Amerikaanse startup wil de gegevens van de aarde opslaan … op de maan

maan moon-g87d3887d6_640.jpg

Als Luxemburg in staat is om een back-up te maken van de openbare gegevens van Estland, waarom zouden we dat concept dan niet kunnen uitbreiden en een bedrijf starten dat een back-up wil maken van alle gegevens op aarde? Op de maan, wel te verstaan.

Dit moet het idee achter Lonestar Data Holdings zijn. Deze in Florida gevestigde startup heeft aangekondigd dat het een reeks datacenters naar het maanoppervlak lanceert. Het heeft contracten getekend voor zijn eerste twee missies en voor de bouw van zijn eerste datadiensten-payload. Door een platform te bieden voor kritieke data-infrastructuur en edge-verwerking, en door ITU-spectrum te gebruiken om breedbandcommunicatie mogelijk te maken, wil de startup een revolutie teweegbrengen in datadiensten en communicatie van de grootste satelliet van de aarde, de maan. Lonestar ziet de maan als de ideale locatie om het high-end segment van de wereldwijde dataopslag-industrie met een waarde van $200 miljard te bedienen en tegelijkertijd de belangrijkste milieuproblemen aan te pakken die worden veroorzaakt door de snelle groei van datacenters over de hele wereld.

“Data is de grootste valuta die door de mensheid is gecreëerd”, zegt Chris Stott, oprichter van Lonestar. “We zijn ervan afhankelijk voor bijna alles wat we doen en het is te belangrijk voor ons als soort om op te slaan in de steeds kwetsbaardere biosfeer van de aarde. De grootste satelliet van de aarde, onze maan, is de ideale plek om onze toekomst veilig op te slaan.”

Als gevolg van het succes van de edge-datacentertest van het bedrijf op het International Space Station (ISS) in december 2021, in samenwerking met Canonical en Redwire, gaat Lonestar nu verder met het bouwen van de eerste van zijn maan-datacenters. Het bedrijf heeft een contract gesloten om geavanceerde servicetests uit te voeren op de IM-1-missie van ruimtevaartbedrijf Intuitive Machines, die op weg is naar Marius Hills in de regio Oceanus Procellarum, en vervolgens hun eerste zending via de IM-2-missie van Intuitive Machines naar de pool van de maan. Lonestar heeft ook de nodige spectrumaanvragen ingediend bij de ITU. Skycorp, dat een webserver voor het internationale ruimtestation ISS heeft ontwikkeld, heeft de opdracht gekregen om de eerste datacenter te bouwen voor de proof-of-concept-service van Lonestar.

Meer over
Lees ook
IDL haalt geld op om milieu-gerelateerde data te verzamelen over datacenters en andere sectoren

IDL haalt geld op om milieu-gerelateerde data te verzamelen over datacenters en andere sectoren

Iceberg Data Lab, een van oorsprong Franse startup, speelt een nog weinig bekende maar desondanks belangrijke rol in het verzamelen en analyseren van milieu-gerelateerde gegevens, een domein dat steeds belangrijker wordt

Een goede baan in de data wereld? Dit zijn 5 banen waarvan je misschien niet wist dat die bestonden

Een goede baan in de data wereld? Dit zijn 5 banen waarvan je misschien niet wist dat die bestonden

Met de opkomst van big data en technologische ontwikkelingen, worden data-gedreven banen steeds belangrijker. Veel mensen zijn bekend met de bekende functies zoals data-analist of data-scientist, maar er zijn ook andere banen in de wereld van data die minder bekend zijn. In dit artikel zullen we vijf belangrijke banen bespreken.

Uit Duits datacenter gestolen SSD’s tonen opnieuw problemen met security-procedures aan

Uit Duits datacenter gestolen SSD’s tonen opnieuw problemen met security-procedures aan

Een SSD die verdwenen was uit een datacenter van SAP in Walldorf is opgedoken op eBay. Dat meldt The Register in een artikel.