<


Magic Quadrant voor Data Center Infrastructure Management (DCIM)

Gartner

Emerson Network Power, Schneider Electric en Nlyte Software zijn leidende spelers op de markt voor Data Center Infrastructure Management (DCIM). Dit blijkt uit het Magic Quadrant voor DCIM Tools van Gartner. CA Technologies staat voor het eerst in jaren niet in het Magic Quadrant, nadat het bedrijf vorig jaar bekendmaakte uit de DCIM markt te stappen. We duiken in het Magic Quadrant en zetten de belangrijkste spelers op de DCIM markt op een rijtje.

Emerson Network Power

Emerson Network Power is één van de vijf grote business units van Emerson en richt zich op kritieke infrastructuur, waaronder datacenters en DCIM. In juni 2015 kondigde Emerson aan Emerson Network Power in het derde kwartaal van 2016 als onafhankelijk bedrijf op de markt te willen zetten. Het bedrijf is sinds 2009 actief op de DCIM markt nadat het de DCIM specialisten Aperture en Avocent overnam. Het bedrijf levert het DCIM platform Trellis.

Gartner identificeert verschillende sterke punten van Emerson Network Power die het bedrijf een leider maken in de DCIM markt. Zo heeft het bedrijf zijn DCIM activiteiten de afgelopen tijd geherstructureerd en verbeterd door onder andere zijn sales kanaal opnieuw in te delen en ondersteuning voor klanten te verbeteren. Daarnaast wijst Gartner erop dat Emerson een gedegen transitieplan heeft opgesteld om gebruikers van zijn oudere legacy producten te helpen bij de overstap naar Trellis of een midtier platform dat Emerson Network Power op de planning heeft staan.

Tegelijkertijd ziet Gartner ook een aantal aandachtspunten voor Emerson Network Power. Zo stond de lancering van het midtier platform van Emerson Network Power voor oktober 2015 op de planning, maar is dit platform op het moment van schrijven nog niet verschenen. Daarnaast heeft het bedrijf weliswaar verbeteringen aangebracht in de prestaties van en ondersteuning voor producten, maar heeft dit nog niet geleid tot een hogere klanttevredenheid. Klanten melden nog steeds problemen, voornamelijk met de uitrolsnelheid en effectiviteit van Trellis. Daarnaast hebben klanten klachten over de complexiteit van de DCIM tool.

Schneider Electric

Schneider Electric is een zwaargewicht in de datacenterwereld. Het bedrijf is opgericht in 1836 en uitgegroeid tot een wereldwijde leverancier van oplossingen voor energiebeheer en automatisering met een jaaromzet van 30,1 miljard dollar. Het vlaggenschip van het bedrijf in het DCIM segment is StruxureWare for Data Centers, een modulaire softwareoplossing die is afgestemd op de elektrische-, energie- en koelingoplossingen die Schneider Electric voor datacenters levert. Het bedrijf zet zich in de markt als een solution provider, wat Schneider Electric helpt extra groei te realiseren.

Gartner merkt op dat Schneider Electric door zijn brede portfolio zijn DCIM software kan bundelen met hardware en software, iets wat het bedrijf met succes doet. Klanten nemen hierdoor zowel infrastructuur hardware en software af van één enkele leverancier, wat de integratie en het beheer van verschillende datacenteronderdelen vereenvoudigt. Daarnaast wijst Gartner op het sterke merk dat Schneider Electric rond StruxureWare heeft weten op te bouwen. Zowel bij klanten als partners staat Schneider Electric te boek als een betrouwbare DCIM leverancier.

Het onderzoeksbureau is echter wel kritisch over de minimale verbeteringen die Schneider Electric in 2015 in StruxureWare for Data Centers heeft doorgevoerd. Gartner stelt dat het bedrijf vooral de integratie met software van derden moet verbeteren, waaronder gebouwbeheersystemen (BMS), Configuration Management Databases (CMDB), IT Asset Management (ITAM), IT Service Management (ITSM) en workflow management. Ook merkt Gartner op dat sommige klanten ontevreden zijn over het gebruiksgemak en de lange implementatiecyclus van StruxureWare for Data Centers. 

