Waarom open source de toekomst van datacenter-hardware is

PRY_22

De moderne digitale onderneming (zoals het vaak wordt genoemd) is afhankelijk van een constante stroom van nieuwe business-proposities om gelijke tred te houden met de concurrentie. Deze initiatieven zijn meer en meer gebaseerd op een niet-aflatende stroom van technische innovaties. Verwacht niet dat traditionele datacenter-leveranciers de snelheid kunnen bijhouden die een moderne onderneming verkiest en - om eerlijk te zijn - nodig heeft. Dit kan alleen worden bereikt door open source hardware projecten zoals het Open Compute Project (OCP), waar honderden bedrijven - leveranciers, systeemintegrators en gebruikers - samenwerken om te komen tot de slimme innovaties die een modern datacenter nodig heeft. Waarom? Dit artikel schetst drie belangrijke voordelen van het werken met open source hardware in een datacenter.

DC’s vertrouwen al heel lang op traditionele hardwareproducten. Maar in toenemende mate zien we dat deze legacy-systemen niet meer voldoen aan de eisen van moderne datacenters. Ze geven datacenters en hun (interne of externe) klanten niet de snelheid die ze nodig hebben. Traditionele hardware verbruikt veel energie, met alle kosten en milieu-impact van dien. Bovendien wordt het beheer van een groot datacenter vol met traditionele hardware gewoonweg te omslachtig - en om eerlijk te zijn: ook te duur.

Open source

Dat is precies de reden waarom er behoefte is aan een open source hardware-beweging. Laten we even kijken wat Wikipedia te vertellen heeft over het fenomeen ‘open source’. Open source betekent:’that information about the hardware is easily discerned so that others can make it (...) Hardware design, in addition to the software that drives the hardware, are all released under free/ libre terms. The original sharer gains feedback and potentially improvements on the design from the (…) community’.

Creativiteit

Maar wat is nu precies het Open Compute Project (OCP)? Het Open Compute Project is een samenwerkingsgemeenschap die zich richt op het herontwerpen van hardware-technologie om de groeiende vraag naar computerinfrastructuur efficiënt te ondersteunen.

Het begon allemaal in 2011, toen Facebook zijn ontwerpen met het publiek deelde en - samen met Intel en Rackspace, Goldman Sachs en Andy Bechtolsheim - het Open Compute Project lanceerde en de Open Compute Project Foundation in het project opnam.

Deze vijf leden hoopten een beweging op het gebied van datacenter-hardware te creëren die hetzelfde soort creativiteit en samenwerking teweeg zou brengen als in open source-

software. En dat is precies wat er is gebeurd.

Drie redenen

Waarom kan OCP de broodnodige innovatiesnelheid in het datacenter verhogen? En tegelijkertijd de kosten verlagen? Ik wil hier graag drie hoofdredenen voor noemen:

1. Het netwerkeffect

Iedereen kan een open source-project starten. Maar hoe krijgt je schaal en impact? Wanneer bedrijven en organisaties zoals Facebook, Rackspace en NASA een open source-project starten, kun je er zeker van zijn dat een dergelijk initiatief wordt opgemerkt. Honderden bedrijven - fabrikanten, gebruikers en systeem­integratoren - hebben zich al bij OCP aangesloten en dat aantal blijft groeien. De laatste twee zijn 3M en LinkedIn - en er komen er nog meer bij. Die groei geeft OCP veel ‘brainpower’ op het gebied van R&D, maar het genereert ook veel omzet voor de aangesloten leveranciers. Wat uiteraard meer aandacht trekt en meer bedrijven die zich willen aanmelden.

2. Veel meer flexibiliteit

Traditionele leveranciers proberen hun investeringen in productontwikkeling terug te verdienen door zoveel mogelijk kopieën van één hardware-ontwerp te verkopen aan zoveel mogelijk klanten. Maar waarom zouden we een traditionele server of ander hardware-­product willen kopen die ontworpen is om een breed scala aan zeer verschillende toepassingen te ondersteunen, terwijl alles wat je nodig hebt een stuk hardware is dat geoptimaliseerd is om slechts één specifieke taak uit te voeren, maar die ene taak dan wel ongelooflijk snel en goed doet? De open source hardware-

gemeenschap biedt precies dat: hardware die volledig is geoptimaliseerd voor de specifieke applicaties die u erop wilt draaien. Maar je moet de community natuurlijk wel vertellen welke specifieke eisen je mogelijk hebt. Het is dus give-and-take, en dat is precies wat een open source-project als OCP zo sterk en zo moeilijk te verslaan maakt.

3. Lagere kosten

Dit is een onderwerp dat steevast altijd tot verhitte discussies leidt. Is een op open source-technologie gebaseerde server nu echt goedkoper dan een off-the-shelf model van een traditionele leverancier? Als ik Citrix of SAP op een OCP-server gebruik, hoe verlaagt dat dan mijn hardware-kosten?

John-Laban_2-169x300 Dit zijn waarschijnlijk niet de juiste vragen om te stellen. De echte vragen moeten zijn: wat gebeurt er met de algemene kostenstructuur van mijn datacenter als ik besluit om een nieuwe faciliteit te bouwen of een bestaande te renoveren met behulp van OCP-ontwerpen? Maak gerust deze berekeningen. En vergelijk vervolgens de resultaten daarvan eens met de kosten van een traditioneel ontworpen en geëxploiteerd datacenter.

John Laban, European Representative van Open Compute Project

Lees ook
Global Switch Amsterdam Oost kan nu 30 kW OCP Open Rack Version 3 faciliteren

Global Switch Amsterdam Oost kan nu 30 kW OCP Open Rack Version 3 faciliteren

Datacenterbedrijf Global Switch heeft de OCP Ready-status bereikt voor hun datacenter Amsterdam East. Deze erkenning plaatst Amsterdam East in een nog altijd vrij selecte groep groep van slechts acht colocatie-datacenters in de EMEA-regio die OCP Ready zijn.

OCP introduceert nieuw lidmaatschapsmodel

OCP introduceert nieuw lidmaatschapsmodel

Het Open Compute Project (OCP) is de afgelopen jaren fors gegroeid. De organisatie telt inmiddels honderden uiteenlopende organisaties, evenals duizenden individuen met verschillende industriële achtergronden en specialisaties als lid. Naar aanleiding van feedback uit diezelfde community heeft OCP besloten een nieuw lidmaatschapsstructuur op te ze1

Open Compute Project annonceert eerste OCP startup-leden

Open Compute Project annonceert eerste OCP startup-leden

Open Compute Project (OCP) heeft bekend gemaakt dat een eerste groep van startups lid is geworden van de open source hardware-organisatie.