Smart panels helpen PUE te verlagen

_H4A7732

Datacenters staan voor de continue uitdaging om steeds verder te verduurzamen. De wetgeving rond het energieverbruik in de sector wordt steeds verder aangescherpt en dwingender. En dat terwijl de honger naar data en services in de cloud zienderogen toeneemt.

Reden voor datacenters om hun Power Usage Effectiveness (PUE) helder te krijgen en de bedrijfscontinuïteit te garanderen. Aan de basis daarvan staan smart panels: intelligente powerdistributiesystemen die intelligente data leveren.

In de werkplaats van paneelbouwer Elektro Internationaal in Woerden worden deze intelligente verdeelpanelen gebouwd en voorzien van de benodigde bemetering. John Mooij is commercieel directeur bij Elektro Internationaal, Erik Negenman is Application Expert Power Distribution bij Schneider Electric. Zij leggen uit waarom het plaatsen van smart panels in de datacenter-sector ‘the smart thing to do’ is.

Betrouwbaar en flexibel

“De meest gebezigde term in de branche is absoluut ‘continuïteit’. In de lucht blijven, daar draait het om”, weet Mooij uit ervaring. “Er worden miljoenen geïnvesteerd om ervoor te zorgen dat de racks te allen tijde onder spanning blijven. Er worden zelfs compleet redundante datacenters gebouwd als back-up. De andere vaak gehoorde kreten die daar naadloos op aansluiten zijn ‘kwaliteit’ en ‘betrouwbaarheid’: wat wordt neergezet moet blijven werken. Het mag niet stuk gaan, het mag niet spanningsloos raken. Het systeem waarin wij onze verdelers bouwen - het Okken-systeem van Schneider Electric - is daarin de eerste stap. Als master panel builder van Schneider Electric hebben we alle kennis en kunde in huis om het Okken-systeem dusdanig in te richten, dat de legendarische betrouwbaarheid gewaarborgd is.”

“Daarnaast bieden we flexibiliteit met onze panelen, door een in eigen beheer in het Okken-systeem ontwikkelde PDU die volledig onder spanning uit te breiden is”, vervolgt Mooij. “Deze hot swappable EiPDU (wat staat voor ‘economical & intelligent PDU’) geeft het datacenter gega­randeerde bedrijfscontinuïteit tijdens het live bijplaatsen van nieuwe distributieracks. De EiPDU is bovendien nog smarter te maken door de mogelijkheid binnen het systeem op ieder niveau het afgenomen vermogen te meten: per verdeelinrichting, per rack of per eindgroep.”

Preventief signaleren

Maar het smart panel kan veel meer dan het meten voor sturing op PUE. De tijden dat het alleen om kWh-metingen ging, zijn voorbij. Mooij: “Datacenterbeheerders moeten beseffen dat er een grote slag te maken valt in de duurzaamheid van hun installatie en daarmee het garanderen van uptime. Hoe? Door preventief te signaleren. Er kan zo ontzettend intelligent worden gemeten in de huidige smart panels, dat calamiteiten en interventies kunnen worden voorkomen.” En wel dankzij een product uit de Research & Development-keuken van Schneider Electric: EcoStruxure Power.

Alles is connected

Negenman licht het product toe: “Het is een drieledige IoT-oplossing met hardware en software voor verbeterde connectiviteit, gestroomlijnde dagelijkse bedrijfsvoering en slimme analyses. Allereerst kunnen we zichtbaar maken wat er aan componenten in het paneel aanwezig is. Deze ‘connected products’, zoals bijvoorbeeld de MasterPact MTZ, kunnen realtime worden gemonitord zodat overbelastingen en inef­ficiënties proactief kunnen worden geïdentificeerd.”

_H4A7774

“De data die uit de connected products wordt gehaald, wordt doorgezonden naar de tweede laag, de ‘edge control’, waar het verbruik van de apparatuur en onderhoud ervan worden bewaakt en gevisualiseerd. Hier wordt gekeken hoe ‘gezond’ een component is. Deze ‘edge control’ dient om downtime te voorkomen, een lager energieverbruik te realiseren en onderhoudskosten te verlagen. En in de laatste laag zitten de ‘apps & analytics’ die voorspellende onderhoudsinformatie leveren uit de geleverde data, aan de hand waarvan acties kunnen worden ondernomen.”

Negenman: “De cijfers liegen er niet om: EcoStruxure power biedt tot 10% reductie in energiekosten en tot 15% verlaging van de onderhoudskosten. Dat zijn besparingen die mooi meegenomen worden, naast het feit dat de installatie verduurzaamd en de bedrijfscontinuïteit continu bewaakt wordt.”

Nieuwe informatieplicht

De smart panels leveren dus intelligente data over alle connected products. Op die manier kunnen datacenter-eigenaren - zo diep als ze willen - visualiseren wat in de installatie aanwezig is en wat het doet - in één overzicht. Van de grote Masterpacts tot de kleinere Compacts en zelfs de kleine installatie-automaatjes die draadloos connected zijn.

“Uiteraard vragen we de klant altijd wat zij willen dat er gevisualiseerd wordt”, laat Negenman weten. “Maar zo vrijblijvend is dat binnenkort niet meer. Per 1 juli 2019 treedt er onder het Activiteitenbesluit, onderdeel van Wet Milieubeheer, een nieuwe informatieplicht in werking waarbij je als bedrijf (met een jaarverbruik vanaf 50.000 kWh) verplicht bent je energieboekhouding aan bevoegd gezag te kunnen overleggen. Het zichtbaar maken van het energieverbruik en de besparingen is dus een absolute must in de datacenterbranche.”

Mooij vult aan: “In de huidige wereld, waarin we steeds vaker de spagaat maken tussen het al maar meer nodig hebben van energie en het willen terugdringen van het verbruik ervan, krijgen smart panels een steeds belangrijkere functie. En omdat alles in toenemende mate connected wordt, zullen de panelen ook intelligenter worden. Als paneelbouwer volgen wij de ontwikkelingen op de voet. Wij werken dan ook graag met een partner als Schneider Electric die met haar sterke Research & Development-afdeling en innovatieve producten steeds weer laat zien vooruit te denken en in te spelen op de behoeften in de markt.”

Linda van Doren, Elektro Internationaal

Dossiers