Innovatieve IT komt naar datacenter-management

275925_h_ergb_s_gl

Datacenter Infrastructure Management (DCIM) staat aan de vooravond van flinke veranderingen. Met name innovatieve IT-methoden komen de mogelijkheden van DCIM verder versterken. Waardoor DCIM daadwerkelijk een hoofdrol kan spelen in wat we maar even 'datacenter management' of 'IT operations' zullen noemen. Zo past softwaregigant SAP inmiddels intern realtime computing toe en kiest een grote bank voor exotische maar innovatieve oplossingen als supergoedkope Raspberry Pi's voor dataverzameling.

Het idee achter datacenter infrastructure management laat zich vrij gemakkelijk uitleggen: verzamel alle relevante data over de technische infrastructuur op één plaats, zorg voor analytische tools en een dashboard en we hebben al snel een goed overzicht van de stand van zaken binnen het datacenter. Hoe snel we deze uitleg ook kunnen vertellen, in de praktijk is het invoeren van DCIM vaak een stuk lastiger. Vaak is het een hele uitdaging om alle data uit bestaande monitoringsystemen te exporteren en vervolgens weer te importeren in de DCIM-omgeving. Zeg maar: tot een goede implementatie van het pakket komen.

Wall Street

Maar er speelt meer. Neem Goldman Sachs. Deze grote Wall Street-bank is enorm afhankelijk van de prestaties en de beschikbaarheid van zijn datacenters. Men behoorde dus de tot eerste groep van bedrijven die voor DCIM kozen. Maar al snel liep men tegen een aantal interessante vragen aan. Is het wel voldoende om alle beschikbare logdata in DCIM te stoppen? Hebben we eigenlijk wel een compleet inzicht in de toestand van het datacenter als we de gebruikelijke monitoringsystemen koppelen en integreren? Of vergeten we dan wellicht dingen? Een voorbeeld. Stel dat er langs een datacenter een spoorlijn of metroverbinding loopt. Dat geeft trillingen in de grond. Hebben die eventueel invloed op de prestaties van het datacenter? En zo ja, wat is die invloed dan? De trillingen zouden bijvoorbeeld negatieve gevolgen kunnen hebben voor de levensduur van IT-systemen. Of tot issues in de energievoorziening kunnen leiden.

Raspberry Pi's

Eerlijk gezegd wisten de technici van Goldman Sachs niet zo precies welke factoren zij nog meer in de gaten zouden willen houden. Mogelijkheden te over. Dus besloot men een zeer uitgebreid sensornetwerk op te zetten. Om de kosten te drukken, koos men daarbij voor een interessante hardware-oplossing: Raspberry Pi's. Deze spotgoedkope maar redelijk krachtige computer(tjes) kosten maar enkele tientjes per stuk, maar zijn zeer flexibel in te zetten. Ze zijn niet voor niets zeer populair in de sterk in opkomst zijnde wereld van 'makers' en hobbyisten. Dankzij de prijs en de makkelijke manier waarop nieuwe functionaliteit kan worden geprogrammeerd, kon men tientallen meetpunten creëren en talloze metingen gaan doen. Door de zeer lage kosten per meetpunt is het ook niet zo belangrijk dat men ongetwijfeld veel metingen doet die geen relevante data opleveren.

Het project bevindt zich nog in de opstartfase, dus veel concrete resultaten heeft men nog niet. Dat is echter ook niet zo belangrijk. Het gaat hier met name om het feit dat grote datacenters kennelijk niet genoeg hebben aan de standaard functionaliteit die zij van leveranciers kunnen betrekken. Wie het maximale uit zijn datacenter wil halen, wil een volledige grip hebben op de infra-laag én op de IT-systemen. De huidige oplossingen voor DCIM en IT asset management lijken niet voldoende functionaliteit te bieden. Dus gaan datacenters zelf aan de slag om eventueel ontbrekende faciliteiten in eigen beheer te ontwikkelen.

SAP HANA

Dat geldt ook voor SAP. Deze grote aanbieder van enterprise software biedt deze bedrijfsoplossingen ook vanuit de cloud aan. Het is dus logisch dat het Duitse bedrijf veel interesse heeft in een maximale performance van zijn eigen datacenters. Daarbij kan men interessant genoeg ook de eigen software toepassen.

