De toekomst is single-mode fiber de juiste keuze

Leviton dcw-202005-titel

Leviton heeft de afgelopen jaren meerdere onderzoeken gehouden onder netwerk-professionals en hen gevraagd welk type glasvezel zij zouden kiezen als zij nu zouden investeren. Daarbij zien we een solide groei in single-mode. In de laatste enquête - die werd gehouden in maart 2020 - ondervroegen we 281 netwerk-professionals. Daaruit blijkt dat meer dan 60% een duidelijke voorkeur heeft om single-mode (OS2) vezel te installeren en niet één van de multimode-typen. In het onderzoek eindige OM4 op de tweede plaats met 28%.

Deze verschuiving is onder andere het resultaat van dalende kosten en de recente activiteiten van de standaardisatiecommissies. Zij promoten inmiddels veel meer single-mode opties voor hogere snelheden zoals 200 en 400 Gb/s. Aangezien deze trend zich doorzet, zal de markt single-mode een aantrekkelijkere optie blijven vinden.

Laten we de redenen voor deze toenemende populariteit van single-mode fiber eens wat nader bekijken.

Drijvende kracht

Zoals bij de meeste trends op het gebied van netwerken voor datacenters zijn de hyperscalers en de operators van cloud-datacenters de partijen die verandering stimuleren. Of het nu gaat om een hoge dichtheid, nieuwe montagemethodieken of infrastructuurtypes, marktleiders en toonaangevende bedrijven in onze industrie ontwikkelen steeds technieken om deze effecten virtueel na te bootsen of geheel te omzeilen. De enorme omvang van hyperscale-faciliteiten, samen met de benodigde extreme snelheden die nodig zijn om datacenter-klanten te kunnen bedienen, hebben de bandbreedte en reikwijdte van single-mode fiber de primaire k infrastructuur euze gemaakt voor nieuwe installaties.

In het verleden was het niet ondenkbaar dat single-mode transceivers 7 tot 8 keer zo duur waren als multimode transceivers. De marktvolumes van exploitanten van hyperscale- en cloud-datacenters hebben echter een aanzienlijke invloed gehad op de verlaging van de kosten van de single-mode infrastructuur.

De hyperscalers implementeren nieuwe infrastructuren met 100, 200 en 400 Gb/s channels. Enterprise-organisaties maken inmiddels ook de stap naar 100 Gb/s, zelfs zonder de behoefte aan langer te overbruggen afstanden. Hierdoor ontstaat een situatie waarbij de kosten voor single-mode optische kanalen voor deze hogere bandbreedtes vergelijkbaar worden met die van op multimode vezels gebaseerde infrastructuuroplossingen.

Laten e eens kijken naar single-mode 100G-PSM4 en multimode 100G-SR4. Beide parallel optische varianten voor een 100 Gb/s-kanaal. Dan kunnen we concluderen dat beide opties bij benadering dezelfde kosten met zich meedragen voor de combinatie van de optische apparatuur en de bekabeling. PSM4-adapters zijn specifiek ontworpen als een economische voordeligere optie voor een afstand van tenminste 500 meter. Dit gebeurt met behulp van een 8 vezels tellende MPO/MTP-verbinding.

Minstens zo belangrijk is dat ook de prijs voor single-mode oplossingen met een groot afstandsbereik zoals 100G-CWDM4 (2 km over een duplex vezel) aanzienlijk is gedaald en, naar verwachting, de komende jaren ook zal blijven dalen. Wanneer de kosten een minder prominente factor zijn, worden op single-mode-vezel gebaseerde oplossingen de economisch gunstigere keuze in vergelijking tot multimode. Het is precies om die reden dat single-mode transceivers in 2022 naar verwachting een aandeel zullen hebben van 68% van het totale marktvolume, aldus onderzoeksbureau LightCounting.

Leviton dcw-202005-tekst

Andere voordelen

Een belangrijk voordeel van een single-mode infrastructuur is de lange levensduur. Er zijn simpelweg minder generaties glasvezel in vergelijk tot multimode. Als jaren geleden OS1a- of OS2 single-mode is geïnstalleerd, kan vandaag de dag een nu relevante snelheid worden ondersteund tot die afstand die daarvoor binnen de relevante standaarden is gespecificeerd. Neem als voorbeeld een OS2-kabel die 10 jaar geleden is geïnstalleerd. Deze kan vandaag een nieuw 100 Gb/s-netwerk ondersteunen, zoals 100GBASE-DR tot 500 meter. De connectoren moeten mogelijk worden vervangen, maar een nieuwe kabel behoeft niet te worden geïnstalleerd. Multimode - OM1 of OM2 - kan geen nieuw 100GBASE-SR4 netwerk ondersteunen. OM3 zou SR4 alleen tot 70 meter ondersteunen, en zowel OM4 als OM5 beide tot 100 meter. Ook ondersteunt single-mode meer connectorovergangen in een optisch kanaal. Dit is een direct gevolg van een veel hoger insertion-loss budget met single-mode ten opzichte van multimode. Bij benadering 6 dB versus 1,9 dB. Als gevolg hiervan hebben datacenter operators die kiezen voor single-mode meer flexibiliteit bij het ontwerpen van hun netwerk.

