Informatietechnologie van de toekomst is hybride

Het IT Room Infra event is voor Rittal een belangrijk platform voor ontmoeting, kennisdeling en het uitwisselen van ideeën. De vakbeurs markeert ook de start van een nieuw innovatieseizoen en is ook voor Rittal een mooie gelegenheid om de meest recente productontwikkelingen aan het vakkundige publiek te presenteren. Dit jaar staan de Rittal Hybrid Cloud Packages (HCP) en de veelzijdige TS IT datacenter racks centraal. Met deze producten toont Rittal een toekomstvisie op de ontwikkelingen in de wereld van de IT-infra, de opkomst van cloud computing en de integratie van organisatiegebonden IT en intelligent gebouwbeheer.

De producten en diensten die Rittal op het IT Room Infra event presenteert, spelen in op de laatste trends in de informatietechnologie. Een bezoek aan de Rittal stand maakt ook duidelijk dat de IT-systeemleverancier zich steeds nadrukkelijker als kennispartner opwerpt. Op het IT Room Infra event delen Rittal Experts hun visies op ontwikkelingen als het Internet of Things (IoT), Power over Ethernet en Edge Computing. De stand is ingericht om de interactie tussen de bezoekers en de Rittal medewerkers te bevorderen. Waar je als bezoeker van de Rittal stand vorig jaar nog werd begroet met: ‘Heeft u een vraag over een van onze producten?’, daar luidt de openingszin nu: ‘Wat wilt u bereiken met uw IT?’

Voorkant-IT-rack-212x300 Volgens Elbert Raben, Product Manager bij Rittal, heeft deze verandering alles te maken met de voortschrijdende digitalisering (Raben spreekt van een digitale transformatie) van organisatieprocessen. Raben: “De ontwikkelingen leiden tot een verbreding van het werkveld van de IT-medewerker. Door de opkomst van het internet der dingen kunnen steeds meer omgevingsvariabelen die enige invloed op het werk van mensen hebben in beeld worden gebracht. Daardoor schuiven werkgebieden als facilitaire diensten, IT- en gebouwbeheer steeds dichter naar elkaar toe, oftewel IT meets facility. Het IT-systeem moet immers ook de sensordata van een slim gebouw kunnen verwerken, zodat de lampen in kantoorruimtes waar niemand is automatisch worden uitgeschakeld.”

Van IT-manager naar Data Manager

Raben: “Vroeger was de IT-afdeling uitsluitend verantwoordelijk voor het functioneren van de IT-installatie. Alles draaide in de eerste plaats om hardware. Tegenwoordig is de IT-manager eerder een Data Manager, die verantwoordelijk is voor de beschikbaarheid van een groot aantal dataprocessen die op verschillende digitale platforms in de organisatie of de productieomgevingen plaatsvinden. En voor elk proces moet een weloverwogen functionele IT-oplossing worden gevonden. Daarbij heeft de Data Manager de keuze uit een breed aanbod van online en offline diensten.

Het meest complete datacenter rack

Op het IT Room Infra event richt Rittal zich niet alleen op de eindgebruikers, te weten de organisaties die hun bedrijfsgebonden IT toekomstbestendig willen maken. Ook de co-locators, hyperscalers en datacenters die de cloud-diensten aanbieden kunnen hun voordeel doen met de nieuwe producten van Rittal. Het Rittal TS IT datacenter rack is inmiddels een nieuwe standaard geworden in succesvolle (internationale) co-location datacenters en de grote private company datacenters. Raben: “Al deze partijen kiezen voor Rittal TS IT datacenter racks omdat deze racks veelzijdig zijn en door Rittal op maat, dat wil zeggen in overeenstemming met de specifieke wensen van datacenterbeheerders, worden geleverd. De hoge functionaliteit, de mogelijkheden om de racks geheel naar eigen behoeften in te delen en de internationale beschikbaarheid van productaccessoires zijn de belangrijkste redenen waarom datacenters het Rittal TS IT datacenter rack als nieuwe standaardoplossing voor hun IT-infrastructuur gebruiken.

IT infra expert sessies

De organisatie van IT Room Infra kondigt elk jaar een reeks centrale onderwerpen aan waarover lezingen worden gehouden. Experts uit verschillende delen van de informatietechnologiewereld delen hierin hun kennis en visies. De thema’s van dit jaar zijn Warmte, Energie, Ontwerpen & Managen, Impact IoT en Data Centraal, en over elk van deze onderwerpen etaleert Rittal een visie, die bezoekers van de beurs vervolgens terugzien in de keuzes die Rittal maakte bij het ontwikkelen van de nieuwe Rittal producten van dit innovatieseizoen, waaronder de Hybrid Cloud Packages, een volledig geklimatiseerde en toch compacte totaaloplossing voor Internet on the Edge toepassingen.

