Deltares bespaart ton met slimme inzet UPS

0IMG_4629

Bij de meeste datacenters wordt de voeding geleverd vanuit 2 velden. Meestal gaat men van start met 2 paden en 2 UPS’en. Elinex adviseerde voor het nieuwe rekencentrum van Deltares in Delft een Huawei modulair opgebouwd UPS-systeem met voeding vanuit 4 separate UPS’en. Het resultaat is voor de klant zeker geslaagd te noemen: het wereldwijd bekende onderzoeksinstituut bespaart maar liefst 100.000 euro op UPS-modules die voorlopig ook voor de reservecapaciteit niet nodig zijn.

Deltares in Delft is een onafhankelijk instituut voor toegepast onderzoek op het gebied van water en ondergrond. De organisatie bundelt de unieke theoretische en praktische kennis waarmee Nederland zich op het vlak van de weg- en waterbouw al heel lang internationaal op de kaart zet. De groei in activiteiten maakt dat de organisatie zijn onderzoeksvoorzieningen voortdurend moet aanpassen. Een nieuw rekencentrum verzekert de honderden betrokken ingenieurs in de civiele techniek en geofysica van voldoende rekenkracht en opslagcapaciteit van data.

0IMG_4762-615x410

In de huidige vorm bestaat de organisatie in Delft nog maar 9 jaar. Door bodemdaling in stedelijke gebieden over de gehele wereld en de zeespiegelstijging als gevolg van veranderende klimatologische omstandigheden is er heel veel vraag naar de expertise van Deltares. De toename in activiteiten vereist een transformatie van de gebouwen en de omliggende campus, vertelt Cees van Leeuwen, de vastgoeddirecteur van Deltares. Hij verwacht dat over een jaar alle bouwactiviteiten voltooid zijn, terwijl dankzij een grote parkeerplaats het omvangrijke campusterrein autoluw is. Hoewel ervaren in de vastgoedontwikkeling, is hij nu voor de eerste keer betrokken bij het opzetten van een nieuw datacenter. In principe wijkt dat volgens hem niet af van andere bouwprojecten, maar er zijn toch wel enkele verschillen vanwege de vitale energievoorziening en koeling. Voor het eerst kwam Deltares via de aanbestedingsprocedure terecht bij UPS-leverancier Elinex in Ridderkerk, die als partner optrad voor Indusa.

Vrijheid in keuze ontwerp

Algemeen directeur Huub van Raamsdonk was blij met de vrijheid die hij kreeg om te kiezen voor een configuratie die afwijkt van hetgeen gebruikelijk is bij de meeste commerciële datacenters. In plaats van de UPS-capaciteit aan te leveren vanuit twee velden - A en als reserve B - leverde Elinex een installatie met vier velden of feeds (ABCD). Het maximaal toelaatbare elektrische vermogen van 1.200 kilowatt wordt gegarandeerd door drie velden van ieder 400 Kilowatt. Het vierde veld neemt de reservetaak voor zijn rekening. Hierdoor kan worden volstaan met in totaal 1.600 kilowatt UPS-capaciteit. Dat is 800 Kilowatt minder dan de 2.400 Kilowatt bij gebruik van een configuratie met een A en B veld.

De door Elinex geleverde Huawei 5000-E UPS-systemen zijn opgebouwd uit modulen van 40 Kilowatt. Deltares heeft dus 20 modulen minder nodig, hetgeen volgens de Elinex-directeur resulteert in een besparing van 100.000 euro. De Delftenaren gingen zeker niet over één nacht ijs bij de selectie van Huawei-apparatuur. Een bezoek aan de fabriek in China droeg bij aan de beoordeling van het productieproces en de kwaliteit. Daarnaast verlangde Deltares de zekerheid dat in geval van storing er bij Elinex voldoende kennis in huis is om die zelfstandig te verhelpen zonder lange telefoongesprekken naar China. 0IMG_4644-400x615

Ook de klimaatbeheersing van het nieuwe datacenter is gebouwd op de toekomst. “We gebruiken nu slechts een kwart van de capaciteit. De eerste straat van 30 racks is berekend op 600 Kilowatt koelvermogen. Die zit nog niet vol. Er kan nog een tweede straat van 600 Kilowatt bij. We wilden dat het ontwerp zou voldoen aan een PUE-waarde van maximaal 1,2. Maar we wisten wel dat 1,3 tot 1,4 gangbaar is en dat hier dus uitdaging lag voor de installateur. Uiteindelijk zitten we nu op een respectabele PUE-gemiddelde van 1,06, een Dcie van 92,6 % en een AER van 0,11, een geweldige prestatie”, aldus Van Leeuwen.