Nlyte Software

Het Amerikaanse Nlyte Software is een bedrijf dat zich uitsluitend richt op DCIM. Het bedrijf is inmiddels 10 jaar actief op de DCIM markt. De Nlyte product suite is beschikbaar als zowel on-premise software als Software-as-a-Service. Nlyte heeft zich de afgelopen tijd vooral gericht op de integratie van het DCIM platform met ITSM systemen, waarmee het een end-to-end beheerinterface heeft gebouwd dat reikt van infrastructuur tot aan bedrijfsprocessen.

Gartner stelt dat Nlyte de DCIM markt goed begrijpt en een duidelijke lange termijn visie heeft om DCIM te integreren met ITSM systemen. Hiermee wil het bedrijf klanten helpen alles in het datacenter te monitoren, van datacenterinfrastructuur tot virtuele servers. Ook merkt Gartner op dat Nlyte sterke technologische en sales partners heeft, waardoor het bedrijf via het kanaal in staat is markten te bereiken waarop het zelf niet actief is.

Het onderzoeksbureau identificeert echter ook een aantal aandachtspunten voor de Amerikaanse DCIM leverancier. Zo kan de koppeling tussen ITSM en de DCIM oplossing van Nlyte voor klanten erg complex lijken. Uit feedback van klanten blijkt dat voornamelijk het uitrollen van workflow beheerfunctionaliteiten door veel klanten als complex wordt ervaren. Ook wijst Gartner erop dat Nlyte weliswaar als leider in het Magic Quadrant is opgenomen, maar zijn naamsbekendheid verder zal moeten vergroten om zich te kunnen meten met andere grote spelers als Emerson Network Power en Schneider Electric.

ABB

De Zwitserse leverancier van energie- en automatiseringstechnologie ABB is sinds 2012 actief op de DCIM markt. ABB richt zich met Decathlon for Data Centers niet zo zeer op mainstream DCIM, maar juist op het gebruik van zijn procesbeheertechnologieën om DCIM uit te breiden naar de automatisering van systemen en resources. Gartner merkt op dat ABB een sterke financiële fundering heeft om zijn DCIM activiteiten uit te bouwen. Ook wijst het onderzoeksbureau erop dat Decathlon for Data Centers geschikt is voor industriële omgevingen en andere faciliteiten door de mogelijkheid zowel mechanische en elektrische systemen als procesautomatisering te beheren met Decathlon.

ABB bevindt zich op dit moment in een transitie van een hardware gericht naar een software gericht bedrijf. De bedrijfsvoering van het bedrijf is hierdoor volop in beweging, waardoor de datacenteractiviteiten van het bedrijf op dit moment zijn verdeeld over vijf verschillende bedrijfsonderdelen. Dit zien we ook terug in de verkoop van Decathlon for Data Centers. Op dit moment houdt een relatief klein sales team van ABB zich bezig met de verkoop van de oplossing. ABB moet volgens Gartner nog een sterk partnernetwerk opbouwen om de oplossing op de markt te brengen.

CommScope

CommScope is sinds 2013 atief actief op de DCIM markt met de oplossing iTRACS DCIM. Garner stelt dat iTRACS, dat zich als onafhankelijk bedrijf onder de paraplu van CommScope richt op DCIM, een goed begrip heeft van de veranderende behoefte van eindgebruikers en over een duidelijke productvisie beschikt om in te spelen op toekomstige behoeften op de markt. Het bedrijf wil zich onder andere gaan richten op resource/asset management, het beheer van meerdere datacenterlocaties en de integratie van DCIM en ITSM. Daarnaast is iTRACS sterk op het gebied van 3D visualisatie en workflow management.

Gartner wijst er echter wel op dat iTRACS DCIM een product is met veel functionaliteiten, waardoor de oplossing relatief complex is, een lange implementatietijd kent en een steile leercurve biedt. Daarnaast is Garner kritisch over iTRACS’ nieuwe flexibele licentie gebaseerd model, dat klanten dwingt asset management af te nemen en geen eenvoudige optie biedt voor klanten die uitsluitend geïnteresseerd zijn in energiebeheer.

