Investeringen in DCIM komen (langzaam) op gang

Was 2013 het jaar waarin vooral veel over DCIM werd gesproken, het nieuwe jaar lijkt iets meer een periode van voorzichtige investeringen te worden. Dat blijkt uit een inventarisatie van de voorspellingen die tal van analisten en aanbieders van datacenter-producten en -diensten de afgelopen tijd voor 2014 hebben gedaan.

En alweer is de industrie optimistisch over de (commerciële) kansen van DCIM ofwel datacenter infrastructure management. Uit een inventarisatie van voorspellingen die tal van aanbieders van datacenter-producten en -diensten de afgelopen weken hebben gedaan, blijkt dat men sterk het gevoel heeft dat IT-managers en facilitair managers veel beter dan de afgelopen jaren een goed begrip hebben van DCIM en de mogelijkheden die deze verzameling van beheertools te bieden heeft. Daarbij lijkt niet zozeer de aanbieder te gaan winnen die de beste visie heeft, maar zijn het vooral de leveranciers die per direct de genoemde voordelen daadwerkelijk kunnen realiseren die de meeste projecten mogen verwachten. Daar komt bij dat beide kampen - aanbieders en afnemers - steeds beter van elkaar beginnen te begrijpen waar datacenters behoefte aan hebben en wat de industrie aan functionaliteit heeft te bieden.

Complex en kostbaar

Een belangrijk probleem tot nu toe, zo blijkt uit de inventarisatie, was het feit dat vraag en aanbod ver van elkaar af lagen. Veel DCIM-pakketten zijn erg breed, veel breder dan veel datacenters momenteel willen implementeren. DCIM-projecten hebben - terecht of niet - vaak te lijden van een reputatie als langdurig, complex en kostbaar. Daardoor valt het niet mee om een business case te maken, te meer omdat de te behalen voordelen lang niet altijd even duidelijk in euro’s zijn uit te drukken. Het idee achter DCIM is voor veel datacenter managers wel duidelijk, maar de weg naar een daadwerkelijke implementatie is vaak erg onduidelijk. Kunnen we klein beginnen en later uitbreiden? Is een modulaire aanpak mogelijk? Hoe kunnen we alle data die nodig is om tot een goed beheer te komen in het pakket krijgen? Wat kunnen we automatiseren en wat moet met de hand gebeuren? Het zijn allemaal vragen waarop tot nu toe lastig een antwoord te krijgen was.

Wellicht dat ook de komst van DCIM-aanbieders die niet uit de wereld van IT asset management en service management afkomstig zijn een gunstig effect heeft. Bij dit soort aanbieders ligt voor 2014 vooral een nadruk op typische IT-aspecten: eenvoudige installatie van de software, gemakkelijke implementatie en configuratie, soepele integratie met andere beheerpakketten, nadruk op gebruikersvriendelijkheid.

Een belangrijke voorspelling voor dit jaar heeft te maken met wat wel genoemd wordt: ‘a single pane of glass’. Beheerders willen niet langer werken met tal van los van elkaar staande softwarepakketten. Integratie wordt steeds belangrijker, met name binnen het datacenter. IT-afdelingen zien het datacenter steeds vaker als een geïntegreerde omgeving waarbij zij IT-laag en infrastructuurlaag als één geheel willen beheren. DCIM is daarbij slechts een onderdeel van hun managementaanpak. Een belangrijke eis waaraan DCIM-leveranciers de komende tijd dan ook moeten voldoen is integratie met omgevingen voor IT-management. Wie aan die eis kan voldoen, zou dit jaar wel eens een flinke toename kunnen meemaken van het aantal DCIM-projecten.

Hans Vandam is journalist

 
Dossiers
Meer over
Lees ook
De grote vraag is of de Rekenkamer ook naar datacenters kijkt

De grote vraag is of de Rekenkamer ook naar datacenters kijkt

Wat hebben de Rekenkamer en datacenters met elkaar te maken? Wellicht meer dan de bedrijven en toeleveranciers van die sector zich realiseren. Grotendeels onder de radar van de publieke belangstelling is de Rekenkamer namelijk bezig met onderzoek dat over de achillespees van de datacenters gaat: het energieverbruik.

Nieuwe versie van openDCIM beschikbaar

Nieuwe versie van openDCIM beschikbaar

openDCIM, een belangrijk open source-project op het gebied van datacenter infrastucture management, heeft versie 23.04 uitgebracht. Deze nieuwe versie omvat onder andere is een serie bugfixes voor de gebruikersinterface (UI). Met deze nieuwe versie 23.04 kunnen openDCIM-gebruikers hun datacenterinfrastructuurbeheer naar een hoger niveau tillen, d1

MRA en het rapport "datacenters – Impact en feiten"

MRA en het rapport "datacenters – Impact en feiten"

In het recente artikel over het aantal datacenters is verwezen naar een bijeenkomst van de MRA (Metropool Regio Amsterdam). Over die bijeenkomst zijn vragen gesteld. Wat was precies de bedoeling en voor wie dit is georganiseerd.