Security-bewuste bedrijfscultuur van groot belang - Juist datacenters kunnen interessant doelwit vormen

sigmund-65u8D-iNh0M-unsplash280210.jpg

Het Nederlandse beveiligingsbedrijf Northwave waarschuwde onlangs voor een nieuwe golf van ransomware-aanvallen, waarbij phishing-mails worden verstuurd met daarin malafide software. Met name datacenters vormen hierbij een interessant doelwit voor cybercriminelen.

“Het feit dat 60 procent van de cyberaanvallen direct kan worden toegeschreven aan menselijk handelen, doordat medewerkers bijvoorbeeld een phishing-mail openen en op een link klikken, maakt de dreiging van ransomware voor bedrijven nog reëler”, zegt Michael Teichman. Hij is Security Director bij Accenture.

 

Continu programma

Juist dit feit onderstreept het belang van het proactief betrekken van medewerkers bij cybersecurity, meent hij. Organisaties zouden een continu cybersecurity-programma moeten draaien. Hierin worden medewerkers getraind op het herkennen van phishing-mails, en leren zij hoe te reageren wanneer ze denken slachtoffer te zijn geworden van een cybersecurity-aanval. Op die manier ontwikkel je een security-bewuste cultuur.

Naast het trainen van medewerkers is het natuurlijk van belang dat organisaties hun cyberhygiëne op orde hebben, sterke e-mailfilters inzetten en end-point- en netwerkverkeer monitoren om afwijkend gedrag te ontdekken dat kan duiden op ransomware. Daarnaast kan threat intelligence ingezet worden om vroegtijdig gewaarschuwd te worden voor actieve campagnes.

Tot slot is het raadzaam voor elke organisatie om zowel een back-up - en continuity -strategie als een response plan klaar te hebben liggen. Zo is duidelijk hoe er veilig een back-up van de data gemaakt wordt en is er vastgelegd welke stappen genomen moeten worden in het geval een cyberaanval toch slaagt. Dat klinkt als een collectie lastige Engelse termen, maar het zijn de begrippen die organisaties de juiste handvatten geven voor een gesprek met hun beveiligingspartner.

Meer over
Lees ook
Denen laten zien hoe datacenters kunnen helpen elektriciteitsnetwerk stabiel te houden

Denen laten zien hoe datacenters kunnen helpen elektriciteitsnetwerk stabiel te houden

Datacenters worden steeds meer erkend voor hun potentiële rol bij het stabiliseren van elektriciteitsnetwerken. In Denemarken laat Aeven zien hoe dat voor het Deense netwerk mogelijk is gebleken.

Bescheiden groei Europese datacentersector in tweede kwartaal

Bescheiden groei Europese datacentersector in tweede kwartaal

Dat meldt Kevin Restivo van CBRE op LinkedIn. “In het tweede kwartaal was er een bescheiden stijging in de opname (54 MW) en het nieuwe aanbod (33 MW) op de primaire en secundaire colocatiedatacentermarkten van Europa”, schrijft hij.

Netwerkarchitectuur heeft grote invloed op duurzaamheid

Netwerkarchitectuur heeft grote invloed op duurzaamheid

Hebben de keuzes die we in het datacenter maken ten aanzien van connectiviteit invloed op het energiegebruik van een netwerkinfrastructuur? Jazeker, zegt Simone Vieira, Director Systems Engineering Europe Building & Data Center Connectivity bij CommScope. We spraken haar onlangs tijdens een gebruikersbijeenkomst van het concern.