Noors datacenter gebruikt UPSaaR voor netwerkstabiliteit bij stroomuitval

UPS-as-a-Reserve van Eaton bewijst waarde in pilot bij datacenter

Powermanagementbedrijf Eaton heeft een succesvolle pilot afgerond met het eerste datacenter dat gebruikmaakt van UPS-as-a-Reserve (UPSaaR). Het Noorse datacenterbedrijf Basefarm deed een proef met deze service als onderdeel van een project van de Noorse netbeheerder Statnett en het toonaangevende energiebedrijf Fortum, dat actief is in Scandinavië en de Baltische staten. Het project, afgerond in het derde kwartaal van 2018, toonde aan hoe elektriciteitsafnemers ook een bijdrage kunnen leveren aan de stabiliteit van het energienet.

Als onderdeel van het project werden de Eaton 93PM en Power Xpert 9395P noodstroomvoorzieningen (UPS – Uninterruptible Power System) geüpgraded met UPSaaR-functionaliteit. Dit maakt het mogelijk dat datacenterbeheerders in samenwerking met energiebedrijven tijdelijk de energievraag van het datacenter verminderen en zelfs energie kunnen terugleveren aan het net. Dit is een belangrijke stap voorwaarts in de mogelijkheden van energiebedrijven om een stabieler en robuuster energiesysteem op basis van groene energie te bieden. Bij groene energie is het in de regel namelijk moeilijker om een consistente aanvoer te voorspellen en garanderen. Niet alleen voerden de noodstroomvoorzieningen hun primaire taak uit bij het beschermen van de kritische activiteiten, ze waren in de proef ook in staat om een capaciteit van 1,5 megawatt te leveren. Zo zou een datacenter potentieel, afhankelijk van de lokale marktomstandigheden, 50.000 euro per megawatt kunnen verdienen aan energie die ingezet wordt voor netstabiliteit.

“Dit project heeft in een functionerend datacenter bewezen dat bij daadwerkelijke stroomuitval een UPS de snelst reagerende reserve is en bovendien de energieleverancier kan helpen bij het in stand houden van de netstabiliteit, terwijl intussen de primaire taken – het beschermen van de activiteiten in het datacenter – gewoon doorgang vinden”, zegt Mattieu Terlouw, Sales Manager bij Eaton. Tijdens de pilot werden de UPS’en echt getest tijdens een stroomstoring die voor instabiliteit op het net zorgde. De energiereserves bij het datacenter sprongen het snelst in actie en leverden de gewenste energieback-up binnen de vereiste twee seconden, sneller dan elke andere reservecapaciteit die met het net verbonden was, zoals pompen, industriële capaciteit en elektrische voertuigen. Eaton heeft verschillende pilotprojecten met de UPSaaR succesvol afgerond in het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië. De UPSaaR is nu beschikbaar op de markt als vervangingsoplossing of als ingebouwde functionaliteit in nieuwe datacenters.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.