Minkels breidt datacenter koeling portfolio uit

Datacenter fabrikant Minkels, wereldwijd leverancier van modulaire datacenter oplossingen, onderdeel van het beursgenoteerde Legrand, heeft met de Minkels VariCondition Vertical Exhaust Duct (VED) een volledig nieuwe koeling oplossing gelanceerd. De VED op een server rack - om warme en koude luchtstromen op energie-efficiënte wijze van elkaar te scheiden - maakt het koeling portfolio van Minkels compleet.

Minkels heeft een variëteit aan oplossingen binnen het VariCondition koelingportfolio. Toch ontbrak er nog iets. Minkels heeft bijvoorbeeld al de VariCondition Next Generation Cold Corridor en de VariCondition Free Standing Cold Corridor. Beide zijn dit oplossingen om warme en koude luchtstromen van elkaar te scheiden en energie-efficiëntie te creëren. Minkels VariCondition Vertical Exhaust Duct (VED) speelt in op de behoefte van klanten om een chimney gebaseerde oplossing te gebruiken voor het scheiden van warme en koude luchtstromen.

“Een van de grote voordelen van VariCondition VED is dat er geen verhoogde vloeren geplaatst hoeven worden”, aldus Bas Jacobs, product manager bij Minkels.

“Het scheiden van warme en koude luchtstromen is dé manier om op kosteneffectieve wijze energie-efficiëntie in een datacenter te creëren”, zegt Bas Jacobs, product manager bij Minkels. “Er zijn drie manieren om dat te doen.” Uit recent onderzoek van Uptime Instituut (2012) blijkt dat in totaal 44 procent van de gebruikers opteert voor ‘cold aisle containment’ – oftewel het afsluiten van de koude gangen. En dat 35 procent van de gebruikers kiest voor ‘hot aisle containment’ – het afsluiten van de warme gangen in een datacenter. Daarnaast blijkt 21 procent van de gebruikers energie-efficiëntie te creëren door middel van een ‘chimney’ bovenop een rack – oftewel Vertical Exhaust Duct (VED).

“De eerste twee klantbehoeftes worden door Minkels ingevuld met de Next Generation Cold Corridor en de Free Standing Cold Corridor, middels een koude of warme gang opstelling,” zegt Jacobs. “Daarmee wordt 80 procent van de markt bediend. VariCondition VED speelt in op die derde behoefte, de overige 20 procent van de markt.”

Flexibiliteit en installatiegemak

VariCondition VED is door Minkels in nauwe samenwerking met key customers ontwikkeld. Minkels heeft daarbij naar de wensen van verschillende klanten geluisterd en de nodige features geïmplementeerd die aan variërende klantbehoeften tegemoet komen. Bij het ontwerp van deze ‘chimney’ oplossing is onder andere rekening gehouden met een sterke behoefte aan flexibiliteit en installatiegemak bij klanten. 

Het VED systeem werkt als volgt. VariCondition VED heeft een geoptimaliseerd luchtkanaal aan de retourzijde, oftewel de warme kant van een rack. Dit verticale luchtkanaal wordt bovenop elk rack in een datacenter gemonteerd en aangesloten op een systeemplafond. Vervolgens wordt de verzamelde warme lucht door een centraal koelingsysteem weer teruggegeven aan de datacenter ruimte. 

De aangebrachte flexibiliteit in de Minkels VariCondition VED oplossing komt onder andere terug in de compatibiliteit met uiteenlopende plafondhoogtes. De hoogteafstand naar het plafond is zeer flexibel in te stellen. Met de standaardversie van VariCondition VED kan door gebruikers in de hoogte een afstand van 300 tot wel 1.600 millimeter worden overbrugd.

“Uniek in de markt is het innovatieve, uitschuifbare deel van de oplossing”, zegt Jacobs. “Met veel flexibiliteit in de hoogte, waarmee je een relatief groot hoogteverschil kunt overbruggen. Vervolgens zorgt een afdichtingsmechanisme en rubber voor volledig luchtdichte bevestiging aan het systeemplafond. Deze manier van afdichten zorgt ervoor dat er niet geschroefd hoeft te worden, wat de montagetijd en het installatiegemak ten goede komt.”

Universitair Medisch Centrum Utrecht

Zowel de methode voor hot aisle containment, cold aisle containment als VED, zorgen voor hogere temperatuurverschillen tussen warme en koude luchtstromen. Hiermee kan tot ongeveer 30 procent energie-efficiëntie in een datacenter worden gecreëerd. Maar in welke situatie is het specifiek interessant om Minkels VariCondition VED te gebruiken?

“Het hangt onder meer af van de overige infrastructuur in een datacenter, maar ook de grootte van een datacenter kan een rol spelen”, zegt Jacobs. “Een van de grote voordelen van VariCondition VED is dat er geen verhoogde vloeren geplaatst hoeven worden. Verder is er geen weggewerkte infrastructuur. Alles bevindt zich in het zicht, inclusief de stroomvoorziening en het cable management, wat bijdraagt aan het onderhoudsgemak. Een fijne bijkomstigheid is ook dat deze oplossing zorgt voor een goed werkklimaat voor engineers.”

