<


Glasvezel in Nederland - iedereen denkt aan fiber to the home, maar er is zoveel meer

FCA

De media plaatst met enige regelmaat artikelen over hevige concurrentie in de glasvezelmarkt. Als FCA - de Fiber Carrier Association - stimuleren we de samenwerking in de sector. Want alleen door samen te werken kom je verder. Grappig genoeg reageerde onlangs iemand met het argument: ‘Maar alleen ga je sneller’. Dat is wel wat je ziet gebeuren in de glasvezelmarkt op het FTTH-domein (Fiber To The Home). In ons rapport ‘Nederland op Glasvezel 2019’ schrijven we daar ook over en de ACM had het ook geconcludeerd. Er wordt wel eens gesuggereerd: ‘Als je maar de eerste bent, dan komt het goed’. Het kan natuurlijk dat je alleen sneller bent, maar nu is het voor de consument wel verwarrend. Die begrijpt er helemaal niks van. Voor hen is glasvezel en internet hetzelfde. In sommige gevallen blijkt het alleen werken daarom juist voor vertraging te zorgen. Samenwerken is dus een must.

‘Wet- en regelgeving zorgen voor marktwerking’, is de gedachte van overheden. Marktwerking zorgt voor innovatie en goedkopere producten en diensten. Ik kan alleen beamen dat marktwerking innovatie stimuleert, maar het kan ook de markt frustreren. Voor de buitenstaander lijkt het aanleggen van glasvezel allemaal ‘cowboy-praktijken’ en ‘grondgebied veroveren’. Terwijl de sector bestaat uit uiterst professionele organisaties met visies en missies om gebruikers te voorzien van VHCN (Very High Capacity Networks). Er wordt ontzettend veel samengewerkt tussen de glasvezelnetwerken. Bijvoorbeeld door gezamenlijk aan te leggen en gebruik te maken van elkaars netwerk, om zo extra graven te voorkomen.

Helaas zie je alleen de cases die niet goed gaan of waar aanbieders zich terugtrekken. Er zijn natuurlijk diverse redenen waarom partijen zich terugtrekken. Een reden kan zijn dat het financiële risico’s meebrengt voor de hele organisatie. Het aanleggen is een kapitale investering. Gelukkig zien we dat er veelvuldig in Nederland glasvezel aangelegd wordt.

Fiber Vakdag Online Editie 2020

Als FCA vinden we het belangrijk om aan de branche en gebruikers van netwerken of overheden te vertellen waar de fiber carriers mee bezig zijn. Op 7 oktober stond de derde editie van de Fiber Vakdag gepland. Vanwege de huidige omstandigheden rondom COVID-19 is het helaas niet mogelijk om het live event te organiseren zoals dat ons voor ogen stond. Daarom verplaatst de FCA het hele event naar uw werkplek.

In oktober zorgt de FCA voor vier enerverende dinsdagen, waarop u in circa 60 minuten bent bijgepraat over het laatste nieuws uit de sector. Binnen dat uur bieden we een informatief programma met goede sprekers en vanzelfsprekend de mogelijkheid om online te netwerken. Tijdens deze dinsdagen staan de thema’s ‘samenwerken’, ‘finance’, ‘innovatie’ en ‘techniek’ centraal. Vier thema’s die voor iedere discipline interessant zijn. Op de website van de Fiber Vakdag kunt u interessante content lezen zoals stappenplannen of blogs van sprekers.Tijdens de online sessies kunt u live vragen stellen via de chat en meedoen aan inhoudelijke polls. Hou daarom de website fibervakdag.nl in de gaten voor updates en informatie over sprekers en het programma.

Aanmelden

Het online programma voor de Fiber Vakdag 2020 is geheel gratis te volgen. Om toegang te krijgen tot het online event, kunt u zich aanmelden op www.fibervakdag.nl/tickets. Ik zie ernaar uit u tijdens de Fiber Vakdag te mogen verwelkomen!

 

Auteur:Andrew van der Haar is directeur van de fiber carrier association