DCIM cruciaal voor optimaliseren van datacenter

shutterstock_185730002

Bij veel ondernemingen is het datacenter al lang het meest waardevolle bezit van de organisatie. De vraag naar computer- en opslagmiddelen neemt toe, maar dat geldt ook voor de kosten voor het energieverbruik van het datacenter. Daarmee is het voordeel van het optimaliseren van de infrastructuur van het datacenter evident - het is immers een belangrijke manier om de kosten te verlagen. Naast het verminderen van de operationele kosten van datacenters, ligt de impact van DCIM in het vermogen om een organisatie te helpen zijn operationele doelstellingen en strategische plannen voor de toekomst te realiseren.

Aan redenen om DCIM in een datacenter te implementeren geen gebrek. Wat te denken van: beter capaciteitsbeheer, het opsporen van problemen die de beschikbaarheid kunnen beperken, het verminderen van het energieverbruik, het verhogen van het gebruik van middelen en het verminderen van de personeelsbehoefte. Het zijn allemaal voordelen die kunnen worden behaald met een succesvolle DCIM-implementatie.

Hindernissen en ervaringen

Geconfronteerd met verschillende soorten hindernissen is het echter vaak wel zinvol om bij DCIM-projecten eerst te beginnen met de aspecten die de hoogste prioriteit hebben en dan van daaruit verder te gaan. Deze prioriteit kan het meest kritieke pijnpunt zijn, maar natuurlijk ook de meest waardevolle kans die een DCIM-oplossing in een specifiek geval te bieden heeft. Modulaire DCIM-oplossingen maken dit soort gefaseerde implementatietrajecten ook goed mogelijk. Nadat de eerste module is uitgerold, kunnen volgende modules kop een nader te bepalen tijdstip stap voor stap worden ingevoerd.

In de markt worden talloze voordelen van DCIM geclaimd. Hierdoor kan het gebeuren dat datacenters door de bomen het bos niet meer zien, juist omdat het dan een uitdaging wordt om de juistheid en de relevantie van de beweringen van de diverse softwareleveranciers te beoordelen. Met zo'n cruciaal element dat het succes van een bedrijf bepaalt, moet de keuze van de leverancier zorgvuldig worden overwogen. Kies daarom bij voorkeur een leverancier die een solide financiële basis heeft en die bovendien een lange staat van dienst heeft op het gebied van ondersteuning van zijn producten.

Casestudies

Minstens zo belangrijk zijn referenties. Als Delta Electronics zijn wij er uiteraard van overtuigd dat onze oplossing Delta InfraSuite Manager behoort tot de meest uitgebreide DCIM-producten. Het is ontwikkeld om organisaties op een zo breed mogelijk terrein te helpen bij het beheren van hun datacenterinfrastructuur. Het kent een modulaire structuur. Deze zeven modules helpen, - zoals hiervoor aangegeven - om de implementatie te vergemakkelijken en latere upgrades te vereenvoudigen.

IT technician checking network server

Maar hoe zit het nu met die referenties? Ik noem er graag twee:

  • Fabless Semiconductor Company - optimaliseren van de werking van het datacenter

Het gaat hier om een veel voorkomende toepassing voor een volwaardige DCIM-oplossing. Het gaat hier om een halfgeleiderfabrikant in Taiwan die system-on-a-chip producten voor draadloze communicatie, HDTV, DVD-apparaten en Blu-ray produceert. Deze middelgrote onderneming had een oplossing nodig die het mogelijk maakt om alle activa in een nieuw datacenter te bewaken. Het gaat hierbij om stroom, koeling, toegangsbewaking, milieumetingen, logical controllers en IT-apparatuur. De PUE van het datacenter werd ook geïdentificeerd als een kritische meetwaarde die het bedrijf graag wilde monitoren. Naast deze energie- en milieuaspecten was er binnen het bedrijf ook behoefte aan informatie over de in gebruik zijnde assets. Om in deze behoeften te kunnen voorzien werden de modules Operation Platform, PUE Energy en Asset van Delta's InfraSuite Manager geïnstalleerd, waarbij de van oudsher gescheiden domeinen van Facilities en IT werden samengevoegd tot een centrale opslagplaats van informatie voor een holistisch overzicht van het volledige datacenter. Er is tevens een virtuele energiemeter gecreëerd. Als gevolg van deze DCIM-implementatie kon de gemiddelde reparatietijd (MTTR) aanzienlijk worden verkort, terwijl de beschikbaarheid en duurzaamheid van het datacenter werd verhoogd.

