HMS introduceert communicatieoplossingen voor batterijsystemen

cloud-and-scada-connectivity-and-remote-access-bess.tmb-esize-600-.jpg

 

HMS Networks presenteert verschillende communicatieoplossingen voor de snel groeiende energieopslag markt. Battery Energy Storage Systems (BESS) vereisen communicatiemogelijkheden om onder andere verbinding te maken met batterijen en randapparatuur, te kunnen communiceren met het elektriciteitsnet en systemen op afstand te monitoren.

Batterijsystemen bestaan uit batterijcellen die worden gecombineerd tot batterijpakketten, die vervolgens kunnen worden samengevoegd tot containers. De systemen kunnen gebruik maken van nieuwe of gerecyclede batterijen en combineren veel verschillende componenten. Om goed te kunnen werken hebben deze grote batterijparken echter veel communicatiecapaciteit nodig. HMS presenteert nu een uitgebreid pakket communicatie-oplossingen voor dit toepassingsgebied. Aangezien de markt voor batterijen wordt aangevoerd door de auto-industrie, is in veel batterijsystemen CAN de communicatiestandaard. HMS biedt hiervoor via het Ixxat-merk een uitgebreid programma communicatie-oplossingen voor PC-aansluiting, netwerken, lijnextensie, galvanische isolatie en meer.

In netwerken en datacenters is de bescherming van componenten cruciaal, zowel tegen externe bronnen (zoals blikseminslag), als tegen systeem gerelateerde problemen (zoals AC/DC ruis). Apparaatbescherming is daarom een must om schade te voorkomen.

Batterijsystemen combineren vaak verschillende apparaten uit verschillende bedrijfstakken in één enkele toepassing - batterijen, BMS, PLC’s, branddetectie-units of airconditioning. Om verschillende apparaten te combineren, is het noodzakelijk om verschillende protocollen en netwerkstandaarden met elkaar te verbinden. CAN, Modbus, BACnet, KNX en andere protocollen kunnen eenvoudig worden gekoppeld via gateways die zorgen voor de zo belangrijke data-uitwisseling en tegelijkertijd centrale controle mogelijk maken. Daarnaast kunnen deze gateways de data selectief filteren, in kaart brengen en, indien nodig, aanpassen om de best mogelijke datauitwisseling te realiseren.

Cloud/SCADA connectiviteit

Intelligente netwerken zijn ook nodig om verbinding te maken met cloud-oplossingen of SCADA-systemen. Dit kan door gebruik te maken van SG (Smart Grid) gateways van HMS die zowel energieals industriële veldbusprotocollen ondersteunen, evenals protocollen voor cloud-verbinding.

De SG gateways faciliteren centrale controle, evenals remote access voor predictief onderhoud, logging of datavisualisatie met behulp van de i4SCADA-oplossing van WEBfactory, onderdeel van HMS. De SG gateways bieden ook robuuste cybersecurity voorzieningen, zoals een firewall, OpenVPN, TLS versleuteling en gebruikersbeheer. Deze proactieve maatregelen zijn onontbeerlijk voor de bescherming tegen cyberaanvallen. Ixxat SG gateways verzorgen de communicatie tussen energie- en industrieprotocollen, terwijl WEBfactoryi4SCADA een snel aanpasbare datavisualisatie mogelijk maakt. “We zien een snelgroeiende vraag naar communicatieoplossingen voor batterijsystemen nu de hele maatschappij gericht is op duurzamere energiebronnen, zoals wind en zon”, vertelt Alexander Hess, General Manager bij HMS Business Unit Ixxat. “Communicatie is nodig om BESS-systemen te laten werken en HMS biedt daarvoor een uitgebreid programma industriële communicatieoplossingen, waarmee communicatieproblemen in deze systemen kunnen worden opgelost.”

Lees ook
Hoe gaan we om met 80 kW racks?

Hoe gaan we om met 80 kW racks?

Het ontwikkelen van een datacenter rack dat 80 kW aan elektrisch vermogen nodig heeft, is een ingrijpende technische uitdaging die zowel nieuwe mogelijkheden als beperkingen met zich meebrengt. In Nederland lijkt zo’n rack wellicht (nog?) Ondenkbaar, maar op Reddit wordt hierover een interessante discussie gevoerd, voornamelijk door Amerikaanse da1

Google test demand response als elektriciteitsnetwerk onder druk staat

Google test demand response als elektriciteitsnetwerk onder druk staat

Google heeft een nieuwe methode ontwikkeld en getest om het elektriciteitsverbruik van hun datacenters te verminderen op momenten dat het lokale elektriciteitsnet zwaar belast is. Dat schrijven Google-medewerkers Varun Mehra, Technical Program Manager, Grid Services en Raiden Hasegawa, Senior Data Scientist, Energy Analytics in een blog post.

Techgiganten lanceren nieuwe Net Zero Innovatiehub voor datacenters in Europa

Techgiganten lanceren nieuwe Net Zero Innovatiehub voor datacenters in Europa

Enkele van de grootste namen in de technologiesector hebben de handen ineengeslagen om een nieuwe onderzoeks- en ontwikkelingshub voor groene datacenters op te zetten. Google, Microsoft, Danfoss en Schneider Electric zijn de oprichters van de nieuwe Net Zero Innovatiehub voor Datacenters, gevestigd in Fredericia, Denemarken.