Ondersteuning vanuit standaardisatie

Ondanks het feit dat de volgende generatie netwerkstandaarden die in ontwikkeling zijn zowel multimode- als single-mode glasvezelopties omvatten, is het merendeel van de onlangs geïntroduceerde 100, 200 en 400Gb/s optische apparatuur gericht op single-mode netwerken. Daarbij blijven de recente activiteiten van de standaarden commissies meer single-mode opties promoten voor hogere snelheden. Enkele projecten binnen de standaarden comissies die hieruit uit springen zijn:

  • IEEE P802.3cn - uitgebracht in december 2019, specificeert afstanden tot 40 kilometer voor 50, 200 en 400 Gb/s.
  • IEEE P802.3cu - definieert de levering van 100 Gb/s (op een enkele golflengte) en 400 Gb/s (op 4 golflengten) voor afstanden tot 10 kilometer, met een beoogde publicatiedatum van december 2020.
  • IEEE P802.3ct - definieert 100 Gb/s op een enkele golflengte in staat tot ten minste 80 kilometer over een “Dense Wavelength Division Multiplexing” (DWDM) -systeem. De beoogde publicatiedatum is medio herfst 2021. Een soortgelijke standaard voor 400 Gb/s zal worden geadresseerd door de 802.3cw Task Force.
  • EPON-INITIATIEVEN - Daarnaast zijn IEEE-projecten geïnitieerd om de datasnelheden van Ethernet Passieve Optische Networken (EPON) te verhogen tot 25 Gb/s en hoger en afstanden tot 50 kilometer (Super-PON).

Het is belangrijk op te begrijpen dat multimode-glasvezel niet zal verdwijnen. De meeste datacenters in eigen beheer van ondernemingen hebben al een op multimode-bekabeling gebaseerde infrastructuur. Velen daarvan zullen gebruik blijven maken van deze bestaande infrastructuur bij het upgraden naar 25, 40 of 100 Gb/s. Met lagere optische apparatuur (transceiver) kosten, een superieure economische levensduur, langere overbrugbare afstand en mogelijkheden tot opwaardering, zal single-mode glasvezel echter wel een steeds aantrekkelijkere optie worden voor datacenter- en bedrijfsnetwerken.

 

Meer weten?

Voor meer informatie kijk op Leviton.com/Fiber of download het 60 pagina’s tellende interactieve Data Center Handboek via info.leviton.com/l/48512/2020-09-01/81dzxp.

Auteur: Gary Bernstein is  Senior Director of Product Management, Fiber and Datacenter Solutions bij Leviton

Lees ook
NL-ix zet Nokia IP-routing in om te transformeren in gedistribueerd zakelijk internetknooppunt voor heel Europa

NL-ix zet Nokia IP-routing in om te transformeren in gedistribueerd zakelijk internetknooppunt voor heel Europa

NL-ix,Europa's grootste gedistribueerde Internet Exchange provider (IXP), zet Nokia 7750 Service Routers (SR) met snelheden tot 800GE interfaces in voor de meer dan 100 datacenters op het continent.

Nieuwe ITU-normen voor optisch transport tot 800 gigabit per seconde

Nieuwe ITU-normen voor optisch transport tot 800 gigabit per seconde

De nieuwe normen van de Internationale Telecommunicatie-unie (ITU) voor het Flexibele Optische Transportnetwerk (FlexO) voorzien in gegevensoverdracht met snelheden van 400 tot 800 gigabit per seconde (Gbit/s). De nieuwe normen bevatten ook functies voor regeneratie om het bereik van FlexO uit te breiden en een nieuwe klasse van Ethernet-geoptimal1

ITU’s World Radiocommunication Conference maakt afspraken over breedbandconnectiviteit en 6G

ITU’s World Radiocommunication Conference maakt afspraken over breedbandconnectiviteit en 6G

De World Radiocommunication Conference 2023 (WRC-23) heeft onlangs haar deuren gesloten met een belangrijke overeenkomst tussen de lidstaten van de Internationale Telecommunicatie-unie (ITU). De bijgewerkte verdragen voorzien onder andere in de toewijzing van nieuw spectrum voor breedbandconnectiviteit, cruciaal voor datacenters en edge-faciliteit1