Onderhoud voor datacenters noodzakelijk? Zéker wel!

Stulz-hvdh_160524_498_BV-800

 

De koeling in een datacenter is wellicht niet het eerste waar u aan denkt, maar misschien is juíst hier het uitvoeren van gedegen onderhoud wel van groot belang. Immers, we gebruiken steeds meer data waar we ook nog eens steeds meer afhankelijk van worden. Denkt u zich eens in: Geen data verkeer betekent: geen apps op uw smartphone, geen navigatie in de auto, verkeerslichten die niet meer werken of wat dacht u van pinautomaten en scankassa’s in de supermarkt die geen verbinding meer kunnen maken. TV kijken thuis dan maar? Ai… dat gaat ook niet. Netflix, Videoland, Facebook of Instagram? Nee ook deze diensten zijn niet mogelijk zonder dataverkeer. U begrijpt: Uitval van al het dataverkeer zou een wereldwijde chaos kunnen veroorzaken.

Het is dan ook niet zonder reden dat veel systemen in datacenters als “bedrijf kritisch” zijn aangemerkt en daarom in de meeste gevallen redundant zijn uitgevoerd. Zodoende komt de bedrijfsvoering bij uitvoering van noodzakelijk onderhoud niet in het gedrang en is er bovendien back-up bij onvoorziene calamiteiten. Naast onderhoud om uitval of gebreken tijdig te ondervangen speelt het beperken van energieverbruik een grote rol. Het zal geen geheim zijn dat datacenters veel energie verbruiken, zo ook voor de koeling. Echter is het ook zo dat, als vuistregel , gesteld kan worden dat 100 kW aan elektrisch vermogen circa 300 kW aan koelvermogen kan leveren. Dat is even goed nog relatief “veel”, zeker als je bedenkt dat er zomaar 1.000 kW of meer aan koelvermogen opgesteld staat in een datacenter.

Elke verspilling van energie is zonde, mede om die reden kijken wij als onderhoudsspecialist verder dan alleen de standaard lekcontrole. Natuurlijk is het koudemiddel ook milieubelastend en moet een lekkage tijdig gedetecteerd worden om te kunnen herstellen, maar ook de instellingen en het fijn-afstellen van de installatie op de aanwezige belasting is van belang. Zo kan energie bespaard worden. Tevens veranderd de situatie in een datacenter dikwijls: Er komen servers bij of gaan weg, de indeling van de serverkasten veranderd, de belasting neemt lokaal toe, etc. Onze service engineers kunnen hier de installatie op afstemmen, tevens kunnen de accountmanagers advies geven over vloerindeling maar ook eenvoudige tips voor het aanbrengen van blindplaten in de serverracks waar geen server is gemonteerd. Het maakt in 99% van de gevallen niet uit wat het merk van de koelinstallatie is, belangrijk is om met de klant mee te denken en de mogelijkheden voor bedrijf efficiëntie in kaart te brengen en te bespreken.

Bent u geïnteresseerd in een vrijblijvend gesprek om de mogelijkheden te bespreken? Neemt u dan gerust contact met ons op via onze website.

 

Sebastiaan Brouwer,  Stulz

Meer over
Lees ook
Amsterdam: Strenger beleid voor nieuwe datacentra

Amsterdam: Strenger beleid voor nieuwe datacentra

De komst van nieuwe datacentra wordt moeilijker. Het is ‘Nee, tenzij’. Datacentra nemen veel ruimte in beslag en gebruiken veel elektriciteit. De gemeente wil daarom strenger zijn bij de komst van nieuwe datacentra. Het voorstel voor nieuw beleid ligt vanaf 28 december ter inzage.

Ook in datacenter-hotspot Virginia is onrust over ongebreidelde groei ontstaan

Ook in datacenter-hotspot Virginia is onrust over ongebreidelde groei ontstaan

Op vrijdag 1 december is in Virginia, Verenigde Staten, een belangrijke stap gezet op weg naar wat moet leiden tot meer regulering van datacenters. Op die dag is officieel een coalitie van twintig milieu- en klimaatgroeperingen, genaamd de 'Virginia Data Center Reform Coalition', van start gegaan. Deze coalitie heeft als doel de groei van datacent1

AI-startups hebben behoefte aan meer datacenters; Frankrijk gaat ze bouwen

AI-startups hebben behoefte aan meer datacenters; Frankrijk gaat ze bouwen

AI-startups kunnen in 2023 wel veel venture capital-geld opstrijken, maar ze zijn nog meer geïnteresseerd in compute power en datacenters. Door het toenemen van de concurrentie is deze infrastructuur cruciaal, maar lastig te krijgen. Frankrijk springt in dit gat.