Indusa Installaties uit Deventer heeft dus aangetoond dat hun alternatieven beter waren dan de ontwerpeisen van Deltares in het oorspronkelijke plan. Erwin Scheidweiler, algemeen directeur van Indusa Installaties vertelt daarover: ”Het werd een ’custom made’ project, gerealiseerd in samenwerking met DPA met een geheel eigen concept in de luchtbehandeling, gebaseerd op vrije koeling tot 25-26 graden buitentemperatuur. Dit concept hebben we al eerder toegepast bij andere datacenters zoals BIT in Ede, maar nu weer verder doorontwikkeld, en uiteraard op de vraag aangepast. De luchtbehandelinginstallatie, waar veel regeltechniek omheen gebouwd is, hebben we op het dak geplaatst. Het staat boven de geconditioneerde ruimte met racks, en blaast rechtstreeks in de koude straat. Het geheel is uiteraard redundant uitgevoerd en tevens specifiek afgestemd op onderhoudswerkzaamheden. Alles is uitgelegd en geselecteerd op efficiency. Wij waren verantwoordelijk voor de engineering en realisatie van de complete W- en E-installaties, inclusief de UPS-en en NSA’s. Ondertussen hebben we ook een 3-jarig onderhoudscontract afgesloten met Deltares.”

image2-615x303

Via de ventilatoren verplaatst zich, bij maximale belasting, 160.000 kubieke meter lucht per uur zonder dat aanwezigen in de computerruimte daar te veel last van hebben. Vastgoed directeur Van Leeuwen stak zijn tevredenheid over de samenwerking met alle betroken partijen en de ICT-afdeling van Deltares niet onder stoelen of banken. Hij sprak van transparant zakendoen met begrip voor elkaars standpunten, maar toch met een gemeenschappelijk doel voor ogen.

Gebundelde kennis van grond, wind en water

Mondiaal genieten onze weg- en waterbouwkundige ingenieurs wereldwijd bekendheid als het gaat om het droogleggen van watergebieden, bouwen van dijken en bruggen, het aanleggen van havens, water- en rijwegen, kortom het scheppen van een infrastructuur op maat. Die zou echter nooit tot stand zijn gekomen als de kennis over de effecten van wind en water, gecombineerd met de geofysische omstandigheden (gedrag van grond op land en onder water) niet goed waren verankerd in wetenschappelijk getoetste modellen.

image1-615x303

Deltares is voortgekomen uit een fusie tussen het Waterloopkundig Laboratorium, Geo Delft, de TNO afdeling Ondiepe Ondergrond, en enkele speciale afdelingen van het Ministerie van Verkeer & Waterstaat (RIZA, RIKZ en DWW). De belangrijkst taak van de organisatie is het vastleggen van de gebundelde unieke kennis over water en grond in de vorm van software met computermodellen. De validatie daarvan geschiedt aan de hand van proeven met modellen op schaal, waarmee praktisch elke fysische situatie rond water en ondergrond is na te bootsen. In een hal met een vloeroppervlak van 12.000 vierkante meter zijn verschillende bassins aangebracht waarin alle mogelijke constructies, variërend van bruggen, dijken, sluizen, kades en havenhoofden op schaal worden nagebouwd en blootgesteld aan zoet- dan wel zoutwater in een reeks van golfvarianten.

Van Katrina tot Fukushima

De organisatie beschikt verder over een apart bassin waarin golven tot 5 meter hoog zijn op te wekken. Hiermee is onder ander ook informatie verzameld voor de dijken, die de Amerikaanse stad New Orleans moeten beschermen tegen de gevolgen van orkanen zoals Katrina. In de kleinere geohal worden de grondmechanische effecten onderzocht en via schaalmodellen nagebootst, waaronder de bodemdalingen en bevingen in het noorden van ons land, maar ook de gevolgen van de tsunami bij Fukushima in Japan. Zo resulteerde dit laatste onderzoek in het ontwerp voor een caisson constructie die bij extreem hoge golven gedeeltelijk kantelt, maar nog steeds het achterliggende gebied blijft beschermen tegen het water.

Fred Franssen is journalist

Dossiers
Meer over
Lees ook
Eaton introduceert nieuwe generatie 93E UPS

Eaton introduceert nieuwe generatie 93E UPS

Powermanagementbedrijf Eaton kondigt de introductie aan van de tweede generatie van de 93E UPS (Uninterruptible Power Supplies). De Eaton 93E UPS biedt hogere beschikbaarheid, meer energie-efficiëntie en een compacte footprint voor geavanceerde stroombeveiliging in kleine en middelgrote datacenters en andere toepassingen tegen lagere exploitatieko1

Schneider Electric breidt UPS-productlijn uit

Schneider Electric breidt UPS-productlijn uit

Schneider Electric heeft de Galaxy VS geïntroduceerd. Deze zeer efficiënte, modulaire, driefase Uninterruptible Power Supply (UPS) met capaciteiten van 10-100 kW is eenvoudig te installeren. De UPS is ontwikkeld om aan de kritieke vermogensvereisten in IT-, commerciële of industriële omgevingen te voldoen. Met zijn compacte en flexibele design kom1

Slim systeem vergroot betrouwbaarheid van UPS-systemen BIT

Slim systeem vergroot betrouwbaarheid van UPS-systemen BIT

Het Battery Analysis & Care System (BACS) helpt managed hosting-, outsourcing- en colocatiespecialist BIT de betrouwbaarheid van zijn UPS-systemen te waarborgen. Het systeem reguleert de spanning op de verschillende accu’s die aan de UPS-systemen zijn gekoppeld en verlengt hierdoor de levensduur van de batterijen. Daarnaast geeft het systeem i1