Euralarm publiceert richtlijn voor blussing van lithium-ion batterijen
De Extinguishing Section van Euralarm heeft een richtlijn gepubliceerd over geïntegreerde brandbeveiligingsoplossingen voor lithium-ion batterijen. Deze nieuwe Euralarm-leidraad geeft informatie over de kwesties in verband met het gebruik van lithium-ion batterijen, hoe branden in batterijen ontstaan en hoe ze kunnen worden opgespoord, beheerst, onderdrukt en geblust. De richtlijn bevat ook richtsnoeren voor het beheer na een brand. Explosie- en ventilatievraagstukken vallen buiten het bestek.
De lithium-ion-batterijtechnologie is dé technologie op een groot aantal gebieden, waaronder energieopwekking, communicatie, industrie, elektrische voertuigen en vele andere toepassingen. De actieve beheersing van de energie die wordt opgeslagen in en onttrokken aan lithium-ionbatterijen ligt aan de basis van hun toenemende populariteit. Mede dankzij het succesvolle ontwerp van dit energieproduct met hoge dichtheid, kent de technologie een relatief gering aantal grote incidenten. Actieve controle van de batterijstroom is echter niet voldoende om veiligheidskritieke situaties te voorkomen. Er zijn meerdere beveiligingsmaatregelen nodig om de ernstige gevolgen van een defect in een lithium-ionbatterij tot een minimum te beperken.
Het toenemend aantal lithium-ionbatterijen en de toenemende hoeveelheid opgeslagen energie in verschillende energieopslagtoepassingen brengen een nieuw soort brandgevaar met zich mee en vormen een uitdaging voor de brandbeveiliging. Essentiële punten bij elk brandbeveiligingssysteem zijn de keuze van het meest geschikte middel voor het specifieke gevaar, de lay-out van het systeem, de juiste dosering van het blusmiddel, alsmede een correcte installatie, het gebruik van goedgekeurde systemen en een voortdurend onderhoud door adequaat opgeleid personeel. De leidraad “Geïntegreerde brandbeveiligingsoplossingen voor lithium-ionbatterijen” is bedoeld als richtlijn voor alle professionals die zich bezighouden met brandveiligheid, brandbeveiliging, het blussen van branden en brandbestrijding in verband met het gebruik, de opslag of het vervoer van lithium-ionbatterijen. Aspecten van consumentenproducten worden in deze leidraad niet behandeld.
Het document is bedoeld als algemene leidraad en is geen vervanging voor gedetailleerd advies in specifieke omstandigheden. Het geeft de huidige inzichten van de industrie weer en zal worden bijgewerkt naarmate meer informatie beschikbaar komt.
Meer over
Lees ook
Minister Jetten publiceert Routekaart Energieopslag
Begin juni bracht minister Jetten de zogeheten Routekaart Energieopslag naar buiten. Deze brengt in kaart welke acties ondernomen moeten worden om energieopslag in ons land te bevorderen. Alle vormen van energieopslag komen in dit document aan bod: elektriciteits-, moleculen- en warmteopslag.
Nederlandse Vereniging Duurzame Energie organiseert voor derde maal Open Energiedag
Als er een sector is waar de ontwikkelingen op de energiemarkt zorgvuldig worden gevolgd, dan is het wel de datacentermarkt. De matige reputatie van datacenters heeft hier uiteraard mee te maken. Bovendien zien we dat veel datacenters zich steeds bewuster worden van hun (mogelijke) rol in de energiemarkt. Bovendien integreren steeds meer datacenters...
TU Delft en TenneT presenteren plan voor energiesnelwegen
Nu datacenters meer en meer de ambitie lijken te hebben om een rol te spelen in de energietransitie, wordt het steeds belangrijker om de ontwikkelingen rond de grote netwerken in ons land te volgen. Daarom was een symposium dat onlangs werd georganiseerd door TenneT en de TU-Delf zeker de moeite van een bezoek waard.