Euralarm publiceert richtlijn voor blussing van lithium-ion batterijen

batterij accu

De Extinguishing Section van Euralarm heeft een richtlijn gepubliceerd over geïntegreerde brandbeveiligingsoplossingen voor lithium-ion batterijen. Deze nieuwe Euralarm-leidraad geeft informatie over de kwesties in verband met het gebruik van lithium-ion batterijen, hoe branden in batterijen ontstaan en hoe ze kunnen worden opgespoord, beheerst, onderdrukt en geblust. De richtlijn bevat ook richtsnoeren voor het beheer na een brand. Explosie- en ventilatievraagstukken vallen buiten het bestek.

 

De lithium-ion-batterijtechnologie is dé technologie op een groot aantal gebieden, waaronder energieopwekking, communicatie, industrie, elektrische voertuigen en vele andere toepassingen. De actieve beheersing van de energie die wordt opgeslagen in en onttrokken aan lithium-ionbatterijen ligt aan de basis van hun toenemende populariteit. Mede dankzij het succesvolle ontwerp van dit energieproduct met hoge dichtheid, kent de technologie een relatief gering aantal grote incidenten. Actieve controle van de batterijstroom is echter niet voldoende om veiligheidskritieke situaties te voorkomen. Er zijn meerdere beveiligingsmaatregelen nodig om de ernstige gevolgen van een defect in een lithium-ionbatterij tot een minimum te beperken.

Het toenemend aantal lithium-ionbatterijen en de toenemende hoeveelheid opgeslagen energie in verschillende energieopslagtoepassingen brengen een nieuw soort brandgevaar met zich mee en vormen een uitdaging voor de brandbeveiliging. Essentiële punten bij elk brandbeveiligingssysteem zijn de keuze van het meest geschikte middel voor het specifieke gevaar, de lay-out van het systeem, de juiste dosering van het blusmiddel, alsmede een correcte installatie, het gebruik van goedgekeurde systemen en een voortdurend onderhoud door adequaat opgeleid personeel. De leidraad “Geïntegreerde brandbeveiligingsoplossingen voor lithium-ionbatterijen” is bedoeld als richtlijn voor alle professionals die zich bezighouden met brandveiligheid, brandbeveiliging, het blussen van branden en brandbestrijding in verband met het gebruik, de opslag of het vervoer van lithium-ionbatterijen. Aspecten van consumentenproducten worden in deze leidraad niet behandeld.

Het document is bedoeld als algemene leidraad en is geen vervanging voor gedetailleerd advies in specifieke omstandigheden. Het geeft de huidige inzichten van de industrie weer en zal worden bijgewerkt naarmate meer informatie beschikbaar komt.

Lees ook
Hernieuwde discussie over nucleaire energie en datacenters

Hernieuwde discussie over nucleaire energie en datacenters

Al een aantal maal is in de internationale media het gebruik van nucleaire energie als een interessante optie voor de energievoorziening van datacenters aangekaart. Op LinkedIn wordt nu, aangezwengeld door Tony Grayson, een internationaal erkende leider op het gebied van bedrijfsvoering en technologie, met name gediscussieerd over de kansen van ee1

Eerste flexibel groepscontract elektriciteit van start

Eerste flexibel groepscontract elektriciteit van start

De Energie Coöperatie Amsterdamse Haven (ECAH) en netbeheerder Liander hebben een eerste flexibel groepscontract voor elektriciteit gesloten. Dit contract, opgesteld binnen de nieuwe congestiemanagementregels van de Autoriteit Consument & Markt (ACM), stelt aangesloten bedrijven in staat om op een flexibele manier met de beschikbare capaciteit op1

Problemen rond energiehubs kunnen tegenvaller worden voor nieuwe en bestaande datacenters

Problemen rond energiehubs kunnen tegenvaller worden voor nieuwe en bestaande datacenters

Energiehubs op Nederlandse bedrijventerreinen zijn bedoeld om netcongestie te verminderen. In ons land zijn de eerste ideeën hierover ontstaan in Gelderland. Voor met name regionaal opererende datacenters kunnen zijn een interessante optie zijn om de energievoorziening veilig te stellen.