoefte snelle parallelle optische toepassingen met 40 en 100 Gb/s of duplex toepassingen met 10 en 25 Gb/s ondersteunen. Met LightStack kan SURFsara profiteren van een modulaire oplossing, aangezien glasvezelbehuizingen herhaaldelijk kunnen worden gestapeld met behoud van volledige toegankelijkheid, wat essentieel is in datacenter-omgevingen met een hoge dichtheid.

20160706-Amsterdam-data-tower-300x300

"Ook de modulariteit van het systeem is voor ons van groot belang als we kijken naar de verschillende opties voor glasvezelbekabeling. LightStack stelt ons in staat om van de multimode-glasvezel die we vandaag gebruiken over te stappen op single-mode bekabeling afhankelijk van de toekomstige capaciteitseisen", aldus Dijkstra.

"Een belangrijk punt van zorg bij de eindgebruikers van SURFsara is insertion loss", voegt René Proost, sales manager bij Siemon, toe. "Naarmate datacenters migreren naar hogere snelheden van 40 of 100 gigabit Ethernet, worden de eisen die gesteld worden aan insertion loss steeds strenger. Om de applicatie-ondersteuning te waarborgen, hebben wij SURFsara daarom geadviseerd onze low-loss glasvezeloplossingen in te zetten.”

Een jaar voor de viering van het 30-jarig bestaan in 2017 opende SURFsara haar nieuwe datacenter aan de Amsterdam Data Tower. Inmiddels combineert de nieuwe faciliteit de opslagcapaciteit en verwerkingskracht van zo'n 10.000 moderne pc’s. Freek Dijkstra vat de resultaten samen: "100 Gb/s is op dit moment onze standaard. We zijn van plan meer van onze diensten van 10 naar 100 Gb/s te migreren. De bekabelingsoplossingen van Siemon hebben dit zeker mogelijk gemaakt”.

Meer over
Lees ook
Panduit introduceert 400G connector voor datacentertoepassingen

Panduit introduceert 400G connector voor datacentertoepassingen

Panduit introduceert de 400G CS connector voor 200G/400G applicaties in datacenters. Deze volgende generatie glasvezelconnector helpt de capaciteit van datacenters te optimaliseren voor hoge snelheid toepassingen. Dankzij de compacte vormgeving is Panduit’s 400G CS connector met een hoge dichtheid te installeren en vergroot deze de flexibiliteit en...

Labeling as a Service bespaart geld en voorkomt fouten

Labeling as a Service bespaart geld en voorkomt fouten

Mulder-Hardenberg heeft in samenwerking met Brady een nieuwe dienst gelanceerd: Labeling as a Service. Hierbij neemt Mulder-Hardenberg alles, wat met het labelen van bekabeling te maken heeft, over van het datacenter. Advies plus labelen en het aanleveren van digitale bestanden en dit alles voor een vooraf afgesproken bedrag (fixed fee).

Draka start Haspel Retour Service met technische groothandel

Draka start Haspel Retour Service met technische groothandel

Elk jaar brengen kabelfabrikanten duizenden nieuwe kabelhaspels in omloop, maar slechts een klein deel daarvan komt retour. Dat kan duurzamer, vindt kabelfabrikant Draka. En daarom start zij samen met de technische groothandel (Technische Unie, Rexel en Solar) de Haspel Retour Service. Draka hoopt dat andere kabelfabrikanten volgen.