‘Natuurkundig onderzoek basis intelligente kabeloplossingen’

TE slider 1

Bekabeling speelt een cruciale rol in ieder datacenter. Zonder bekabeling is er geen communicatie mogelijk tussen verschillende componenten van het datacenter, kunnen klanten het datacenter niet bereiken en is het verwerken van data onmogelijk.

TE Connectivity is een belangrijke speler op het gebied van optische glasvezels. Het aloude spreekwoord ‘meten is weten’, gaat op dit gebied volledig op. Natuurkundig onderzoek - ondersteund door vier verschillende laboratoria in ’s-Hertogenbosch - helpt TE Connectivity dan ook bij de ontwikkeling van haar intelligente bekabelingsoplossingen.

We praten met Willy Rietveld, die binnen TE Connectivity verantwoordelijk is voor de global engineering organisatie van fiber platform producten gebruikt in datacenters en central office omgevingen. Rietveld kijkt graag ver vooruit, zo verwacht hij dat over 18 jaar smartphones beschikbaar zijn die wat betreft rekenkracht dicht in de buurt komen van het menselijk brein.

Willy Rietveld is 19 jaar geleden direct na zijn studie micro-elektronica en chip design begonnen bij AMP, wat later is opgegaan in het huidige TE Connectivity. Na allerlei functies te hebben bekleed en bij nagenoeg alle engineering processen binnen de organisatie betrokken te zijn geweest, is zijn huidige rol gericht op Global Engineering van Data Center & Central Office fiber platforms.

Bekabeling 'binnen de box'

"TE Connectivity richt zich onder andere op bekabeling 'binnen de box', zoals routers, switches en servers. Hier zie je een duidelijk migratie naar steeds meer optica op kleine afstanden. In eerste instantie is glasvezel tussen de continenten aangelegd. Vervolgens is vanuit het punt waar deze kabels aan land komen glasvezel aangelegd naar de centrales. Ook de verbinding tussen deze centrales en de wijkkabinetten bestaat inmiddels uit glasvezel. Nu zijn we bezig vanuit deze wijkkabinetten naar de woningen glasvezel te implementeren", aldus Rietveld. "De afstand waarover glasvezel wordt ingezet, wordt dus steeds korter. Op termijn zal je dan ook zien dat de optica in steeds kleinere apparatuur gebruikt gaat worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een smartphone of tablet."

"De nieuwe generatie supercomputers beschikt vanaf 2016 waarschijnlijk over een rekenkracht van 1 exaflop. Dit staat gelijk aan de rekenkracht van het gemiddelde menselijke brein. De rekenkracht van deze hedendaagse supercomputer is naar verwachting over 13 jaar al beschikbaar in een laptop. Over 16 jaar is deze rekenkracht zelfs beschikbaar in een smartphone. Deze verwachtingen baseren we op ervaringen uit het verleden. Vanaf 2032 hebben we dus een telefoon in onze broekzak die de rekenkracht van het gemiddeld menselijk brein benadert", zegt Rietveld. 

Supercomputer in een smartphone

"De supercomputer die we nu bouwen bestaat uit een ruimte vol optica. Een gemiddelde supercomputer heeft vandaag de dag 5,5 miljoen optische verbindingen. Deze verbindingen moeten over 16 jaar dus in een smartphone verwerkt zitten. Je kunt dit vergelijken met de ontwikkeling van de desktopcomputer. De voorloper van de desktop bestond ook uit een volledige ruimte vol IT-apparatuur”, aldus Rietveld.

Hij vervolgt: "We zullen dus steeds meer optica in de box kunnen terugvinden. De hoeveelheid communicatie van de rand van deze box naar de buitenwereld neemt hierdoor ook aanzienlijk toe. Om hier op in te spelen, hebben we voor de datacommunicatiewereld een active cable assembly ontwikkeld. Hierbij hebben we meerdere optische fibers in één kabel ondergebracht en wordt het optische signaal in de connector omgezet naar een elektrisch signaal. Een datacenterbeheerder sluit hierdoor voor zijn gevoel gewoon een elektrische connector aan, terwijl hij profiteert van alle voordelen van optica. Denk hierbij aan een dunnere kabel, een grotere lengte en minder energieverbruik.”

Plug and play

"Een uitdaging met optica voor goede signaaloverdracht is dat de kern van glasvezels, die in doorsnede ongeveer gelijk zijn aan een tiende van een haar, allemaal netjes tegenover elkaar moeten staan. Een elektrische connector is echter plug and play en werkt dus direct. Met de active cable assembly speelt TE Connectivity hier op in", legt Rietveld uit.

