Gofoton van start op nederlandse datacentermarkt

Het Amerikaanse Go!Foton, een internationale speler op het gebied van glasvezeltechnologie, was tijdens het afgelopen FHI IT Infra-event een van de exposanten die een presentatie gaf. In dit geval gaf David Chen, de CTO van GoFoton, een in-depth inkijkje in de technologische basis van hun productrange. DatacenterWorks ging in gesprek met Edwin Brouwer, de EMEA sales manager om het verhaal te horen achter deze technisch gedreven leverancier van geavanceerde connectiviteitsoplossingen.

"Onze oorsprong ligt in Japan”, zo begint Edwin Brouwer. “Ruim 100 jaar geleden, in 1918 om precies te zijn, startte de Nippon Sheet Glass Company (NSG) met de productie van hoogwaardig glas. De ervaring en kennis die hiermee werd opgedaan, werd in de jaren zestig ingezet bij de oprichting van een speciale Fiber Optics-divisie van waaruit een aantal innovatieve ontwerpen voortkwamen, evenals de wereldwijd bekende SELFOC-lens. GoFoton ontstond in 2009 via de verzelfstandiging van een van die business units .

Edwin Brouwer Gofoton 500350

 

Dat gebeurde in de vorm van een management buy-out.” “Vanaf dat moment ging het snel”, gaat Brouwer verder. “Dankzij nauwe samenwerking met NSG hebben we inmiddels wereldwijd vestigingen en fabrieken. Twee in de Verenigde Staten, drie in Azië (Japan, de Filipij nen en China) en een vestiging in het Brabantse Hoogerheide. GoFoton beschikt daarmee over eigen fabrieken van waaruit we de wereld kunnen voorzien van producten, zoals PEACOC, NEMO, EKO en de Clamshell OSP Terminal.” “Tijdens IT Infra hadden we de mogelijkheid om ons complete portfolio te presenteren”, vervolgt Brouwer. “Zo kon David Chen de deelnemers meenemen in zijn enthousiasme over de toepassingen die de natuur ons biedt en die vervolgens in onze producten zijn geimplementeerd. De natuur biedt ons talloze voorbeelden. Denk aan de schitterende pauwenstaart die ons inspireerde bij de ontwikkeling van de PEACOC of het High Density Fiber Management System van GoFoton dat staat voor Platform with Enhanced Access for Compact Optical Connectors.”

Technologieplatform

 Het is naar onze mening een revolutionair technologieplatform”, stelt Brouwer, “ dat alles in zich heeft om de manier te verbeteren waarop datacenters en telecom operators de steeds complexere wereld van optische connectiviteit kunnen beheren. We hebben het PEACOC-platform dan ook met succes kunnen patenteren.” Het PEACOC fiber patch-panel is volgens Brouwer de eerste en enige oplossing in de industrie die gereedschapsloze toegang biedt voor maximaal 144 LC simplex-connectoren in slechts 1RU rack space. Het is ook de enige oplossing met hoge dichtheid die tegelijker tijd gemakkelijke toegang biedt tot zowel de connectoren voorin als achterin het rack. Het PEACOC-technologieplatform richt zich op de grootste beperking die tegenwoordig gepaard gaat met het gebruik van glasvezelconnectiviteitsoplossingen met hoge dichtheid, namelijk de moeilijkheid om toegang te krijgen tot en om te gaan met de compacte optische connectoren tijdens het uitvoeren van typische MOVE-ADD-CHANGE (MAC) -services.

Grote handen

In feite combineert het bedrijf hierbij gemak en snelheid waarbij ook technici met de spreekwoordelijke ‘grote handen’ of ‘dikke vingers’ toegang hebben tot alle ‘spreadable’ optische connectoren - hoe klein dan ook. Deze oplossingen voor glasvezelconnectiviteit met een hogere capaciteit en een hogere dichtheid bieden serviceproviders meer flexibiliteit, terwijl telecom- en datacenter providers ook efficiënter en tegen lagere kosten de explosieve groei van het aantal glasvezelverbindingen kunnen beheren. Met deze PEACOC-technologie kan elke individuele optische verbinding eenvoudig worden geïsoleerd van aangrenzende poorten, waardoor een royale en onbelemmerde verwerkingsruimte ontstaat voor veilig, snel en foutloos beheer van fiberoptics. Het glasvezelplatform is volledig compatibel met bestaande 19”-en 23”-racks en kabelbeheeroplossingen voor simpele opwaardering naar volledige hoge dichtheid. Dit maakt PEACOC een oplossing voor operators die connectiviteitsoplossingen met hoge dichtheid willen integreren in hun bestaande rack-omgeving of in compacte OSP-kasten voor echt ‘pay as you grow’-gemak en kostenefficiëntie.

