Groeivertraging zet door

De economische afkoeling waar we mee te maken hebben laat nu ook zijn sporen achter in de groeiverwachting van multi-tenant datacenters. Hoewel de vooruitzichten voor de meeste multi-tenant datacenters zeer positief blijven, mede door de consolidatietrend aan de single tenant zijde, verwacht de sector een matiging van de activiteitengroei. 

Met de Dutch Datacenter Index (DDI) brengen Pb7 Research en DatacenterWorks de activiteiten binnen de Nederlandse datacenters kort en krachtig in beeld. We meten iedere maand of de activiteit de afgelopen drie maanden is toegenomen dan wel is afgenomen en wat de verwachtingen zijn voor de komende drie en twaalf maanden. Het theoretische minimum van de Index is ‘0’, het maximum ‘100’. Tot zover zitten de scores ruim boven de 50, het punt waarbij groeiers en krimpers elkaar in evenwicht houden.

Maart 2019

In maart blikken de datacenterbeslissers terug op de periode van december tot en met februari. Zoals gebruikelijk is het vierde kwartaal het drukste kwartaal met de meeste groei. Normaal gesproken vlakt de groei van activiteiten wat af rond deze periode en dat zien we dan ook terug in de index. In de single tenant markt zien we zelfs een krimp optreden. De lagere index wordt vooral veroorzaakt door een afname van de investeringsgroei met 2 punten, maar ook qua oppervlakte en vermogen zien we dat de index een punt lager staat dan een maand geleden.

Tabel: Dutch Datacenter Index, Maart 2019

Dec– Feb Mar – Mei Plus 12 maanden
Vierkante meters in gebruik 60 55 54
Vermogen 63 60 61
Investeringen 65 63 62
Totaal 63 60 60
Multi-tenant 75 71 74
Single tenant 49 48 44

Vooruitblik

De driemaandelijkse vooruitblik staat op het laagste punt van de afgelopen twee jaar. Voor een deel wordt dat veroorzaakt door krimpende single tenant datacenters. Maar ook de multi-tenant datacenters in maart wat minder uitgesproken optimistisch over de activiteitengroei. Het lijkt erop dat veel datacenters de groei weten vast te houden, maar dat ook een groeiende minderheid daar meer moeite mee begint te krijgen.

De 12-maandelijkse vooruitblik is ook iets verder verzwakt. We zien dat multi-tenant weer wat voorzichtiger zijn geworden worden in hun optimisme. En we dat single tenant datacenters in de komende 12 maanden toch weer iets minder snel activiteiten verplaatsen naar de cloud, outsourcers en colocatie-partijen dan ze vorige maand dachten.

Figuur: Dutch Datacenter Index, Maart 2017 – Maart 2019

Peter Vermeulen is directeur van Pb7 Research

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.