Schaalbaarheid is de sleutel voor toekomstvast netwerk

Molex-MIIMpanelRHside

Het vervangen van gestructureerde bekabeling komt in de prioriteitenlijst voor IT-investeringen bij veel organisaties niet voor in de top 5. Waarom immers? Bijna alle mobiele devices zoals laptops, mobiele telefoons en tablets worden via wifi verbonden met het netwerk en het overgrote deel van de bedrade netwerken hebben ruim voldoende aansluitingen en leveren met 1Gbps of 10Gbps meer dan voldoende bandbreedte. Toch is een aantal belangrijke veranderingen op komst die de aanleg van bekabeling in een heel ander daglicht stellen.

We hebben te maken met een aantal trends zoals: Internet of Things (IoT), duurzaamheid en veiligheid. Maar welke impact hebben deze trends op de gestructureerde bekabeling in gebouwen en datacenters?

Alles over IP

Het LAN-netwerk blijkt een ideaal, universeel platform te bieden voor alle toepassingen over IP. Het aansluiten van wifi-punten, Voice over IP, camera’s over IP en systemen voor toegangscontrole op het LAN-netwerk is slechts het topje van de ijsberg van IoT in gebouwen. In de nabije toekomst zullen we steeds meer toepassingen aansluiten op IP. Denk aan IP-sensoren die temperatuur, (LED) licht, geluid en andere zaken zichtbaar, meetbaar en beheerbaar maken.

We leven in de eeuw van verduurzaming. Ruimtes die niet gebruikt worden, hoeven niet verlicht, verwarmd of schoongemaakt te worden. Dit zijn slechts een aantal zaken die voor veel organisaties al een enorme kostenbesparing kunnen opleveren. Ook kunnen we op termijn meetbaar maken onder welke omstandigheden werknemers zich het meest op hun gemak voelen en maximaal productief zijn. We kunnen dus de omgevingsfactoren aanpassen zodat men optimaal kan presteren. Al deze toepassingen kunnen we voeden met PoE. En dus zal de vraag naar bedrade aansluitingen toenemen.

Naast het inzicht en de beheermogelijkheden die IP-toepassingen bieden, beginnen we de voordelen te zien van het gebruik van Power over Ethernet (PoE) ten opzichte van het 230V-netwerk. Waarom aparte netwerken aanleggen als alles vanuit een universele bekabelingsstructuur te realiseren valt en bijna alles naar lagere gelijkspanningen geconverteerd wordt. Als we ons bovendien bedenken dat ruim 80% van alle branden direct of indirect worden veroorzaakt door een 230/380V netwerk, dan is ook duidelijk dat PoE ook nog een stuk veiliger is.

Goede schaalbaarheid

Een bekabelingsnetwerk heeft tegenwoordig een gemiddelde levensduur van 10 tot 15 jaar. Het moet zowel voor de korte als de lange termijn voldoende aansluitpunten en bandbreedte bieden voor de huidige maar ook toekomstige toepassingen. Latere uitbreidingen van het aantal channels in een netwerk leveren immers een flinke kostenpost op. Het gebruik van consolidatiepunten zou een oplossing kunnen zijn. Indien de channels tot en met een consolidatiepunt reeds geïnstalleerd zijn, kan men te allen tijde vanuit daar, zonder veel kosten te maken, extra aansluitingen in een ruimte realiseren ten behoeve van IP-uitbreidingen en deze applicaties voeden met PoE. Qua bandbreedte is een Cat 6A-netwerk voorlopig de meest veilige oplossing, omdat daarmee 10Gb per werkplek beschikbaar is. Terwijl het aanleggen van Cat 6A nog maar een fractie duurder is dan een 1Gb Cat 6-netwerk.

