Over Het belang van nationale en internationale glasvezelverbindingen
Tijdens de online Conferentie Nederland Digitaal, die wordt georganiseerd door de ministeries van EZK, BZK en Noorden Digitaal, zal ik samen met Robert van Tuinen, Manager Strategy & Business Development bij Groningen Seaports en Board Member bij FCA, ingaan op de vraag waarom onze nationale en internationale glasvezelverbindingen zo ontzettend belangrijk zijn.
Iedereen in Nederland is er van overtuigd dat we goede internetverbindingen nodig hebben. In diverse rapporten en ranglijsten komt Nederland steevast goed uit de bus. Als we kijken naar de thuissituatie, is de kans heel groot dat je zelf ook over een betrouwbare en snelle internetverbinding beschikt. We maken tegenwoordig gebruik van IoT-devices en domotica om ons leven gemakkelijker en prettiger te maken. Denk aan de lamp die we met een app onze smartphone aan- en uitzetten of de verwarming die we alvast een tandje hoger zetten als we na een heerlijke boswandeling huiswaarts keren.
Videovergaderen is ingeburgerd
In verband met de coronapandemie reizen veel medewerkers niet meer van huis naar werk en vice versa. De werkplek is tegenwoordig gewoon thuis. Videovergaderen is in minder dan een jaar helemaal ingeburgerd en we weten inmiddels niet meer beter. Zonder goede internetverbindingen zou het in huis momenteel heel rustig worden. De bibliotheken zijn gesloten, maar gelukkig kun je met een abonnement Storytel gelukkig wel genoeg boeken op je smartphone lezen én luisteren. De huidige pandemie laat maar weer eens zien dat onze internetverbindingen ontzettend belangrijk zijn en we eigenlijk niet meer zonder kunnen.
We zien internet inmiddels als een nutsvoorziening, zoals water, gas en electriciteit, waarvan we altijd verwachten dat het overal beschikbaar is en altijd werkt. Hoe belangrijk internet is, blijkt op het moment dat het (even) niet beschikbaar is. Er ontstaat lichte paniek en de kans is groot dat jouw werkzame leven even zo goed als stilstaat.
Backbones van glasvezel
Als lezer van DatacenterWorks weet je natuurlijk wel dat glasvezel niet alleen wordt gebruikt om woonhuizen te voorzien van internet, televisie en telefonie. Datacenters zijn aangesloten op backbones, die bestaan uit glasvezelnetwerken. In de datacenters splitsen we een enkele vezel weer op in meerdere vezels, die vervolgens weer worden gesplitst in nog meer vezels om servers te voorzien van connectiviteit. Dezelfde vezels worden weer ook gebruikt om twee servers die verspreid op twee verschillende continenten staan met elkaar te verbinden.
Voor veel applicaties is snelheid van cruciaal belang. Iedereen die weleens wat met aandelen doet, weet dat je niet een dag moet wachten met een aankoop van een gewild aandeel. Dat kan je namelijk veel geld kosten – of opleveren als je mazzel hebt. Denk ook het synchroniseren van data tussen twee of meer locaties: dan is wachten ook niet prettig. Laten we de synchronisatie onze eigen klok niet vergeten. Deze moet natuurlijk op tijd lopen. Waarschijnlijk sta je er niet bij stil, maar als de tijd niet klopt, dirigeert de navigatiesoftware jouw auto naar een verkeerde straat. Deze voorbeelden geven maar eens aan dat niet alleen nationale maar ook internationale verbindingen ontzettend belangrijk zijn.
Het aanleggen van glasvezel is een intensief en tijdrovend karwei. Het is meer dan alleen de fysieke aanleg: denk ook aan de planning en de voorfinanciering van het gehele project. Het is belangrijk om hierop de focus te houden. Voor internationale verbindingen, denk aan zeekabels die duizenden kilometers lang kunnen zijn, is dit niet anders. De korte routes zonder veel repeaters (versterkers) zijn cruciaal om snel en veel verkeer te kunnen transporteren. Elke extra 100 km glasvezel levert extra latency (vertraging) op.
Maatschappelijk en economisch belang
Naast de maatschappelijke relevantie van goede nationale en internationale glasvezelverbindingen is er ook nog een economisch belang. Als je als land goede aansluitingen kunt bieden op de internationale snelweg, willen grote internationale partijen zich graag bij jou een vestiging neerzetten. We zien dit ook in de analoge wereld: grote logistieke centra zien we ook naast internationale snel- en waterwegen en je ziet ze niet in een slecht bereikbare provincieplaats. Goed bereikbare snelwegen zorgen voor werkgelegenheid en een heel ecosysteem van toeleveranciers, klanten en afnemers. In de digitale wereld is het niet anders. Goede programmeurs hoeven niet dichtbij een internationaal knooppunt te wonen om hun werk goed te kunnen doen. Dat geldt wel voor werknemers in de analoge wereld. De programmeur heeft genoeg aan een snelle en betrouwbare glasvezelverbinding.
Ook na de wereldwijde pandemie zullen we de glasvezelverbindingen nodig blijven hebben. Ze zullen belangrijker worden en zullen voorzien in meer capaciteit tussen datacenters en fijnmazige glasvezelverbindingen naar de particuliere thuisgebruikers. Het is voor iedereen van belang om uit een economische recessie te blijven. Ondernemers kunnen blijven ondernemen door de beschikbaarheid van een goede digitale infrastructuur.
Natuurlijk kijk ik uit naar de dag waarop we weer gezellig met elkaar op een terras kunnen zitten of elkaar tijdens een vergadering in dezelfde ruimte in de ogen kunnen kijken. Dat geldt natuurlijk ook voor beurzen en bijeenkomsten: er gaat gewoon niets boven menselijke interactie zonder webcams, waarbij ik vanzelfsprekend opmerk dat we ook in die situaties uiteindelijk niet zonder glasvezel kunnen om deze events te organiseren!