Marcel Pol van Rittal over de samenwerking met Zutacore

Marcel-vd-Pol-Rittal-202205

Tijdens de DatacenterWorks Expertsessie van mei 2022 is door Marcel Pol, Director BU IT bij Rittal Nederland, gesproken over de samenwerking met ZutaCore. In dit artikel legt hij uit waarom dit een logische ontwikkeling is waar ook de Nederlandse markt van kan profiteren.

Zoals bekend komt een wezenlijk deel van het stroomverbruik van datacenters en serverruimtes op het conto van de koeling. De cijfers verschillen, maar 25 met uitschieters naar 40 procent worden regelmatig genoemd. Wie op dat verbruik weet te besparen kan zijn serverruimte goedkoper exploiteren. Voor colocatie datacenters betekent vrijgekomen vermogen dat er meer IT kan worden aangesloten. Meer IT betekent meer klanten en dus omzet.

 

Omslagpunt door nieuwe CPU’s

Marcel stipt voorgaande kort aan. Het is goed om te weten wat er nu speelt. Belangrijker is volgens hem wat er staat te gebeuren. Aanjagers als High Performance Computing (HPC), Artificial Intelligence (AI) en Machine Learning (ML) stellen hogere eisen aan het processorvermogen, de bezettingsgraad in de computerruimte en koeling per rack. De partners RIttal en ZutaCore bieden met hun 2-fase Direct Chip Cooling-productassortiment nu oplossingen daarvoor. Het nieuwe systeem functioneert volgens het principe van verdampingskoeling en maakt gebruik van de latente energie die vrijkomt bij de verdamping van koudemiddel (“Direct Contact Evaporative Cooling”).

“Op dit moment zijn in de meeste gevallen servers nog te koelen met lucht,” legt Marcel uit. “Punt is echter dat die situatie op het punt staat blijvend te veranderen. Dat komt omdat de nieuwste generaties CPU’s en GPU’s aanzienlijk meer warmte (>700W) gaan produceren. Traditioneel koelen met lucht zal dan niet meer voldoende zijn. Dat weet de hele markt, daarom ook is er zoveel aandacht voor andere methoden van koeling. Die methoden moeten bij voorkeur ook minder stroom verbruiken. Dus er zijn de nodige eisen.”

Van die andere methoden is het onderdompelen van de hardware in een bad met niet geleidende vloeistof waarschijnlijk de bekendste. Het is nadrukkelijk niet de enige methode. “Onze Duitse moederorganisatie is een paar jaar geleden beter naar ZutaCore gaan kijken. Dat bedrijf heeft namelijk een andere oplossing bedacht, een die ons meer aanspreekt,” geeft Marcel aan.

Geen vloeistof in de serverracks

De weerstand tegen het introduceren van vloeistof in serverracks is zeer groot. De oplossing van de RIttal / ZutaCore combinatie is niet de hele server te koelen, maar alleen de processoren. Dat gebeurt door het vervangen van de bestaande koelvoorziening op de processoren door die van ZutaCore.

Door deze warmtewisselaar wordt geen water gestuurd, maar een bijzondere niet-geleidende vloeistof die door de warmte verdampt. De slimmigheid van ZutaCore is de combinatie van de vloeistof en het ontwerp van de wisselaar. “Zoals Sahar Belkin, tijdens de expertsessie via de videoverbinding uitlegde, is de grootste uitdaging bij vloeistofkoeling de chip snel c.q. direct en over het volledige oppervlak gelijkmatig te koelen,” vertelt Marcel. “Dat direct kunnen koelen is zeer belangrijk. Een vertraging van enkele seconden kan al gevolgen hebben want moderne processoren worden razendsnel zeer heet. Die hoge temperaturen zorgen ook voor vorming van koudemiddel bubbels en die werken als mini-isolatoren. Dat is ook ongewenst.”

Alle Rittal serverracks zijn geschikt

ZutaCore werkt met een bijzonder vloeistof. Grote bubbels kunnen niet ontstaan. De verwarmde vloeistof gaat ook veel sneller dan water condenseren. Daardoor kan de warmte nog sneller worden afgevoerd.

Technisch is dit geen extreem complexe architectuur, maar Rittal zag daar direct mogelijkheden tot verbetering. Marcel: “ZutaCore is bedacht als gesloten systeem met een condensor van 7HE onderin het serverrack. Die oplossing is goed, maar niet goed genoeg voor sommige klanten. Bij Rittal hebben we ruime ervaring met de levering van serverracks waarin de componenten voor koeling zijn geïntegreerd. De aansluitingen die voor ZutaCore nodig zijn, waren voor ons dan ook erg makkelijk te realiseren. Daarom zijn alle Rittal serverracks geschikt voor de koeling van ZutaCore. We hebben de optie de condensor in de deur aan de achterzijde op te nemen. Die deur is dan uiteraard dikker dan de normale deur, maar er blijft meer ruimte in het IT rack over voor het plaatsen van IT-hardware.”

Demo opstelling

Rittal is een joint venture aangegaan met ZutaCore. Dat betekent dat het partnerkanaal via Rittal meer informatie over deze manier van koelen kan krijgen. Informatie is goed, maar de oplossing zien en kunnen testen is natuurlijk ook belangrijk. Daarom werkt Rittal aan een demo opstelling. “We kunnen nu al een werkende demo set bij een partner bezorgen, zodat ze kunnen zien hoe makkelijk het is de bestaande koelers te vervangen en de aansluitingen te bevestigen. De volgende stap is in ons Technologie en Trainingscenter in Reeuwijk, om daar ook een dergelijke set op te stellen.”

Er vroeg bij zijn

Marcel sluit zijn uitleg af met het herhalen van de opmerking dat koeling met lucht nu nog in de meeste gevallen volstaat. “Maar het moment dat dit niet meer opgaat komt sneller dan je denkt. Wie nu al ervaring opdoet met de gecombineerde oplossing van Rittal voor de passende serverracks en ZutaCore voor het slimme koelen op de chip is er vroeg bij, maar het levert wel een goede, bruikbare, kennisvoorsprong op.

Lees ook
QTS neemt Zentrys over

QTS neemt Zentrys over

Zentrys, een Nederlands bedrijf gespecialiseerd in datacenterbeheer en -operaties, is overgenomen door QTS Data Centers, een leverancier van datacenteroplossingen voor zowel enterprise, hyperscale en overheidsdatacenters. Deze overname, afgerond op 31 oktober 2023, markeert een belangrijke stap in de uitbreiding van QTS in de Europese markt.

'Binnenkort hebben we allemaal ons eigen minidatacenter in huis’

'Binnenkort hebben we allemaal ons eigen minidatacenter in huis’

Gaat blockchaintechnologie onze maatschappij net zo radicaal op zijn kop zetten als de dubbele boekhouding dat in de middeleeuwen deed? Volgens Chief Data Officer en ‘toekomstonderzoeker’ Hans Timmerman is dit geen vraag maar een feit. “Binnenkort hebben we allemaal ons eigen minidatacenter in huis.”

Intel en Submer ontwikkelen koeloplossing voor 1000W CPU's

Intel en Submer ontwikkelen koeloplossing voor 1000W CPU's

De enige tijd terug aangekondigde samenwerking tussen Intel en Submer heeft een eerste product opgeleverd: de Forced Convection Heat Sink (FCHS). Deze koeloplossing is ontworpen voor chips met een thermisch vermogen (TDP) van 1000W en hoger. Volgens de twee bedrijven biedt het een betrouwbare en kosteneffectieve oplossing voor toekomstige datacenter-processoren...