Aanpak Delta Electronics rond smart buildings biedt kansen voor serverruimtes

500_2017-delta-30years-109

Delta Electronics heeft zijn oude EMEA-hoofdkantoor in Hoofddorp - inclusief serverruimte - gerenoveerd en getransformeerd tot een duurzaam gebouw. Het vernieuwde maar inmiddels al 30 jaar oude kantoorgebouw zal naar verwachting tot 45% energiezuiniger zijn dan voorheen. De Dutch Green Building Council heeft het gebouw het BREEAM-certificaat voor duurzaamheid toegekend, met de kwalificatie ‘Very Good’. Het kantoorgebouw draagt nu tevens het energielabel A. De aanpak lijkt kansen te bieden voor veel in-house datacenters en serverruimtes.  

Energie-opslag

De aanpak van Delta Electronics maakt het mogelijk om een gebouw inclusief facilitaire voorzieningen zoals een serverruimte als één geheel te moderniseren en te beheren. Om het dertig jaar oude kantoor te transformeren tot een duurzaam gebouw is een reeks van technologieën en oplossingen geïmplementeerd. Daartoe behoren een gebouwbeheersysteem (Building Management and Control System; BMCS), een gebouwenergiesysteem en diverse energiebesparende oplossingen zoals PV-omvormers voor zonne-energie, een energie-opslagsysteem, oplaadpalen voor elektrische auto’s en converters die piekbelastingen opvangen.

CO2-neutrale economie

“Met dit kantoor willen we bijdragen aan een CO2-neutrale economie, door inzet van diverse innovatieve technieken”, zegt Jackie Chang, president en general manager Delta EMEA. “Delta promoot al ruim 10 jaar het concept van het groene gebouw. Met de renovatie van dit EMEA-hoofdkantoor hebben we wereldwijd ons 24e duurzame gebouw gerealiseerd. We scharen ons achter het streven van de Nederlandse overheid en de gemeente Haarlemmermeer om bestaande kantoren ‘groener’ te maken, in plaats van nieuwe duurzame gebouwen neer te zetten. De toekenning van het BREEAM-certificaat is een prachtige erkenning van onze expertise op dit gebied. Het is tevens een mooie manier om te vieren dat Delta dit jaar 30 jaar actief is in EMEA.”

BREEAM-certificaat

“Het BREEAM-certificaat is onafhankelijk bewijs van de duurzaamheid en de ‘groene’ kenmerken van een gebouw. Het feit dat het gerenoveerde EMEA-hoofdkantoor van Delta Electronics in Hoofddorp een ‘Very Good’ BREEAM-kwalificatie heeft ontvangen, laat zien dat het zonder meer mogelijk is om bestaande kantoren te transformeren tot duurzame gebouwen. Gezien de focus van de gemeente Haarlemmermeer op duurzaamheid en circulaire architectuur, is dit gebouw een prachtig voorbeeld van de mogelijkheden. Het is een inspiratie voor de eigenaars van andere kantoren in Nederland”, zegt Annemarie van Doorn, general manager van de Dutch Green Building Council.

Systeemonderdelen

Onder andere de volgende technieken zijn toegepast in het vernieuwde EMEA-hoofdkantoor van Delta:

  • Gebouwbeheersysteem (Building Management and Control System; BMCS): Een dochteronderneming van Delta, Loytec, heeft een gebouwbeheersysteem geleverd dat energieopwekking, energieopslag, lichtsensoren en het verwarmings-, ventilatie- en airconditioningsysteem in het gebouw met elkaar koppelt en aanstuurt. Dit geavanceerde, ‘cloud-ready’ platform is compatibel met alle bestaande communicatieprotocollen op het gebied van gebouwbeheer. Zo is het mogelijk om het hele gebouw effectief, zeer rendabel en duurzaam te beheren.
  • Het Delta Energy Online Platform is een energiebeheersysteem dat grote organisaties compleet en real-time visuele analyse en historie biedt van alle subsystemen van een gebouw. Hiermee hebben de facility managers van het EMEA-hoofdkantoor alle informatie die zij nodig hebben om invulling te geven aan hun strategische plannen rond energie-efficiency.
  • Duurzame energieoplossingen: het dak van het gebouw is voorzien van zonnepanelen met een opbrengst van 58,24kW. In combinatie met de PV-inverters van Delta is een efficiency mogelijk van 98,6%. De groene energie die hiermee wordt gegenereerd, kan worden gebruikt door een 48kWh batterijsysteem (Battery Energy Storage System; BESS) en Delta’s 100kW Power Conversion System (PCS). Dit PCS voorziet in de bi-directionele conversie van energie tussen de PV-omvormers, het batterijsysteem en het stroomnet. Zo kunnen piekbelastingen worden opgevangen, voor optimale efficiency in het stroomverbruik.
  • LED-verlichting: zeer efficiënte LED-verlichting, slimme sensors en regelsystemen zijn geïntegreerd met het gebouwbeheersysteem. Hiermee is een intelligent verlichtingssysteem gecreëerd dat de verlichting van kantoorruimtes automatisch afstemt op de aanwezigheid van mensen en op het daglichtniveau. Dit zorgt niet alleen voor energiebesparingen, maar ook voor meer comfort voor de medewerkers.
  • Oplaadpalen voor elektrische auto’s: het kantoor is voorzien van een ultrasnel 150kW EV-oplaadsysteem en acht oplaadpalen op het parkeerterrein. Met de DC Ultra-Fast Charger kunnen vier elektrische auto’s tegelijkertijd worden opgeladen. Twee elektrische auto’s kunnen zeer snel worden opgeladen, met een capaciteit die tot 50kW beter is dan concurrerende EV-oplaadsystemen. Er zijn tevens vier Delta AC Mini Plus EV-oplaadpalen voor gasten geïmplementeerd door het Hyatt Place Hotel, dat zich naast het Delta EMEA-hoofdkantoor bevindt.
Dossiers