‘Monitoring van batterijen steeds belangrijker voor datacenters’

Er gebeurt momenteel heel veel op het gebied van datacenter monitoring, meent Willem Nieuwhuizen van Franklin Electric. “De pandemie trekt een forse wissel op onze digitale infrastructuur. Logisch dat de aandacht voor de power-infrastructuur sterk is toegenomen. Oplossing die daarbij echter soms over het hoofd wordt gezien, is het ‘battery management system’, vertelt hij. “Batterijen spelen een cruciale rol in een noodstroomvoorziening. Bij de keuze van een batterijmanagementsysteem moeten daarom een aantal cruciale vragen worden beantwoord. Heb ik het eigenlijk wel nodig? En zo ja, welke leverancier kan ik dan het beste kiezen? Wat zijn de voordelen? Wat zijn de kosten? Wat is de total cost of ownership en de return on investment?”

Dat zijn zeker niet de enige aspecten waar een datacenter manager zich mee moet bezig houden, meent Nieuwenhuizen. “Er is bijvoorbeeld vaak sprake van applicaties die niet allemaal dezelfde prioriteit hebben. Het is dus erg belangrijk om de juiste technische oplossing op maat voor verschillende toepassingen te selecteren. Als Franklin Grid Solutions zijn wij al decennia actief in de markt voor batterijmanagement. We leveren oplossingen waarbij de toepassing centraal staat. Dit kan variëren van een oplossing waarbij ‘hand testers’ toegepast worden, eventueel in combinatie met slimme kabelverbindingen, tot en met volledige monitoringsystemen in diverse uitvoeringen.”

 

Wireless oplossingen

DCW_07_2020-LO-Battery Monitoring Solutions System Graphic.jpg

Figuur 1 laat zien op welke wijze de verschillende testmogelijkheden gezamenlijk een battery management system vormen. De prioriteit van de toepassing en kosten vormen vaak het uitgangspunt voor de keuze. Bij een lagere prioriteit van de toepassing is de oplossing met een hand tester vaak de beste oplossing. Door gebruik te maken van slimme kabelverbindingen wordt niet alleen de testnauwkeurigheid verbetert ,maar ook de veiligheid tijdens testen.

De genoemde slimme kabelverbindingen kunnen ook de sensorkabels zijn die toegepast worden in het Gen III Wireless-systeem. Hierdoor kan men op eenvoudige en kosten gunstige wijze met een test cyclus beginnen en indien gewenst zonder veel installatie werk in een latere fase naar een monitoringsysteem overstappen. “Als de toepassing een zeer kritische is, komt een monitoringoplossing in beeld. Franklin Grid Solutions heeft twee verschillende systemen waarbij het recent geïntroduceerde Gen III Wireless System een state of the art-oplossing is. Centraal in dit systeem staat de Cellguard Base Coördinator BCU-350. Deze unit zorgt voor de draadloze communicatie op basis van het Zigbee-protocol met de batterijsensoren in een mesh-netwerkconfiguratie voor optimale betrouwbaarheid.”

 

Data lokaal opslaan

De BCU-350 heeft de mogelijkheid in zich om alle data naar de centrale serversoftware Celltraq te versturen. Nieuwenhuizen: “Wat deze unit echter echt uniek maakt, is de ingebouwde webserver die een verbinding met een separate server overbodig maakt. Alle data wordt lokaal in de webserver opgeslagen en kan via een LAN-verbinding bekeken worden.”

"Daarnaast heeft de klant nu ook de mogelijkheid om op afstand grenswaarden te bekijken en eventueel aan te passen, updates uit te voeren aan zowel de BCU-350 of sensoren en rapportages te maken. Ook is er dankzij de aanwezigheid van MODBUS via TCP/IP de mogelijkheid het systeem direct te integreren met een eventueel aanwezig Building Management Systeem.”

Via de aanwezige analoge inputs and outputs kunnen ook andere toepassing, zoals een meetsysteem voor het elektrolyt-niveau voor OPzS-batterijen, geïntegreerd worden. Franklin Grid levert hiervoor het ELS-systeem.

