Ixora biedt immersive cooling oplossingen voor standaard 19 Inch racks

ixora-Vincent-Houwert-foto 8-800

 

Ixora is een Nederlandse bedrijf met een oplossing waardoor immersive cooling veel makkelijker in datacenters en on-premise omgevingen kan worden toegepast. Vincent Houwert, bedenker van hert systeem en mede oprichter van het bedrijf vertelt hier meer over.

Luchtkoeling is inefficiënt

“Hardware in datacenters wordt steeds warmer. Koeling via lucht, nu nog de standaard, is een inefficiënte methode. Meer lucht verplaatsen via ventilatoren kost steeds meer energie en geven zelf ook weer steeds meer warmte af,” legt Vincent uit. “Het ligt dus voor de hand op zoek te gaan naar andere manieren van koelen en dan is Immersive Cooling de logische keuze.”

Immersive Cooling bestaat al jaren en in verschillende uitvoeringen. De meeste oplossingen hebben (half-) open bakken gevuld met een speciale vloeistof waarin de hardware wordt gedompeld. Vincent en zijn collega’s hebben een gesloten systeem ontwikkeld dat in alle standaard 19 inch racks past.

Door dat laatste is het veel eenvoudiger de Immersive Cooling oplossing van Ixora toe te passen in bestaande serverruimtes en datacenters. Omdat het systeem gesloten is, is er ook geen sprake van dat vloeistof op de datavloer of op andere hardware terecht kan komen.

“Kenmerkend voor onze oplossing is dat de cassettes met standaard hardware verticaal worden geplaatst,” vertelt Vincent. “De hoogte hebben we nodig om de speciale duurzame koelvloeistof te laten werken zonder extra pomp. Onze behuizingen passen in alle 19 racks vanaf een kwart hoogte en zijn daarom ook uitermate geschikt voor gefaseerde migraties van de hardware.”

Hij wijst er verder op dat de racks niet verstevigd hoeven te worden. Hoewel er vloeistof in de cassettes zit is het totaal gewicht niet hoger dan van gewone horizontale configuraties. Dat komt omdat koeling in de servers achterwege kan blijven. Moderne servers hebben veel ventilatoren en luchtkanalen. De diepte van de units neemt daardoor alsmaar toeneemt net als het gewicht. Met de Ixora oplossing is al dat materiaal niet nodig en dat scheelt echt veel gewicht.

Meer compute power

Reductie van gewicht en efficiënter koelen zijn maar twee voordelen van deze Immersive Cooling oplossing. Een ander belangrijk voordeel voor colocatie datacenters is dat bij deze manier van koelen geen stroomvermogen nodig is voor de fans. Die zijn er immers niet meer. Per rack blijft er zo meer vermogen over voor de compute power. De density van het rack neemt toe en dat is wat elke datacenter exploitant graag ziet omdat het leidt tot hogere inkomsten.

Wat op rack niveau geldt gaat ook op voor het hele datacenter. Als voor alle hardware Immersive Cooling wordt gebruikt is er geen zwaar gedimensioneerde koeling voor de corridors en hallen meer nodig. De stroombesparing die zo ontstaat kan weer worden ingezet om de rack density en daarmee de inkomsten verder te verhogen.

Nuttige restwarmte

Maar daarmee is nog niet het hele verhaal verteld. Lange tijd gold de warmte van datacenters als een nutteloos restproduct. “Een voordeel van Immersive Cooling is dat vloeistof door het koelen van de hardware veel warmer wordt dan lucht, het laat zich ook makkelijker transporteren dan lucht,” vertelt Vincent en vervolgt. “De druk op datacenters de restwarmte aan te wenden voor de verwarming van woningen of bedrijven is met Immersive Cooling niet langer een probleem. Je kunt ons systeem moeiteloos gebruiken om dat doel te realiseren. Het is een kwestie van aansluiten op de aan- en afvoerleiding van een verwarmingssysteem. Restwarmte is eindelijk een nuttig product.“

Werkende testopstellingen

Op dit moment is Vincent, samen met zijn collega’s Vincent Beek en Job Witteman, die voor de marketing en commercie verantwoordelijk zijn, volop bezig met het informeren van de markt. De belangstelling van datacenters noemt Vincent bijzonder groot. “Iedereen die wij spreken snapt het principe van Immersive Cooling en is verheugd een oplossing te zien die in elk standaard rack past. Het idee dat ze de restwarmte kunnen hergebruiken en daar zelfs geld mee kunnen verdienen begint ook steeds meer te leven bij datacenters. Wat dat betreft zijn we positief over de marktacceptatie.”

Maar het kan nog beter. Ixora zoekt beheerders van colocatie en edge datacenters voor commerciële, werkende testopstellingen. “Partijen die hiermee aan de slag willen, waarbij engineers de componenten onder handen nemen en het systeem echt belast wordt, vragen wij contact met ons op te nemen. Challenge ons en onze oplossing.”

 

Vincent en zijn collega’s zijn te bereiken via immerse@ixora.eu of 085-8770545 en geven graag verdere uitleg over de oplossing en de mogelijkheden van testopstellingen.