Single tenant consolidatie krijgt vaart

We zijn in 2019 in een periode van economische afkoeling terecht gekomen. Multi-tenant datacenters en hyperscale datacenters groeien grotendeels onverstoord door. Single tenant datacenters voelen de druk steeds meer en verwachten meer vaart te gaan maken in het consolideren van serverruimten en het uitbesteden van activiteiten.

In februari blikken de datacenterbeslissers terug op de periode van november tot en met januari. Zoals gebruikelijk is het vierde kwartaal het drukste kwartaal met de meeste groei. De index staat voor deze periode van ook twee punten hoger dan in november. Die groei moeten we volledig toeschrijven aan de multi-tenant sector. In de single tenant zien we dat de investeringen nog wel iets zijn gestegen, maar dat de omvang van de operatie weer wat verder krimpt. Een trend die we in de hele markt blijven zien, is dat het gebruikte vermogen sneller groeit dan de hoeveelheid vierkante meters.

Tabel: Dutch Datacenter Index, Februari 2019

  Nov– Jan Feb – Apr Plus 12 maanden
Vierkante meters in gebruik 61 57 55
Vermogen 64 62 61
Investeringen 67 64 63
Totaal 65 62 61
       
Multi-tenant 77 75 76
Single tenant 50 46 43

Vooruitblik

Multi-tenant datacenters zijn bijna onverminderd optimistisch voor de activiteitengroei voor de komende drie maanden. Er zit wel een seizoensdeuk in de cijfers, maar die moet bijna geheel worden toegeschreven aan de veranderingen binnen de single tenant markt. De index daalt daardoor tot 62. De vermindering van activiteiten aan de single tenant kant, zorgen voor extra omzet aan de multi-tenant kant, waarmee ze door de economie veroorzaakte eventuele tegenvallende groei van bestaande klanten kunnen compenseren.

De 12-maandelijkse vooruitblik is ook verder verzwakt. We zien dat mult-tenant datacenters een heel klein beetje voorzichtiger worden in hun optimisme. Maar we zien vooral dat single tenant datacenters in de komende 12 maanden sneller activiteiten verplaatsen naar de cloud, outsourcers en colocatie-partijen. De score van 43 voor de 12-maandelijkse vooruitblik voor single tenant datacenters is dan ook de laagste in hele lange tijd.

Figuur: Dutch Datacenter Index, Januari  2017 – Februari 2019

Peter Vermeulen is directeur van Pb7 Research

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.