Die heerlijke IT-koektrommel

Toen ik een puber was – samen met mijn twee, bijna even oude zussen – hadden we in de woonkamer een glazen koektrommel staan. Elke week op donderdag werd die door onze moeder met een kilo koekjes van de markt gevuld. We waren er gek op. Als mama niet in de buurt was, ging een van onze handen gauw de koektrommel in en hadden we prijs. Wel voorzichtig met het deksel, want als we betrapt werden…

IT heeft ook veel weg van een koektrommel, maar dan wel een heel groot exemplaar. Zo groot, dat iedere hand ter wereld erbij kan en je zelfs met vele handen tegelijk die heerlijke IT-koekjes kunt pakken. En ook nog eens gratis, net als bij moeder thuis. Nu al bestaat meer dan 60% van het internetverkeer uit die gratis ‘IT-koekjes’: WhatsApp, Google, Instagram, Facebook. Maar ook gamen, bankieren en parkeren. Parkeren? Ja, in die overzichten van wat we allemaal over het internet doen, staat steevast de ‘P’ vermeld. Wel 20% van alle verkeer bestaat uit P-koekjes. Dat moet dan wel parkeren zijn, denk ik. Want het ­parkeerplekzoeken- en parkeerbetaalkoekje heeft iedereen iedere dag nodig. En elke dag weer komen er nieuwe koekjes bij.

Het lijkt net als vroeger, maar er zijn ook verschillen. Bij ons was de trommel meestal al op zaterdagmiddag geheel leeg. De IT-trommel heb ik nog nooit leeg gezien. Mijn moeder beklaagde zich en vroeg wie ze allemaal had opgegeten. Ik niet en meestal gaven mijn jongste zus en ik de schuld aan mijn oudste zus. Maar de trommel was leeg en bleef leeg, totdat mama weer naar de markt ging en die was er pas op ­donderdag. ‘Het geld groeit niet op mijn rug’, was haar verwijt naar ons. Pas nu begrijp ik waarom koekjes op maandag zo lekker zijn: wij ­hebben een koekjes-arme jeugd gehad.

Maar nou die IT-trommel. Waar is de IT-mama? Nou, die is er niet, zo blijkt. Er moet toch iemand op de koekjes-rem kunnen trappen? Nee, de IT-trommel heeft geen mama, is altijd tot aan de rand gevuld met verse geüpdate heerlijke koekjes. Nog een verschil: wij moesten altijd ­stiekem onze koekjes ‘pikken’.

Zo niet bij de IT-trommel. Met z’n allen tot aan onze oksels in die trommel en graaien maar. En het is helemaal oké, geen stiekem gedoe. Het tegenovergestelde eerder. Toen ik de IT-trommel echt snapte, schrok ik. Een systeem zonder mama, zonder rem.

Die gratis IT-diensten hebben geen rem, we vinden ze heerlijk en dat zijn ze ook. Koekjes van en voor de wereldmarkt en 24/7 beschikbaar. Ook voor jong en oud. Nieuw volgend jaar: een 5G streamende opa! Kan iemand ons het kwalijk nemen? Dat we teveel gratis koekjes eten? Nog een verschil, je krijgt er niets van; IT-diabetes en IT-obesitas ­bestaan niet.

Waar gaat dat naar toe, peins ik, die IT-trommel zonder rem? De trommel wordt elke dag groter en groter. Misschien past uiteindelijk de hele wereld wel in die IT-trommel. Heerlijk toch?

Nou nee, dat geloof ik niet. Er komt wel degelijk een rem op. Ik ben zelf overigens best vaak betrapt door mijn moeder. Straks blijkt er ook een IT-mama te zijn. Worden we betrapt met z’n allen tegelijk. Wel een ­bijzonder gezicht: iedereen in de hele wereld tegelijk het schaamrood op de kaken.

One Response to Die heerlijke IT-koektrommel

  1. lucas rem schreef:

    de inhoud van het content wat over internet heen en weer gaat, meer dan 80% is social media nu, YouTube diensten.
    Hoe ga je daar als gebruiker op zitten, jezelf aanmelden als Jan IKEA, zweeds vlaggetje genoeg, IKEA koekjes uit de eigen doos? Of je eigen naam gebruiken, foto van je gezin….

    Gevulde cookies, of lege trommel, gevuld met rommel dus!
    Wij hadden thuis nog een vooraad kast, van waar uit je alles kon bijvullen, iets op vooraad, bestellen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.