Cormant

Cormant richt zich exclusief op DCIM software en is sinds 2003 actief op de DCIM markt. Het bedrijf levert de Cormant-CS suite, dat door klanten kan worden geconfigureerd om op maat inzicht te bieden in IT-infrastructuur. Een sterk punt van Cormant-CS is volgens Gartner de mogelijkheid in korte tijd alle verbindingen in de gehele infrastructuur in kaart brengen. Daarnaast is Cormant-CS niet alleen inzetbaar in datacenters, maar ook in telecommunicatieruimtes, kantooromgevingen en op campussen. Ook kan de DCIM tool eenvoudig worden geïntegreerd in workflows en processen.

Ook voor Cormant-CS identificeert Gartner een aantal aandachtspunten. Zo kan de asset database en het inventarissysteem conflicten opleveren met bestaande CMDB of ITSM processen, of deze zelfs in zijn geheel vervangen. Ook is de integratie met ITSM en workflow systemen niet altijd beschikbaar voor alle klanten.

Device42

Ook Device42 is uitsluitend actief op de DCIM markt. Het bedrijf is opgericht in 2011 en levert zijn DCIM software via een abonnement, waarvan de prijs wordt gebaseerd op het aantal apparaten en IP-adressen dat in gebruik is. De software ondersteunt energiemonitoring, energiebeheer en via een add-on het beheer van softwarelicenties.

Device42 valt volgens Gartner op positieve wijze op door de eenvoud waarmee haar oplossing kan worden geïmplementeerd en gebruikt. De software wordt vooral gebruikt door grootzakelijke bedrijven. Doordat de DCIM oplossing nauwelijks operationele ondersteuning nodig heeft, is deze echter ook erg interessant voor kleinere bedrijven of bedrijven die minder resources beschikbaar hebben voor DCIM. Wel merkt Gartner op dat Device42 weliswaar alle noodzakelijke functionaliteiten als native features bevat, maar deze minder uitgebreid zijn dan die van veel concurrenten. Zo is het niet mogelijk historische trends te gebruiken om toekomstige vraag te voorspellen. Ook beschikt Device42 slechts over een beperkt aantal installatie- en implementatiepartners.

FieldView Solutions

Het Amerikaanse FieldView Solutions is in 2009 opgericht. Het bedrijf richt zich met zijn DCIM software voornamelijk op implementaties in grootschalige datacenters, waaronder die van banken, colocatie- en hostingproviders en overheidsinstellingen. Het FieldView platform bestaat uit een kernmodule (FieldView 2015) en optionele aanvullende modules (PowerView, LiveView en DataView).

Het FieldView platform heeft volgens Gartner aantrekkelijke kenmerken. Zo kan het platform in korte tijd worden uitgerold en geconfigureerd, is het platform schaalbaar en biedt het native ondersteuning voor allerlei protocollen. Daarnaast ondersteunt FieldView integraties met verschillende BMS, CMDB en zowel ITAM als ITSM oplossingen. Wel merkt Gartner op dat FieldView zijn groeimogelijkheden beperkt door zich te richten op grootschalige datacenters. Daarnaast is FieldView 2015 voornamelijk gericht op energie- en omgevingsmonitoring. Klanten die aanvullende DCIM-functionaliteiten willen gebruiken, zijn aangewezen op partners waarmee FieldView samenwerkt.

FNT

FNT is al twintig jaar actief in datacentermonitoring. Het bedrijf biedt de DCIM oplossing FNT Command aan, dat bestaat uit vier modules. Het is een open platform dat in grote mate geïntegreerd en geautomatiseerd is. Het platform wordt aangeboden via softwarelicenties voor gebruikers, onafhankelijk van de omvang van het datacenter.

Een sterk punt van FNT is volgens Gartner het feit dat het bedrijf specifiek voor de colocatiemarkt diensten ontwikkelt, waarbij het voortbouwt op zijn multitenant ervaringen bij grote multinationale datacenters. Door FNT Command te combineren met FNC ServicePlanet krijgen gebruikers uitgebreide en geïntegreerde DCIM en IT Service Management functionaliteiten tot hun beschikking. Wel is het DCIM platform vooral gericht is op datamonitoring, -verzameling en –workflow, waarmee het platform vooral interessant is voor datacenterbeheerders. De tool biedt uitsluitend basale functionaliteiten voor het identificeren van trends en uitvoeren van analyses.

