Elektro Internationaal leverancier voor datacentersector en keyplayer in de energietransitie

Elektro Internationaal_Vincent Bogaard & John Mooij-600450

Elektro Internationaal uit Woerden is een bekende naam in de datacentersector. De onafhankelijke specialist voor energiedistributiesystemen is in de afgelopen twintig jaar uitgegroeid tot een leverancier van formaat, in Nederland én in Europa. John Mooij, commercieel directeur en Vincent Bogaard, projectleider datacenters, spraken met Datacenterworks over de veranderingen in de markt.

Meer dan twintig jaar ervaring met datacenters

Elektro Internationaal, door vaste klanten vaak EI genoemd, bestaat ruim veertig jaar en levert een breed pakket aan producten en diensten op het gebied van energiedistributie producten. Energieverdeelinrichtingen van 6300 ampère tot volledig onder spanning uitbreidbare en bemeterde PDU’s en railkokeroplossingen. De datacentersector wordt al ruim twee decennia bediend. Het bedrijf heeft daardoor de opkomst van de sector van zeer dichtbij meegemaakt. John geeft aan dat - hoewel EI projecten uitvoert in de utiliteit, industrie, gezondheidszorg en op luchthavens – de datacenter sector inmiddels een voorname groep vertegenwoordigt binnen het klantportfolio. Vincent legt uit dat de veertig jaar ervaring in de energiedistributie EI gemaakt heeft tot een waardevolle partij voor de datacenterbranche. Een sector waar uninterupted power de ruggengraat van elk systeem is. “Daarom zitten we bij de installateurs aan tafel én – wat vaak het geval is bij grotere projecten - direct bij de opdrachtgever. Beide partijen stellen hoge eisen aan ons product, zoals je van een professionele sector mag verwachten. Voor ons hoort daar vanzelfsprekend een hoge mate van discretie bij. Wij zullen zelden communiceren welke datacenters onze producten in huis hebben. Maar de lezers van Datacenterworks zullen ons logo echter direct herkennen vanuit de datacenters die ze hebben bezocht.”

Datacenters zijn internationaal georiënteerd. EI is dat ook. Maar was dat twintig jaar geleden ook de koers die men voor ogen had? “Al heel snel zijn in Nederland internationale datacenterbedrijven gestart,” zegt John. “Naarmate ons bedrijf groeide, waren we steeds meer in staat om in de slipstream van onze internationaal opererende klanten mee naar het buitenland te gaan. We hebben een hele ontwikkeling doorgemaakt, die ons inmiddels in staat stelt om ook buiten onze eigen landsgrenzen de mate van kennis, kwaliteit en service aan de dag te leggen die men van ons mag verwachten. Dat proces lijkt soms vanzelf gegaan, maar we hebben er met elkaar hard voor gewerkt. Toen we veertig jaar geleden met EI begonnen hadden we dit, ondanks de toevoeging Internationaal in onze naam, nooit kunnen voorspellen.” Vincent voegt daaraan toe: “We merken dat de opdrachtgevers uit de datacenterbranche de toegevoegde waarde inzien van de producten en diensten die we leveren. Daarin worden we ondersteund door onze expertise met de energieverdeelsystemen van Schneider Electric, wereldleider in systemen en componenten op het gebied van energiedistributie. Onze kracht ligt met deze kennis én vier decennia paneelbouwervaring duidelijk in het bedienen van de energiekritische eindgebruiker. We zijn er ook trots op dat de klanten die we in de afgelopen jaren hebben mogen beleveren, ons steeds weer weten te vinden.” De visie op de plaats van het product in het geheel is wel aan verandering onderhevig. John verklaart: “Wat we leveren is wezenlijk anders dan de regulier computer hardware in een datacenter. Ik denk dat je dat wel in het achterhoofd moet houden. Een server is hardware met een levensduur van misschien vijf tot tien jaar. Wat wij leveren werd tot voor kort vooral gezien als een vaste constructie die voor een veel langere periode moest functioneren. Hier zien we een verandering in komen. Systemen moeten steeds eenvoudiger uitbreidbaar of aanpasbaar zijn. We zien hierdoor een toenemende vraag naar modulariteit van de verdeelsystemen. En daarin lopen wij met onze techniek al jaren voorop, omdat onze systemen op een later moment kunnen worden aangepast of worden uitgebreid, zelfs onder spanning.“

Kijken naar de toekomst

De veranderingen in de markt brengen de nodige uitdagingen met zich mee, waar Elektro Internationaal graag zijn tanden in zet. Vincent: “Er wordt meer ingezet op gefaseerde uitbreidingen. Voorheen betrof dat vooral de racks met de hardware die steeds in aantal toenamen. Terwijl de verdeelinrichting en railkoker in één keer voor het hele gebouw moest worden aangeleverd en aangelegd. En hoewel we al een modulair systeem aanbieden, voorzien we dat in de toekomst ook om andere oplossingen gevraagd gaat worden. Bijvoorbeeld in de vorm van, E-houses of skids. Technisch is dat voor ons geen probleem, maar het vergt wel een andere aanpak van projecten.” Als je het over de toekomst hebt, dan kom je ook al snel op circulariteit. Daarin maakt ook de paneelbouw een slag. “We hebben het wel vaak over een installatie die een zeer lange levensduur heeft, maar er worden in de branche programma’s opgezet voor refurbishment van onderdelen. Waar we vooral op inzetten is het hergebruik van de materialen aan het einde van hun levenscyclus in andere markten.”