  • Tata Communications - monitoring van het energieverbruik

Tata is een wereldwijde operator van colocatie-datacenters met acht locaties. Iedere locatie bestaat uit vier verdiepingen met elk twee server rooms en 200 rekken per zaal. Daarom is een centrale opslagplaats van asset-data en uitgebreide realtime dashboards voor het monitoren van de energievoorzieningen in de datacenters van cruciaal belang voor het bedrijf. Het is voor Tata ook belangrijk om het energieverbruik (kWh) en het realtime vermogen (kW) voor ieder rack te berekenen.

Het van oorsprong Indiase concern besloot de modules Operation Platform, PUE Energy en Asset van Delta InfraSuite Manager te installeren in zijn datacenters. Hiermee is Tata in staat om het energieverbruik te berekenen op basis van de vraag welke racks klanten huren of plaatsen. Het systeem is nu in staat om voor elke klant individuele verbruiksrapporten te genereren per rack en per stroombron. Tata beschikt nu over de fijnmazige rapportage- en bewakingsmogelijkheden die het nodig heeft.

Voordelen van DCIM

Datacenters die DCIM gebruiken om inzicht te krijgen in hun werkelijke capaciteitsbehoeften kunnen daarmee kostbare downtime aanzienlijk beperken. DCIM kan ook een bedrijf helpen dat de grenzen van de capaciteit van zijn datacenter nadert. Dankzij DCIM kan het meeste uit de beschikbare stroom worden gehaald en is het wellicht zelfs mogelijk om investeringen in nieuwe faciliteiten uit te stellen.

Vooruitzichten

De synergie van een DCIM-implementatie kan alleen worden bereikt als er een holistisch beeld van het gehele datacenter, inclusief milieu-, energie- en capaciteitsinformatie, beschikbaar is. Op dat moment krijgen bedrijven de mogelijkheid om hun capaciteit te plannen. Dat is cruciaal voor het succes van elk bedrijf. Tegelijkertijd vormen onnodige kapitaalinvesteringen in nieuwe datacenters een financieel risico. Zoals de meerderheid van de datacenterbeheerders heeft ontdekt, zijn de redenen om een DCIM-oplossing in te zetten al te talrijk geworden om te negeren.

Als dat nog niet het geval is, is het tijd om te beginnen met het identificeren van de quick wins van uw organisatie en vervolgens de ROI te versnellen met een modulaire maar uitgebreide DCIM-suite. Neem vandaag nog contact op met Delta voor een gratis adviesgesprek om stap voor stap en modulair op weg te gaan naar strategisch datacentermanagement.

Darren Cater is sales manager bij Delta Electronics in Hoofddorp

Meer over
Lees ook
Veilig vormgeven van digitale transformatie

Veilig vormgeven van digitale transformatie

Herken en minimaliseer de uitvalsrisico’s van een IT-infrastructuur Om economische redenen is het voor veel middelgrote bedrijven moeilijk de eigen IT-experts alleen in te zetten voor de monitoring van IT-systemen. De oplossing? Een slim monitoring-softwareprogramma dat de grotendeels geautomatiseerde infrastructuur rondom de computerruimte bewaak1

Machine learning versterkt DCIM

Machine learning versterkt DCIM

Nlyte maakt gebruik van het IBM Watson IoT-platform om een zogeheten cognitieve DCIM-oplossing op de markt te kunnen brengen. Hiermee kunnen de enorme hoeveelheden data die monitoring in een datacenter oplevert, worden geanalyseerd op patronen en onderlinge relaties. Het doel daarvan is het verder optimaliseren van de operatie van het datacenter.1

Schleifenbauer introduceert DCIM-tool DCMS GO

Schleifenbauer introduceert DCIM-tool DCMS GO

Schleifenbauer introduceert de nieuwe DCIM-softwaretool DCMS GO. DCMS GO is een monitoring-tool voor Schleifenbauer PDU’s en DPM-energiemeters en wordt vanaf heden kosteloos aangeboden aan datacenters die met Schleifenbauer producten werken. De tool is ontwikkeld in samenwerking met het Nederlandse bedrijf Perf-IT. Indien gewenst kan het pakket d1