Inmiddels maken de eerste klanten al gebruik van Minkels VariCondition VED, waaronder het Universitair Medisch Centrum Utrecht in Nederland en bijvoorbeeld ook een colocatie provider in het Verenigd Koninkrijk, het bedrijf Datum Datacentres in de regio Londen. Feedback van onder andere deze gebruikers en andere initiële klanten is meegenomen om het product te perfectioneren.

Integratie Minkels racks

De VED oplossing van Minkels is specifiek ontwikkeld om te gebruiken in combinatie met de racks van Minkels. Hoewel VariCondition VED in de basis geoptimaliseerd is voor 600 en 800 millimeter brede racks; de standaard formaten in de meeste datacenters, is de oplossing volgens Minkels ook voor racks met andere afmetingen te gebruiken. VariCondition VED is daarnaast flexibel te koppelen aan racks met variërende diepteafmetingen - zowel 1.000 als 1.200 millimeter diepe racks. Het systeem is tevens compatible met Minkels Kabelbakken, die in combinatie met de ‘chimney’ nog steeds bovenop de Minkels racks gemonteerd kunnen worden.

Minkels heeft niet voor niets voor een sterke integratie gekozen tussen Minkels VariCondition VED en de server racks. “Een Cold Corridor is flexibel met verschillende soorten racks te gebruiken”, zegt Jacobs. “De Cold Corridor zorgt in dat geval voor de integratie. Bij VariCondition VED ligt dat anders. Als je een effectieve VED oplossing wilt implementeren, dan moeten echt álle onderdelen van begin tot eind naadloos op elkaar aansluiten – van de chimney zelf tot en met de racks en accessoires. Ook de racks moeten dan luchtstroom geoptimaliseerd zijn. Een voorgeconfigureerde oplossing, waarin Minkels VED en de racks van Minkels volledig zijn geïntegreerd, biedt maximale effectiviteit in termen van luchtstroom optimalisatie en energie-efficiëntie.”

Volgens Jacobs is VariCondition VED een toekomstbestendige investering voor gebruikers. “Wat we zien is dat de huidige warmtelast plus minus 6 à 8 kW is”, zegt Jacobs. “Met een Varicondition VED configuratie is het mogelijk om 2.250 m3 warme lucht per uur af te voeren, waarmee de oplossing moeiteloos een rack stroomcapaciteit tot zelfs 15 kW aankan.”

Minkels VariCondition VED ontworpen met focus op:

  • Flexibel in gebruik - compatible met uiteenlopende plafondhoogtes
  • Toekomstbestendige investering - sluit aan bij rack vermogens tot 15 kW
  • Installatiegemak - Afdichting naar systeemplafond zonder mechanisme bevestiging
  • Naadloze integratie - compatible met Minkels Racks en Kabelbakken
  • Optimaal koelingresultaat - nauwe integratie met luchtstroom geoptimaliseerde Minkels racks

Aisle containment oplossingen Minkels

Next Generation Cold Corridor - Door modulariteit tot op constructiedetailniveau: flexibel aan te passen aan specifieke gebouwomgeving; gefaseerd te implementeren; gefaseerde uitrol mogelijk van row-based koeling. Uit te breiden met keuzemodules voor klantspecifiek gebruik, waaronder integratie met verschillende brandblussystemen; toegang en toegangsbeveiliging; ‘airtightness’; en datacenter monitoring.

Free Standing Cold Corridor - Zelfdragende constructie, een pay-as-you-grow model waarbij initiële investering in racks niet nodig is.

Vertical Exhaust Duct (VED) - Ontworpen met focus op flexibiliteit en installatiegemak.

 
Meer over
Lees ook
Verslag DatacenterWorks Expertsessie Next Gen Koeling

Verslag DatacenterWorks Expertsessie Next Gen Koeling

DCW_expertsessie_koeling_20220524 Dinsdag 24 mei vond de DatacenterWorks Expertsessie Next Gen Koeling plaats in het Switch Datacenters in Woerden voor 90 bezoekers toont aan dat het onderwerp leeft. Tegelijk is tijdens de dag duidelijk geworden dat het een lastig onderwerp is waarbij het minder gaat om koeling en meer om de vraag wat er praktisch...

Marcel Pol van Rittal over de samenwerking met Zutacore

Marcel Pol van Rittal over de samenwerking met Zutacore

Tijdens de DatacenterWorks Expertsessie van mei 2022 is door Marcel Pol, Director BU IT bij Rittal Nederland, gesproken over de samenwerking met ZutaCore. In dit artikel legt hij uit waarom dit een logische ontwikkeling is waar ook de Nederlandse markt van kan profiteren.

Aftermovie en Presentaties DatacenterWorks Expertsessie Next Gen Koeling

Aftermovie en Presentaties DatacenterWorks Expertsessie Next Gen Koeling

Op 24 mei organiseerde DatacenterWorks de expertsessie Next Gen Koeling. Van die bijeenkomst is een opname gemaakt die zojuist online is geplaatst. Die aftermovie geeft een goede indruk van deze goed bezochte sessie.