Euralarm publiceert richtlijn voor blussing van lithium-ion batterijen
De Extinguishing Section van Euralarm heeft een richtlijn gepubliceerd over geïntegreerde brandbeveiligingsoplossingen voor lithium-ion batterijen. Deze nieuwe Euralarm-leidraad geeft informatie over de kwesties in verband met het gebruik van lithium-ion batterijen, hoe branden in batterijen ontstaan en hoe ze kunnen worden opgespoord, beheerst, onderdrukt en geblust. De richtlijn bevat ook richtsnoeren voor het beheer na een brand. Explosie- en ventilatievraagstukken vallen buiten het bestek.
De lithium-ion-batterijtechnologie is dé technologie op een groot aantal gebieden, waaronder energieopwekking, communicatie, industrie, elektrische voertuigen en vele andere toepassingen. De actieve beheersing van de energie die wordt opgeslagen in en onttrokken aan lithium-ionbatterijen ligt aan de basis van hun toenemende populariteit. Mede dankzij het succesvolle ontwerp van dit energieproduct met hoge dichtheid, kent de technologie een relatief gering aantal grote incidenten. Actieve controle van de batterijstroom is echter niet voldoende om veiligheidskritieke situaties te voorkomen. Er zijn meerdere beveiligingsmaatregelen nodig om de ernstige gevolgen van een defect in een lithium-ionbatterij tot een minimum te beperken.
Het toenemend aantal lithium-ionbatterijen en de toenemende hoeveelheid opgeslagen energie in verschillende energieopslagtoepassingen brengen een nieuw soort brandgevaar met zich mee en vormen een uitdaging voor de brandbeveiliging. Essentiële punten bij elk brandbeveiligingssysteem zijn de keuze van het meest geschikte middel voor het specifieke gevaar, de lay-out van het systeem, de juiste dosering van het blusmiddel, alsmede een correcte installatie, het gebruik van goedgekeurde systemen en een voortdurend onderhoud door adequaat opgeleid personeel. De leidraad “Geïntegreerde brandbeveiligingsoplossingen voor lithium-ionbatterijen” is bedoeld als richtlijn voor alle professionals die zich bezighouden met brandveiligheid, brandbeveiliging, het blussen van branden en brandbestrijding in verband met het gebruik, de opslag of het vervoer van lithium-ionbatterijen. Aspecten van consumentenproducten worden in deze leidraad niet behandeld.
Het document is bedoeld als algemene leidraad en is geen vervanging voor gedetailleerd advies in specifieke omstandigheden. Het geeft de huidige inzichten van de industrie weer en zal worden bijgewerkt naarmate meer informatie beschikbaar komt.
Meer over
Lees ook
ELINEX Power Solutions B.V. betreedt de markt van BESS oplossingen
ELINEX Power Solutions B.V., gevestigd leverancier van noodstroomoplossingen, breidt haar portfolio uit met BESS oplossingen. BESS staat voor “Battery Energy Storage System” ofwel “Batterij Energieopslag Systeem”.
Nederlandse investeerder in kritieke infrastructuren overgenomen
DIF, een Nederlandse investeerder in kritieke infrastructuren als telecommunicatie maar bijvoorbeeld ook fabrikanten van batterijen, is overgenomen door CVC Capital Partners.
Lansingerland zit vol, Amsterdam heeft wel ruimte op het stroomnet
Tot ver over de landsgrenzen weet men dat er in Amsterdam geen ruimte is voor datacenters en andere grote verbruikers omdat het stroomnet vol zit. Dat speelt sinds ongeveer 2016 en sindsdien is er toch wel wat veranderd. Het wordt tijd dat aan beide zijden van de grens duidelijk te maken.