De opvallendste datacenters ter wereld

Natick

In het huidige big data-tijdperk zijn bedrijven in elke sector op zoek naar innovatieve manieren om hun data op te slaan. Het aantal datacenters groeit dan ook hard, en inmiddels vinden we deze opslaggiganten terug op de meest onwaarschijnlijke locaties. Deze originele plekken bieden uitkomst in de behoefte aan ruimte, energiebesparing en duurzaamheid. Van de hitte van de woestijn tot de kou van de poolcirkel: Kingston Technology, specialist op het gebied van opslagapparatuur en technologische oplossingen, geeft een overzicht van vijf opvallende datacenters. 

  1. Een voormalige atoombunker

In een overzicht van bijzondere datacenters mag Pionnen White Mountains absoluut niet ontbreken. Enkele kilometers verwijderd van Stockholm ligt, zo’n 30 meter onder de grond, een voormalige atoombunker. Zweedse Internetprovider Banhof heeft deze bunker omgebouwd tot een modern datacenter. Met watervallen, kleurrijke LED’s en overal planten lijkt deze bunker rechtstreeks uit een film te komen. Het zou namelijk de ideale uitvalsbasis zijn voor spionnen of mensen op de vlucht voor een Apocalyps. Opvallend detail is dat Pionnen White Mountains, dat vanaf 1970 niet meer in gebruik is, ook de aandacht van WikiLeaks wist te trekken. Zij gebruikten dit immense datacenter immers geruime tijd als uitvalsbasis. 

  1. Midden in de woestijn

De Nevada-woestijn kent eindeloze verrassingen. Waaronder SuperNap, een datacenter gelegen in de immense zandbak op slechts een paar kilometer van Las Vegas. SuperNap is het krachtigste en meest strategische datacenter van de Verenigde Staten. Er is dan ook bewust gekozen voor deze afgelegen locatie. Allereerst bevinden zich in de Nevada woestijn duizenden onderling verbonden kabels van Telco, een van de grootse Amerikaanse telecombedrijven. Deze woestijn is daarmee een van de meest verbonden plekken in de Verenigde Staten, en mogelijk zelfs ter wereld. Daarnaast is het gebied rondom Las Vegas een van de weinige plaatsen waar nog nooit een natuurramp zoals een aardbeving, orkaan of tyfoon heeft plaatsgevonden. Tot slot is de energie in het gebied eenvoudig beschikbaar en goedkoop, ook niet geheel onbelangrijk voor een datacenter. 

  1. Tussen het ijs van de poolkappen

Ook de stad Ballangen, gelegen in de poolcirkel is door de Amerikaans-Noorse start-up Kolos, gekozen als locatie voor een datacenter. De ambitie is om dit datacenter uit te laten groeien tot het grootste ter wereld. Dit betekent dat er een hoeveelheid servers verzameld met een vermogen van meer dan 1000MW. Ter illustratie, hier is een oppervlakte van 600.000 vierkante meter voor nodig. Oftewel, de helft van de totale oppervlakte van Ballangen! Waarom de poolcirkel vraag je je wellicht af? Het poolgebied biedt interessante voordelen voor een datacenter. De lage temperaturen kunnen de servers namelijk op natuurlijke wijze afkoelen, zonder dat hiervoor kunstmatige ingrepen nodig zijn. Daarnaast biedt het poolgebied hydro-elektrische energie, er zijn namelijk talrijke stuwdammen en windmolenparken aanwezig. Last but not least beschikt het poolgebied ook een grote hoeveelheid glasvezelkabel, wat de plaatsing van een datacenter niet geheel onlogisch maakt. 

  1. Diep in de zee

Met het hoog op milieuvriendelijker computergebruik heeft Microsoft besloten een datacenter in zee te laten zinken. Vlakbij de Orkney-eilanden, voor de kust van Schotland vind je onder water een witte cilinder van meer dan 12 meter lang - zie foto. ‘Project Natick’, gebouwd door een Frans bedrijf gespecialiseerd in marineschepen, biedt ruimte aan iets minder dan 900 servers en kan tot wel vijf jaar onder water blijven. Doel achter het te water laten van dit datacenter is de natuurlijke koeling van de zee. Daarnaast vermindert deze bijzondere locatie de kans op corrosie, een groot probleem binnen datacenters. Aangezien het datacenter niet betreden wordt door mensen is het mogelijk alle zuurstof en het grootste gedeelte van de waterdamp te uit de cilinder te onttrekken. De vissen aan de buitenkant van het datacenter ervaren hier echter geen problemen van, zo toont de geïntegreerde webcam.

  1. Duurzaam in eigen land

Naast al deze bijzondere plekken mag ook ons eigen land zich rijk rekenen met een van de meest opvallende datacenters ter wereld. De Zeeuwse gemeente Borsele biedt over een tijdje namelijk ruimte aan het duurzaamste datacenter van Europa. Op een kavel van vier hectare wordt een datacenter van ruim dertigduizend vierkante meter gerealiseerd. The GreenBay kiest specifiek voor Zeeland omdat deze provincie betrouwbaar is wat betreft het energienetwerk. De benodigde stroom om het datacenter continu te kunnen laten draaien is volledig afkomstig van windparken op zee en zonneparken. Je hoeft dus niet ver te gaan voor een bijzonder datacenter. 

“Datacenters worden continu geconfronteerd met de steeds grotere hoeveelheden data en informatie om te verwerken, en op te slaan. Het is dan ook essentieel om 24 uur per dag, 365 dagen per jaar een consistente en hoge kwaliteit van prestaties te kunnen handhaven, ongeacht de locatie”, aldus Ferdi van der Zwaag, Team Leader Benelux bij Kingston. “Daarom ontwerpen wij solid state drivers (SSD’s) die speciaal ontworpen zijn voor bedrijfsservers en datacenters. Deze SSD’s garanderen consistente prestaties en een hoge kwaliteit, zelfs in de meest extreme omstandigheden, die zoals we hebben gezien steeds vaker voorkomen.”