Geist

Het Amerikaanse Geist is een leverancier van monitoringapparatuur voor omgevingsfactoren, energie- en koelingoplossingen. Het bedrijf is onderdeel van PCE, een grote fabrikant van plastic producten en datacenteroplossingen. Geist is sinds 2007 actief op de datacentermarkt met Environet, dat is gericht op het monitoren en beheren van energie, koeling, beveiliging, omgevingsfactoren, brandblusinstallaties en persoonlijke veiligheid.

Gartner is lovend over Environment Asset, dat IT gericht asset management biedt en in 2015 is toegevoegd aan het platform. Geist beschikt daarnaast over een groot partnerkanaal dat toegang biedt tot alle grote markten. Gartner is echter kritisch over het feit dat Environet Facility en Racknet worden gelicenseerd op basis van het aantal geïntegreerde apparaten, wat door veel gebruikers als complex wordt ervaren. Environet Asset wordt geleverd op basis van een rack gebaseerd prijsmodel, dat populairder is onder gebruikers. Ook merkt het onderzoeksbureau op dat geplande uitbreidingen van Environet’s functionaliteiten het platform op gelijke hoogte brengt met concurrerende platformen, maar Geist geen voorsprong geeft.

Modius

Modius levert OpenData, DCIM software gericht op het optimaliseren van infrastructuur en de bedrijfsvoering van kritieke faciliteiten. Het bedrijf is opgericht in 2004. Als sterk punt noemt Gartner de focus van Modius op realtime metingen en analyses van datacenterinfrastructuur, inclusief vendor-neutrale monitoring en zowel notificaties als rapporten op basis van trends en door gebruikers ontwikkelde formules. Modius biedt meerdere productniveaus om zowel klanten met één datacenter als grootzakelijke klanten met meerdere datacenters te kunnen bedienen. De oplossing biedt sterke visualisatiemogelijkheden en schaalbaarheid voor klanten die meerdere datacenters willen beheren.

OpenData rapporteert op rack niveau en meet niet per IT-apparaat. Dit beperkt de mogelijkheden om de impact te voorspellen van veranderingen die in een datacenter worden doorgevoerd. Daarnaast biedt OpenData een beperkt aantal koppelingen met workflow of ticketsystemen voor klanten die een consistent asset monitoring proces willen opzetten.

Optimum Path

Optimum Path richt zich uitsluitend op de DCIM markt. Het bedrijf richt zich op visualisatie, het beheer van multitenant omgevingen en integratie met ITSM. Hiervoor biedt het bedrijf twee producten aan: Visual Data Center en Visual Cloud Manager. Gartner is lovend over de investeringen die Optimum Path maakt in visualisatie en het geautomatiseerd ontdekken van assets. Ook prijst Gartner het flexibele prijsmodel van Optimum Path, waaronder permanente licenties, abonnement gebaseerde licentiemodellen en rack gebaseerde afrekenmogelijkheden.

Gartner merkt echter wel op dat Optimum Path slechts over een klein verkoopteam beschikt. Het bedrijf is hierdoor in grote mate afhankelijk van het succes van OEM’s en resellers. De schaalbaarheid van de oplossing is daarnaast op dit moment beperkt. Gartner stelt dat Optimum Path zal moeten inzetten op een grotere schaalbaarheid om te kunnen profiteren van de kansen die het vertrek van CA Technologies uit de DCIM markt biedt.

Panduit

Het Amerikaanse Panduit is sinds 1955 actief als leverancier van infrastructuuroplossingen. Het bedrijf levert sinds 2008 de DCIM oplossing SmartZone. Gartner stelt dat Panduit de DCIM markt goed begrijpt en zich richt op punten die voor klanten van belang zijn, waaronder gebruiksgemak en een snelle time-to-value. Daarnaast biedt Panduit schaalbaarheid, waarmee het klanten met een beperkt budget aanspreekt. Met geïntegreerde oplossingen richt het bedrijf zich daarnaast op klanten in het hogere segment van de datacenterindustrie.

Gartner wijst erop dat Panduit zich wat betreft marketing vooral richt op het voorlichten van de markt en minder op het opbouwen van naamsbekendheid en gerichte advertenties. Panduit heeft hierdoor moeite zijn merknaam onder de aandacht te brengen bij potentiële klanten. Daarnaast stelt Gartner dat Panduit zijn DCIM functionaliteiten meer moet integreren, aangezien deze op dit moment zijn verspreid over de drie platformen Physical Infrastructure Manager, DCiQ en SynapSense.