Maximale poortcapaciteit

Voor maximale poortcapaciteit en -dichtheid kan PEACOC in elk rack worden ingezet met het geïntegreerde Fiber Distribution Frame dat tot 6912 totale poorten mogelijk maakt. De optische poortdichtheid kan nog verder worden verhoogd door het gebruik van kleinere connectoren of door de integratie van multi-fiber push-on (MPO) connectoren. Het PEACOC-platform is ontworpen voor gebruik met single mode- en multimode LCconnectoren en is ook beschikbaar voor gebruik met SC-connectoren. Andere beschikbare opties zijn volledige of gedeelte lijke blades met standaard of schuine connectoren met behulp van state-of-the-art 1,2 mm en 1,6 mm glasvezel jumpers. Een verdere verbetering in vezelbeheer kan worden bereikt door gebruik te maken van de optionele PEACOC-uitwaaierkabel die 12 of 24-LC jumpers combineert in een enkel 3,0 mm kabelontwerp.

Implementaties

De kwaliteit en het gebruiksgemak van het platform is niet onopgemerkt gebleven. Deze worden op grote schaal afgenomen door enkele grote bedrijven in Amerika en zo heeft onlangs een telecomprovider in Alaska het PEACOC-platform met veel succes geïmplementeerd, (klanten referenties beschikbaar op aanvraag). “Ik ben ervan overtuigd”, zo besluit Brouwer zijn betoog, ”dat GoFoton heel veel te bieden heeft aan de datacentersector. Onze expertise in photonics is alom bekend, het PEACOCplatform herbergt heel veel moghelijkheden. Denk terug aan de natuur, met name koraalrif, die ons inspireerde bij de ontwikkeling van NEMO, wat staat voor Network Enhanced Manageable Optics. Of neem de Clam shell unit, een waterdicht gesloten systeem waarvoor geen geharde connectoren nodig zijn, ideaal voor toepassingen in de buitenlucht. Of kijk naar EKO, een patchpaneel met OEmonitorfunctie dat we de ondertitel ‘Cloud on the ground’ hebben meegegeven.” Na Azië en het Amerikaanse continent staat GoFoton nu klaar om haar technologie ook in Europa uit te rollen. Brouwer: “Wij gaan graag in gesprek met datacenter managers om te zien waar de meeste winst te behalen valt.”

Meer over
Lees ook
CyrusOne heeft de plannen voor Nederlandse markt drastisch gewijzigd

CyrusOne heeft de plannen voor Nederlandse markt drastisch gewijzigd

In 2018 betrad CyrusOne de Nederlandse markt. Tussen Amsterdam en Haarlem werd een eerste datacenter gebouwd, in de kop van Noord Holland werd 33 hectare grond gereserveerd. Eind april is door een melding van de gemeente Hollands Kroon duidelijk geworden dat de businessplannen van het bedrijf grondig zijn gewijzigd.

Digital Realty werkt aan datacenter met maar liefst 13 verdiepingen

Digital Realty werkt aan datacenter met maar liefst 13 verdiepingen

Er is altijd nog hoop voor oude, leegstaande kantoorgebouwen of verloederde parkeerplaatsen in het centrum aan een stad. Een dochteronderneming van Digital Realty heeft namelijk plannen ingediend om een datacenter van niet minder dan 13 verdiepingen te bouwen in downtown Los Angeles.

Eerste chip-naar-chip 224G-interconnect voor high-performance computing in datacenters geïntroduceerd

Eerste chip-naar-chip 224G-interconnect voor high-performance computing in datacenters geïntroduceerd

De nieuwe interconnect omvat een nieuwe generatie bekabeling, backplanes, board-to-board-connectoren en near-ASIC connector-naar-kabeloplossingen die werken met snelheden tot 224 Gbps-PAM4. Om dit soort snelheden te realiseren was een nieuwe systeemarchitectuur nodig met meerdere chip-naar-chip-verbindingensschema’s.