Wat is het geval? SAP ontwikkelt oplossingen waarmee het zijn klanten in staat stelt om in realtime gegevens te verwerken. Die technologie heet SAP HANA. Doordat alle te verwerken data in het werkgeheugen van de betrokken computersystemen staat, kan men razendsnel grote hoeveelheden data verwerken en analyseren. Voor wie de techniek hier achter wil kennen: bij klassieke software wordt alle data en alle functionaliteit die voor het verwerken van die gegevens nodig is opgeslagen op harde schijf. Is bepaalde data of is een bepaalde softwarefeature nodig, dan wordt deze van schijf in het werkgeheugen geladen. Dat kost tijd. Het gaat weliswaar om milliseconden, maar voor wie razendsnel gegevens wil verwerken is dat te lang. Bedrijven als SAP lossen dit probleem op via een technologie die ook wel in-memory computing of in-memory processing wordt genoemd, waarbij dus alle data en alle functionaliteit in het werkgeheugen van de server(s) aanwezig is. Binnenkomende data kan dus per direct worden verwerkt en geanalyseerd.

IT Operations Analytics

Dat idee kunnen we natuurlijk ook op het beheren van datacenters toepassen. Bij SAP spreekt men hierbij van 'IT Operations Analytics'. Men kijkt dus heel nadrukkelijk naar de combinatie van de IT-systemen en de onderliggende technische infrastructuur. Alle monitoringssystemen sturen hun logdata continu naar de SAP HANA-server, die deze gegevens in realtime analyseert en presenteert in een dashboard. Het voordeel? Snelheid. Op deze manier weten we immers niet alleen hoe de toestand in het datacenter was - zeg - een kwartier of een uur geleden, maar hebben we continu een volledig inzicht in de vraag hoe het er nu op dit moment voor staat in het datacenter.

Continu actueel inzicht

In feite zijn de uitbreidingen die Goldman Sachs en SAP op het fenomeen 'datacenter management' hebben ontwikkeld heel goed te combineren. De enorme hoeveelheid meetdata die de Wall Street-bank aan zijn DCIM- en IT asset management-omgevingen toevoegt, kan natuurlijk heel goed in realtime via SAP HANA worden verwerkt. Zeker voor een bank met dealing rooms waar iedere split second het verschil tussen miljoenen winst of juist verlies kan betekenen, is dat natuurlijk een interessante ontwikkeling. Nu is dit wellicht nog een project voor dit soort megabanken. Maar de kans is groot dat over enkele jaren iedere datacenter manager en iedere IT-manager het heel normaal vindt dat hij of zij met een app op een mobiele telefoon continu een volledig actueel beeld heeft van de prestaties van het datacenter. Te beginnen bij de grote webshops, die steeds meer ervaren dat een maximaal presterend datacenter van cruciaal belang is voor hun zakelijk succes.

Robbert Hoeffnagel

 
Dossiers
Meer over
Lees ook
Loek Wilden van Schneider Electric legt uit waarom DCIM onmisbaar is:  voor de CIO en anderen

Loek Wilden van Schneider Electric legt uit waarom DCIM onmisbaar is: voor de CIO en anderen

Schneider Electric heeft het afgelopen jaar de online DCIM Monitoring Value Calculator For Distributed IT beschikbaar gesteld. Wat die tool precies kan en waarom DCIM steeds belangrijker wordt legt datacenter lifecycle consultant Loek Wilden uit.

Hoe moderne DCIM bijdraagt aan het succes van de CIO

Hoe moderne DCIM bijdraagt aan het succes van de CIO

CIO's spelen steeds vaker een leidende rol bij het stimuleren van bedrijfsinnovatie, het afstemmen van IT-projecten op bedrijfsdoelstellingen, het digitaliseren van bedrijfsactiviteiten en het leiden van programma’s voor organisatieverandering. Hierdoor is hun baan belangrijker en complexer geworden.

Nieuwe versie van openDCIM beschikbaar

Nieuwe versie van openDCIM beschikbaar

openDCIM, een belangrijk open source-project op het gebied van datacenter infrastucture management, heeft versie 23.04 uitgebracht. Deze nieuwe versie omvat onder andere is een serie bugfixes voor de gebruikersinterface (UI). Met deze nieuwe versie 23.04 kunnen openDCIM-gebruikers hun datacenterinfrastructuurbeheer naar een hoger niveau tillen, d1