Twijfels nemen toe

De Dutch Datacenter Index duidt nog altijd op sterke groei van datacenteractiviteit. Maar de opkomende onzekerheid over de ontwikkeling van de wereldeconomie blijven niet onopgemerkt. Vooral multi-tenant datacenters zijn wat voorzichtiger geworden in hun vooruitblik. De DDI staat weer wat lager dan vorige maand en staat ook lager dan in oktober vorig jaar.

In oktober blikken de datacenterbeslissers terug op de periode van juli tot en met september. Zoals verwacht zien we dat de activiteiten daardoor wat minder snel groeien dan voor de zomer. Opvallend is dat het gebruikt vermogen in gelijke mate is doorgegroeid, terwijl het aantal vierkante meters dat in gebruik werd genomen en de hoeveelheid investeringen minder hard groeiden. Single tenant datacenters lieten ook nu een stabiele ontwikkeling zien, terwijl vooral multi-tenant datacenters met een groeivertraging te maken hadden. Ondanks de nog altijd sterke groei, constateren we ook deze maand dat de groei enkele punten lager is dan we in dezelfde maand vorig jaar zagen. Hoewel dat zou kunnen komen door de komst van enkele nieuwkomers die druk weghalen bij de al wat langer aanwezige aanbieders van colocatie, lijkt het er steeds meer op dat onzekerheden over economie hierin een rol spelen.

Tabel: Dutch Datacenter Index, Oktober 2018

  Jul – Sep Okt – Dec Plus 12 maanden
Vierkante meters in gebruik 56 60 58
Vermogen 59 66 65
Investeringen 64 66 66
Totaal 60 65 64
       
Multi-tenant 69 76 75
Single tenant 50 52 51

Vooruitblik

Datacenters zijn optimistisch voor de activiteitengroei in het laatste kwartaal. De hoeveelheid vierkante meters en gebruikt vermogen nemen duidelijk toe. Ook is de groei sterk wat betreft investeringen, maar deze vallen toch wat tegen met het oog op het vierde kwartaal. Ook de 12-maandelijkse vooruitblik is duidelijk aan het verzwakken. Deze ontwikkeling zagen we overigens ook aan het eind van vorig jaar.

Van het vierde kwartaal wordt veel verwacht, maar een nieuw jaar komt altijd met vraagtekens. De vraagtekens zijn dit jaar wel wat groter dan een jaar geleden. 2019 is het jaar van de Brexit en dreigt een jaar van handelsoorlogen te zijn. Dat hoeft niet voor alle datacenters negatief te zijn. Het kan meer bedrijven ertoe aanzetten om uitbesteding te overwegen en apparatuur en workloads naar de cloud en externe datacenters te brengen. Terwijl het aantal single tenant datacenters dan verder afneemt, profiteren de multi-tenant aanbieders.

Figuur: Dutch Datacenter Index, Oktober 2016 – Oktober 2018

Peter Vermeulen is directeur van Pb7 Research

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.