Rackwise

Rackwise is sinds 2005 actief op de DCIM markt. Het bedrijf richt zich voornamelijk op grootzakelijke klanten en service providers, waaronder hosting- en colocatiepartijen. Rackwise is een kleine organisatie die zijn DCIM oplossing Rackwise DCiM X zowel rechtstreeks als via partners op de markt brengt. Gartner stelt dat Rackwise goed begrijpt wat de toekomstige eisen zijn van gebruikers, zeker met het oog op kritieke pijnpunten zoals beter inzicht in infrastructuur. Daarnaast is Rackwise flexibel in de ondersteuning van klanten. Over het algemeen zijn klanten volgens Gartner dan ook tevreden met de producten van Rackwise.

Wel merkt het onderzoeksbureau op dat DCiM X een inhaalslag moet maken op het gebied van workflow management en de integratie met ITSM oplossingen en BMS. Daarnaast is Gartner kritisch over de financiële situatie van Rackwise nadat het bedrijf niet meer is genoteerd op de Nasdaq en uitsluitend werkt met over-the-counter transacties. De marktkapitalisatie van Rackwise is hierdoor relatief klein en loopt daarnaast terug.

Sunbird Software (voorheen Raritan)

Magic Quadrantkopie Sunbird Software is ontstaan uit de overname van Raritan door Legrand. De DCIM activiteiten van Raritan zijn door Legrand ondergebracht in Sunbird Software, dat zelfstandig opereert. Gartner merkt op zijn analyse te hebben uitgevoerd voordat de overname van Raritan door Legrand was afgerond. Het onderzoeksbureau heeft zich dan ook gebaseerd op de DCIM producten van Raritan.

Gartner is lovend over de klantgedreven aanpak voor productontwikkeling die Sunbird Software hanteert. Het bedrijf heeft laten zien goed te kijken naar de behoefte van de markt. Power IQ en dcTrack maken daarnaast gedetailleerde dataverzameling en monitoring mogelijk van energieoplossingen en omgevingsfactoren. Ook bieden de oplossingen sterke functionaliteiten voor het beheer van workflows en resources. Wel merkt Gartner op dat Sunbird een compleet nieuw merk is op de DCIM markt. Het bedrijf neemt weliswaar een groot klantenbestand mee uit zijn verleden als onderdeel van Raritan, maar kan door zijn nieuwe en nog onbekende merknaam moeite hebben nieuwe klanten aan te trekken. Daarnaast merkt Gartner op dat Sunbird niet over dezelfde middelen beschikt om producten op de markt te brengen als het bij Raritan had. Gartner adviseert klanten daarom in gesprek te gaan met het management van Sunbird om zeker te stellen dat de richting die Sunbird in de toekomst inslaat in lijn ligt met hun wensen.

Meer over
Lees ook
DCIM cruciaal voor optimaliseren van datacenter

DCIM cruciaal voor optimaliseren van datacenter

Bij veel ondernemingen is het datacenter al lang het meest waardevolle bezit van de organisatie. De vraag naar computer- en opslagmiddelen neemt toe, maar dat geldt ook voor de kosten voor het energieverbruik van het datacenter. Daarmee is het voordeel van het optimaliseren van de infrastructuur van het datacenter evident - het is immers een belangrijke...

Europees project ontwikkelt open source datacenter management

Europees project ontwikkelt open source datacenter management

Het monitoren en meten van de belangrijkste hardware-componenten binnen het datacenter zijn uitgegroeid tot de belangrijkste kenmerken van de Data Center Infrastructure Management (DCIM) tools die momenteel commercieel beschikbaar zijn. Er bestaat weliswaar geen eensluidende definitie van DCIM, maar veelal wordt hieronder verstaan: het geïntegreerde...

Veilig vormgeven van digitale transformatie

Veilig vormgeven van digitale transformatie

Herken en minimaliseer de uitvalsrisico’s van een IT-infrastructuur Om economische redenen is het voor veel middelgrote bedrijven moeilijk de eigen IT-experts alleen in te zetten voor de monitoring van IT-systemen. De oplossing? Een slim monitoring-softwareprogramma dat de grotendeels geautomatiseerde infrastructuur rondom de computerruimte bewaakt....