"We hebben daarnaast een nieuw platform gelanceerd dat nu al de migratie naar 100 GbE ondersteunt. Dit terwijl de implementatie van 10 GbE naar 40 GbE op dit moment nog volop aan de gang is. De migratie naar 100 GbE gaat waarschijnlijk nog zeker tot 2020 duren. Doordat onze bekabelingsoplossing hier nu al voor geschikt is, kan de backbone blijven liggen bij de migratie naar 100 GbE. Met een simpele wijziging van een patchkabel en cassette kan naar 40 GbE of 100 GbE worden gemigreerd." 

Kern van de natuurkunde

"De basis van deze ontwikkeling is een multi-fiber interconnect met 24 glasvezels, die een zeer laag verlies oplevert. Op dit gebied heeft TE Connectivity een leidende positie. Deze voorsprong hebben wij behaald door de kern van de natuurkunde op te zoeken. We hebben bijvoorbeeld studenten van universiteiten in dienst die promotieonderzoek doen naar de fysische natuurkunde rond het gedrag van bijvoorbeeld licht. De informatie die deze onderzoeken opleveren gebruiken wij om producten te ontwikkelen en een voorsprong te behalen. De basis van bekabeling gaat immers terug op deze fysische natuurkunde", zegt Rietveld. 

Het bedrijf is ook al druk bezig met de migratie die hierop zal volgen: de migratie naar 400 GbE. "TE Connectivity heeft onder de naam CoolBit een nieuw product gelanceerd. CoolBit beschikt over zestien kanalen met 25 GbE, waarmee de totale capaciteit op 400 GBit komt." 

Meten is weten

Meten is weten in het vakgebied van TE Connectivity. Laboratoria spelen dan ook een ondersteunende rol in het werk van de organisatie. "TE Connectivity beschikt over vier laboratoria in ’s-Hertogenbosch met verschillende doeleinden. We hebben een laboratorium waar we de huidige productieprocessen wereldwijd onder controle houden. Zijn er bijvoorbeeld problemen in het productieproces? Dan kunnen we bijvoorbeeld zelf een kleine serie producten produceren om het probleem te reproduceren", legt Rietveld uit.

"Daarnaast beschikken we over een lab dat is gericht op de automatisering van het productieproces. Veel bekabelingsoplossingen worden momenteel op strategische locaties in lage lonen landen geproduceerd. Hier komt veel handwerk bij kijken. Het aantal fibers in optische kabels gaat echter steeds verder omhoog, wat het productieproces steeds complexer maakt. Om de kwaliteit te kunnen waarborgen is het noodzakelijk het productieproces verder te automatiseren."

Testen uitvoeren

“Het derde laboratorium wordt gebruikt voor het uitvoeren van testen. Hier voeren we bijvoorbeeld temperatuur-, vibratie- en trek-testen uit. Dit laboratorium helpt de kwaliteit van onze producten op peil te houden en te bewijzen dat ze voldoen aan de functionele eisen. Geproduceerde producten worden steekproefsgewijs aan kwaliteitscontroles onderworpen. Het vierde lab is een development laboratorium, waar we nieuwe producten ontwikkelen", aldus Rietveld.

TE Connectivity is door nu al vooruit te kijken in de wereld van glasvezeltechniek druk bezig met de ontwikkeling van technologieën die over vele jaren ongetwijfeld zullen worden ingezet. Natuurkundig onderzoek, ondersteund door de vier laboratoria, speelt in dit proces een cruciale rol en helpt het bedrijf zijn leidende positie in de markt vast te houden.

Wouter Hoeffnagel is freelance journalist

 
Dossiers
Meer over
Lees ook
Base 16-technologie in datacenters: Wat zijn de voordelen?

Base 16-technologie in datacenters: Wat zijn de voordelen?

Hyperscale- en edge-datacenters installeren of upgraden verbindingen naar 400G en 800G (2x400G), voor de overstap naar een server- en spine-leaf-architectuur. Daarbij zijn er verschillende MMF- en SMF-transceiveropties om uit te kiezen en kijkt men tevens naar multimode parallelle optica voor netwerkconnectiviteit op korte afstand.

ODF ondersteunt hoge dichtheid glasvezelinstallaties

ODF ondersteunt hoge dichtheid glasvezelinstallaties

De groei en toenemende complexiteit van IT-systemen en cloudservices, ongeacht het bedrijf en de markt waarin u werkt, blijft de behoefte aan netwerkinfrastructuur stuwen. Oplossingen voor die infrastructuur, zoals optische distributieframes (ODF's), moeten meegroeien en evolueren met de organisatie, en tegemoetkomen aan steeds compactere en daard1

Herziene NEN 8012: meer duidelijkheid over brandveiligheid van kabels

Herziene NEN 8012: meer duidelijkheid over brandveiligheid van kabels

Op 7 juli 2023 is de vernieuwde NEN 8012 over de keuze van leidingtypes gepubliceerd. Deze revisie zorgt voor een afstemming met het aangepaste Bouwbesluit uit 2020, en presenteert een vereenvoudigde norm die de toepassing ervan gemakkelijker maakt.