Energietransitie

Niet alleen de visie op de toekomst, ook de huidige omstandigheden in de markt leiden tot veranderingen in de organisatie. John: “De energietransitie is echt verschrikkelijk ingrijpend. Al onze klanten hebben ermee te maken. We gaan van het gas af en energie moet uit andere bronnen komen. Dat leidt tot andere vormen van distributie, opslag en gebruik. Voor al die fasen zijn verdeelinrichtingen, railkokersystemen, noem maar op nodig. De opdrachten komen echt van alle kanten op ons af. De gesprekken die wij voeren met klanten zijn dan ook wezenlijk anders dan twee jaar terug. We praten nu over aanpassingen en uitbreidingen van bestaande installaties, inkoppelingen van alternatieve energiebronnen en oplossingen bij netwerkcongestie. Omdat de verdeelinrichting het hart van elke installatie is, zijn wij key in het samenbrengen van alle onderdelen voor een goede oplossing.”

Just-in-time werkt niet meer

Een extra uitdaging in de huidige ontregelde markt is de levering van materialen,” zegt Vincent. “De supplychain staat overal onder druk. Doordat levertijden lastig te voorspellen zijn, moeten we anders plannen. Concreet komt het erop neer dat wij ons voorraadbeheer hebben aangepast. Dit is voor iedereen zichtbaar doordat we onze opslagcapaciteit meer dan verdubbeld hebben. We starten in een eerdere fase dan voorheen met het bestellen van de onderdelen, want werkt niet meer. Dat weet de klant ook, die klopt daarom eerder aan. Voorheen waren opdrachten met een levering van drie tot vier maanden gebruikelijk. Nu vraagt men ons steeds vaker al acht tot tien maanden van tevoren of we projecten willen bestellen en inplannen.

Steeds intelligenter

EI heeft de nodige ijzers in het vuur en natuurlijk de ervaring met modulaire bouwen. John: “Ik ben ervan overtuigd dat de combinatie van standaardisatie en modulair bouwen de enige manier is om de energietransitie te realiseren. Dat scheelt opstartkosten, doorlooptijd en vloeroppervlak. Daarnaast is er steeds meer intelligentie nodig. Meten is weten. Als we beter in staat zijn stroombehoefte en -verbruik te voorspellen, dan kan dat ook in efficiency schelen. En dat is iets dat steeds belangrijker wordt. EI kan hierin een bijdrage leveren. Alle systemen die wij bouwen bevatten namelijk componenten, inmiddels een vast bestanddeel van het portfolio. Het is technologie die zich bewezen heeft. De vraag daarnaar zien we ook toenemen. Aandachtspunt is wel dat nog niet alle mogelijkheden van de nieuwste generatie producten bij gebruikers en beheerders bekend zijn. Daar ligt voor EI nog een uitdaging. Achter het rode logo dat in zoveel datacenters en andere gebouwen zichtbaar is, gaat een bedrijf schuilt dat nog zó veel meer doet en een keyplayer is voor veel zaken met betrekking tot de energietransitie. John en Vincent leggen graag in een persoonlijk gesprek uit wat er nu al mogelijk is en wat er voor de komende periode op de rol staat.

Lees ook
Zijn CO2-opslagcertificaten een model voor duurzamere datacenters?

Zijn CO2-opslagcertificaten een model voor duurzamere datacenters?

De bouwsector staat aan de vooravond van een transformatie met de introductie van Construction Stored Carbon Credits door de Climate Cleanup Foundation. Deze innovatie, gericht op het verminderen van de CO2-uitstoot door het gebruik van biobased materialen zoals hout, hennep, en stro in de bouw, biedt een veelbelovende aanpak om de milieu-impact v1

Eerste flexibel groepscontract elektriciteit van start

Eerste flexibel groepscontract elektriciteit van start

De Energie Coöperatie Amsterdamse Haven (ECAH) en netbeheerder Liander hebben een eerste flexibel groepscontract voor elektriciteit gesloten. Dit contract, opgesteld binnen de nieuwe congestiemanagementregels van de Autoriteit Consument & Markt (ACM), stelt aangesloten bedrijven in staat om op een flexibele manier met de beschikbare capaciteit op1

3D-geprint datacenter in Heidelberg afgerond

3D-geprint datacenter in Heidelberg afgerond

In Heidelberg, Duitsland, is de bouw van een 3D-geprint gebouw, bestemd als datacenter, voltooid. DatacenterWorks schreef er al eerder over. De vastgoedontwikkelaar en -investeerder Kraus Group heeft de sleutels van de faciliteit, genaamd Wavehouse Campbell Heidelberg, overgedragen aan de lokale cloud- en datacenter provider Heidelberg iT Manageme1