Ook bij het aanleggen van glasvezel is het aan te raden om een schaalbare oplossing te kiezen die zowel qua bandbreedte als fysiek schaalbaar is. Het gebruik van ‘parallel optics’-technieken is een van de meest voor de hand liggende keuzes. Molex levert MTP Plug & Play MM- en SM-oplossingen waardoor het systeem een geschikt platform biedt voor bandbreedtes van 25, 40, 100Gb of meer. Belangrijk hierbij is het physical contact tussen de onderlinge componenten. Hoe minder componenten in een channel hoe beter. Als de optische verliezen laag blijven, kan de installatie een goede basis vormen als migratiepad naar hogere bandbreedtes in de toekomst. Door nu in de juiste oplossing te investeren, kan men later bij de aanschaf van apparatuur die uitgerust is met nieuwe tranceivers voor hogere bandbreedtes gebruik maken van dezelfde bekabelingsinfrastructuur. Hierdoor kan bespaard worden op de kosten. De systemen zijn ook fysiek gemakkelijk uit te breiden, zodat men ook in dat opzicht kan spreken van een toekomstvast netwerk.

Intelligent Infrastructure Management

Bekabeling is het steeds belangrijker wordende fundament van een IT-omgeving. De reden hiervoor is dat het voor meer en meer toepassingen een universeel platform biedt. In 90% van alle organisaties is deze belangrijke onderste laag van het OSI-model echter de enige laag die niet beheerbaar en zichtbaar is. Dit kan voor organisaties grote risico’s en kosten met zich mee brengen. Zeker in het geval van incidenten die optreden omdat men geen realtime zicht heeft op de gehele infrastructuur en men dus niet precies weet waar het probleem zit.

Molex biedt met MIIM (wat staat voor Molex Intelligent Infrastructure Management) een intelligente oplossing voor het beheren van de bekabelingsinfrastructuur. Hierbij wordt ieder channel vanaf switch-poort tot en met een IP-device zichtbaar en beheerbaar gemaakt - ook als een device uitgeschakeld of kapot is. Niet alleen de oorzaak van een incident kan snel worden opgespoord, maar ook ‘moves, ‘ adds' en ‘changes’ worden vanuit het systeem geregeld zodat menselijke fouten uitgesloten zijn. Dit levert een 100% betrouwbare database op en die inzicht geeft in de vraag hoe alle channels lopen vanaf de poorten tot en met de aangesloten toepassingen. Audits zijn dan niet meer nodig en elke verandering leidt tot een realtime alert. MIIM kan worden geïntegreerd in een bestaand netwerk van ieder willekeurig merk, maar kan ook in een nieuw netwerk worden toegepast. Het is zelfs mogelijk om een MIIM-ready netwerk te installeren waardoor het later gemakkelijk te upgraden is naar een intelligent netwerk.

Molex Premise Networks heeft de IP-kennis en ervaring en partnerships met externe partners gebundeld en een services-afdeling opgericht die organisaties ondersteunt bij complexe trajecten rondom IP-infrastructuren. Zij kunnen hierdoor vertrouwen op ondersteuning bij het ontwikkelen van een architectuur, bij procurement, de uitrol en het management van complete IP-projecten.

Frank van Kessel is business manager Benelux & Germany bij Molex Premise Networks

 
Meer over
Lees ook
Base 16-technologie in datacenters: Wat zijn de voordelen?

Base 16-technologie in datacenters: Wat zijn de voordelen?

Hyperscale- en edge-datacenters installeren of upgraden verbindingen naar 400G en 800G (2x400G), voor de overstap naar een server- en spine-leaf-architectuur. Daarbij zijn er verschillende MMF- en SMF-transceiveropties om uit te kiezen en kijkt men tevens naar multimode parallelle optica voor netwerkconnectiviteit op korte afstand.

ODF ondersteunt hoge dichtheid glasvezelinstallaties

ODF ondersteunt hoge dichtheid glasvezelinstallaties

De groei en toenemende complexiteit van IT-systemen en cloudservices, ongeacht het bedrijf en de markt waarin u werkt, blijft de behoefte aan netwerkinfrastructuur stuwen. Oplossingen voor die infrastructuur, zoals optische distributieframes (ODF's), moeten meegroeien en evolueren met de organisatie, en tegemoetkomen aan steeds compactere en daard1

Herziene NEN 8012: meer duidelijkheid over brandveiligheid van kabels

Herziene NEN 8012: meer duidelijkheid over brandveiligheid van kabels

Op 7 juli 2023 is de vernieuwde NEN 8012 over de keuze van leidingtypes gepubliceerd. Deze revisie zorgt voor een afstemming met het aangepaste Bouwbesluit uit 2020, en presenteert een vereenvoudigde norm die de toepassing ervan gemakkelijker maakt.