Emerson Network Power gaat verder als Vertiv

CheeseWorks-0016_615x410

Op 1 december 2016 veranderde Emerson Network Power zijn naam in Vertiv, een samentrekking van vertex (top) en active. Al eind 2015 had moederbedrijf Emerson plannen ontwikkeld om de Network Power-divisie te verzelfstandigen. In de loop van 2016 meldde de Amerikaanse investeerder Platinum Equity zich om deze activiteiten voor vier miljard dollar over te nemen. Guido Neijmeijer, country manager Benelux van Vertiv, over deze stap en de betekenis voor de activiteiten in de Benelux, die in 2016 gekenmerkt werden door snelle groei.

Wat gaat deze stap Vertiv brengen?

“Een van de belangrijkste voordelen van de verzelfstandiging is dat we nu veel vrijer zijn in het bepalen van de strategie en de investeringen die we belangrijk vinden. Als onderdeel van een groot conglomeraat, zoals Emerson met veel verschillende activiteiten, zit je al snel opgesloten in een corporate structuur. Nu zijn we volledig zelfstandig met een directie die de plannen maakt én uitvoert. Dat maakt het mogelijk om te focussen op de markt en de producten. We zijn daar als Benelux in 2016 al voortvarend mee gestart door flink te investeren in de projectorganisatie en support. Dat is erg succesvol gebleken. De orderintake en de omzet nam in de Benelux-regio zeer sterk toe en onze organisatie groeide flink in het aantal medewerkers. Dat was zowel te danken aan grote, internationaal opererende klanten, als aan bedrijven die uitsluitend actief zijn in de Benelux-markt.

Om welke producten gaat het bij het nieuwe bedrijf?

“Het gaat om een portfolio van toonaangevende productgroepen met bekende namen: ASCO, Chloride, Liebert, NetSure en Trellis. De Chloride-lijn voorziet in hoogwaardige oplossingen voor gelijkstroom en wisselstroom bij industriële toepassingen, en het bekende Liebert-merk in koelsystemen en voorzieningen voor standaardwisselstroom. Met de ASCO-productlijn bieden we oplossingen op het gebied van voedingsbeheer. Tot slot bieden we met Trellis software voor Data Center Infrastructure Management. Met dit complete portfolio spelen we in op alle behoeften binnen een modern datacenter.”

Platinum Equity is de nieuwe eigenaar van Vertiv. Wat is de achtergrond van deze investeerder?

“Platinum Equity is sinds 1995 actief. Het wordt nog steeds geleid door oprichter Tom Gores. Platinum investeert in goed presterende bedrijven of onderdelen van bedrijven. Het portfolio is breed met bedrijven op het gebied van onder andere productie, distributie, transport en logistiek, materiaalverhuur, technologie en telecommunicatie. In de laatste twintig jaar heeft Platinum Equity meer dan 185 overnames uitgevoerd. In november 2013 nam het bedrijf al een meerderheidsbelang in een Emerson-bedrijfsonderdeel dat geïntegreerde compute- en stroomvoorzieningen leverde. Deze activiteit is later verdergegaan onder de naam Artesyn Embedded Technologies.”

Wat gaan klanten van de overname merken?

“Voor onze bestaande klanten verandert er relatief weinig, behalve dat ze nu niet langer met Emerson Network Power zakendoen, maar met Vertiv. Uiteraard profiteren ze van een nieuw elan binnen ons bedrijf doordat we nu nog beter kunnen inspelen op marktontwikkelingen. We hebben de kennis en expertise in huis om juist die oplossingen te ontwikkelen die nu nodig zijn. Kijk bijvoorbeeld naar cloud computing, dat nu verregaand geïntegreerd is in de IT-activiteiten. Dat zorgt voor nieuwe datavolumes die je als bedrijf of serviceprovider moet ondersteunen met hoogwaardige datacenteroplossingen.”

Welke trends in datacenterland ziet Vertiv voor 2017?

vertiv_412x615-412x615 “Om te beginnen zie je dat de infrastructuur moeite heeft om de connectiviteit aan de edge bij te houden. Door gedistribueerde IT en het Internet of Things verschuiven IT-middelen dichter in de richting van gebruikers en industriële processen. Het datacenter blijft weliswaar essentieel voor het leveren van applicaties en diensten, maar er komen wel steeds meer netwerkkasten en microdatacenters bij. Daarnaast is datacenterkoeling in de afgelopen vijf jaar sterker veranderd dan welk ander aspect ook op het gebied van datacenters. Door de wens om energiekosten te verminderen, is de traditionele aanpak van maximale koelcapaciteit verdrongen door een geavanceerde benadering waarbij warmte zo efficiënt mogelijk wordt verwijderd. Als gevolg van het toegenomen gebruik van geavanceerde energiezuinige technologieën en de continue ontwikkeling van intelligent klimaatbeheer, zijn nu zeer flexibele koelingstrategieën mogelijk, die PUE’s onder 1.2 ondersteunen.”

“Een andere trend is beveiliging als onderdeel van het datacenterbeheer. Nu steeds meer apparaten worden verbonden met het datacenter om het beheer te vereenvoudigen, worden de mogelijkheden voor cybercriminelen om datacenters aan te vallen ook uitgebreider. Datacenterbeheerders voegen daarom terecht security toe aan hun prioriteitenlijst. Zij zoeken naar oplossingen die hen helpen kwetsbaarheden op te sporen en hun reactie op aanvallen te verbeteren. Beheergateways die data van meerdere apparaten consolideren om DCIM-oplossingen te ondersteunen, zijn hiervan een voorbeeld. Met enkele aanpassingen zijn dergelijke gateways inzetbaar om onbeveiligde poorten op te sporen en vroegtijdig te waarschuwen voor aanvallen.”

“Verder zien we dat datacenterontwerp en installatie van datacenters steeds geïntegreerder plaatsvinden. Datacenterbeheerders willen vandaag de dag modulaire, geïntegreerde oplossingen die je snel kunt uitrollen en eenvoudig kunt opschalen, en die efficiënt in het gebruik zijn. Time-to-market is nu een van de belangrijkste aandachtspunten van organisaties die grootschalige datacentercapaciteit ontwikkelen. De traditionele silo’s tussen de ontwerp- en bouwfase zijn in hun ogen omslachtig en onproductief. Zij kiezen daarom steeds vaker voor een turnkey aanpak voor datacenterontwerp en -uitrol.”

Hoe kijkt Vertiv vooruit als het om de Benelux gaat?

“Zoals gezegd hebben we 2016 heel positief afgesloten. En over de eerste voortekenen voor 2017 kunnen we alleen maar enthousiast zijn. Ik ben ervan overtuigd dat we na een zeer succesvol 2016 de groei in 2017 kunnen voortzetten. De organisatie is er klaar voor.”

Dossiers