Hybrid Cloud Package: wat is het en wat kan het?

De Hybrid Cloud Package racks zijn volledig gesloten en daardoor geluidsarm. Deze IT-racks zijn direct inzetbaar en bieden een optimale bescherming, voeding en koeling van IT- en netwerkapparatuur. Daardoor garanderen zij een betrouwbare verbinding met het internet. De compacte Hybrid Cloud Package beschikt over een onafhankelijk opererend UPS- en klimatiseringssysteem, een monitoring- en blussysteem en kan naar believen overal worden opgesteld. De racks zijn in verschillende (redundante) uitvoeringen verkrijgbaar, met koelvermogens van 1 tot 20 kilowatt. Zo is er voor iedere IT-load een passende Hybrid Cloud Package.

hybrid_cloud_package_l-214x300

Data-explosie

De transitie naar cloud computing levert voordelen op, zoals lagere IT-beheerkosten en minder ruimtegebruik ten behoeve van de lokale IT-faciliteiten, maar werpt volgens Raben ook nieuwe risico’s op. Zo ontstaat al snel het gevaar op een ongewenste afhankelijkheid van cloud-leveranciers en softwareproducenten. Raben: “De opkomst van het Internet of Things (IoT) zorgt voor een ware data-explosie. En steeds meer data wordt in de cloud opgeslagen. Organisaties die volledig op cloud based applicaties bouwen beseffen niet hoe snel hun ‘datameer’ bij hun cloud-partners groeit. Totdat men van provider wil wisselen of nieuwe datakoppelingen of bedrijfsapplicaties wil maken. Want het terughalen van deze data kan enkele weken, soms wel maanden in beslag nemen.”

Hoe behoud je als organisatie de regie over je eigen bedrijfskritische data? Wat doe je met al die data, nu en in de toekomst? Het is een relevante vraag in een wereld waarin data en databewerking bepalend wordt voor de bedrijfszekerheid. Raben: “Kies je voor cloud-diensten, dan geef je feitelijk je primaire bedrijfsprocessen uit handen. Kies je voor IT volledig in eigen beheer, dan kijk je aan tegen forse investeringen. De slimste tussenoplossing is vaak een IT-infrastructuur on the edge, ofwel een stand alone IT-rack dat ruimte biedt aan eigen IT-componenten, waarop bijvoorbeeld de primaire processen draaien en netwerkcomponenten staan die een betrouwbare verbinding met aanvullende cloud diensten garanderen.” 

Latency

Voor kritische bedrijfsprocessen kunnen trage reactiesnelheden zeer ongewenste gevolgen hebben. Door een deel van de dataverwerking in eigen beheer te houden, worden deze risico’s geminimaliseerd. Raben: “Het hangt van de toepassing af. Eigenlijk is de stelregel: alle data-analyseprocessen die om zo kort mogelijke reactietijden vragen en bedrijfsgevoelige informatie, laat je on the edge, dus door je eigen servers in de Hybrid Cloud Package, uitvoeren. Processen waarvoor de reactietijd van minder groot belang zijn kunnen in de cloud worden uitgevoerd. Voor een snelle dataverwerking en een betrouwbare schakel tussen de cloud en uw onderneming presenteert Rittal On the Edge IT-infra oplossingen. Op de IT Room Infra beursstand van Rittal zijn de verschillende uitvoeringen van de Hybrid Cloud Package producten van dichtbij te bewonderen. Wat u ook maar wilt bereiken met uw IT, samen komen we daar wel uit.”

Meten is weten, bijsturen is optimaliseren

De eerste vraag die Rittal stelt is: waar in uw waardeketen voegen digitale technieken de meeste waarde toe? Raben: “Om de kansen van de digitale transformatie te kunnen benutten, heb je informatie nodig, kennis van nieuwe technologische mogelijkheden, maar ook real-time data over de eigen processen. Het is een goed begin: sensoren op slijtagegevoelige apparaatonderdelen, bijvoorbeeld van de motor-, pomp- en koelsystemen, want dat maakt preventief onderhoud mogelijk. Het maximaliseert de beschikbaarheid van processen en minimaliseert het energieverbruik. Nieuwe apparaten die in de Rittal systeemproducten zijn verwerkt, beschikken veelal over deze sensoren.”