Uiteindelijk draait het bij een batterijmanagementsysteem natuurlijk om de data, zegt Nieuwenhuizen. "Het Celltraq Webserver-programma van Franklin Grid is wat dat betreft een van de meest flexibele oplossingen. Het verwerkt de data van alle Franklin Grid-testsystemen, zoals handtesters en monitoringsystemen. Naast de opslag van de data worden ook analyses gemaakt, is een batterijbeheerpagina beschikbaar, kunnen rapportages worden gemaakt, is er een waarschuwing- en alarm-mogelijkheid via email en sms. Ook kunnen automatische rapportages worden gegenereerd. Daarnaast heeft Celltraq een SNMP-systeem ingebouwd, dus ook dit systeem kan met een al bestaand BMS geïntegreerd worden.”

 

Fueling system

Franklin Fueling Systems is al heel lang toonaangevend in brandstofmanagementsystemen voor de transportsector. “Maar we leveren ook monitoringsystemen voor brandstoftanks voor generator-toepassingen."

De EVO 550 is het hart van een speciaal brandstofmanagementsysteem voor generatie voor noodstroom en beveiligingsstroom. “Daardoor hebben we alle competenties in eigen huis voor brandstofbeheer en brandstofdistributie naar de stroomgenerator. Het systeem is ontworpen voor brandstofbeheer en is compatibel met systemen voor Building Management (BMS)”, vertelt Nieuwenhuizen. “Het is heel eenvoudig om stroomverbruiksrapporten te genereren, net als test run-rapporten van de generator. Hierbij zijn maandelijkse, wekelijkse en dagelijkse tests mogelijk. Alarmeringen en rapportages worden verzonden via e-mail naar de facility manager. Alle parameters zijn via de EVO zichtbaar te maken: brandstofinventaris, waterpeil, laag brandstofniveau, noem maar op. Er zijn geen PLC’s nodig, waardoor flink op de kosten kan worden bespaard en de bediening eenvoudig is.”

Nieuwenhuizen: “Vanzelfsprekend vormen een correcte levering, installatie en onderhoud een van de belangrijkste activiteiten bij het implementeren van een batterijtestsysteem. Hiervoor werkt Franklin Grid nauw samen met First-Case in Wateringen. First-Case is als dienstverlener gespecialiseerd in het verzorgen van complete installaties vanaf aanschaf, transport, installatie en oplevering tot en met het onderhoud daarvan. Maar ook periodiek testen van batterijen, het verzorgen van rapportages en het eventueel vervangen en afvoeren van batterijen behoort tot de dienstenpakket. Alle werkzaamheden worden daarbij uitgevoerd door VCA-gecertificeerde engineers met in acht name van geldende (NEN) normen.”

Lees ook
‘Microsoft stopt met Project Natick voor datacenters onder water’

‘Microsoft stopt met Project Natick voor datacenters onder water’

Dat meldt de website Tom’s Hardware. Project Natick ging in 2013 van start. De website meldt dat het bedrijf deze beslissing heeft bevestigd aan DatacenterDynamics. Noelle Walsh, hoofd van Microsoft’s Cloud Operations + Innovation, verklaarde: "Ik bouw nergens ter wereld onderzeese datacenters."

Schneider Electric lanceert I-Line Track: dé flexibele oplossing voor energiedistributie in datacenters

Schneider Electric lanceert I-Line Track: dé flexibele oplossing voor energiedistributie in datacenters

Schneider Electric introduceert met trots I-Line Track in Nederland. Dit baanbrekende railkokersysteem is speciaal ontworpen voor de unieke uitdagingen van moderne datacenters en IT-rooms. I-Line Track biedt ongeëvenaarde flexibiliteit, energie-efficiëntie en schaalbaarheid, waardoor het de ideale oplossing is voor datacenters die toekomstbestendi1

Bernard Schept gestart als sales bij Switch Datacenters

Bernard Schept gestart als sales bij Switch Datacenters

Sinds begin deze maand ben ik aan de slag als sales voor Switch Datacenters, naast mijn sales activiteiten voor immersion cooling startup iXora. Erg leuk om me weer te voegen bij een aantal bevriende oud-collega’s.