‘Vloeistofkoeling op punt van doorbreken’

In het rapport ‘The Tide is Turning Toward Liquid Cooling in Datacenters’ is onderzoeksbureau 451 Research optimistisch over de kansen voor vloeistofkoeling. Met name de opkomst van nieuwe
en zeer rekenintensieve applicaties speelt deze ontwikkeling in de kaart, menen de analisten.

Directe vloeistofkoeling (DLC), een reeks technieken die warmte uit chips en andere elektronica zonder lucht als medium verwijdert, is geëvolueerd van een niche-toepassing voor mainframes, high-performance systemen en high-end gaming omgevingen naar een oplossing die geschikt is voor het datacenter. Dat stelt 451 Research in een nieuw rapport getiteld ‘The Tide is Turning Toward Liquid Cooling in Datacenters’. Het bureau heeft het rapport opgesteld in opdracht van GRC, een aanbieder van liquid cooling-oplossingen.

Generieke oplossingen

Het zullen echter niet high-density racks zijn die de doorbraak van vloeistofkoeling veroorzaken, meent het bureau. Het gaat inmiddels veel meer om ontwikkelingen die we zien op het gebied van processoren en opslagtechnologieën. Ook zien we meer en meer dat er generieke oplossingen op de markt komen die gebruikt kunnen worden in combinatie met de producten van een brede reeks van hardware-fabrikanten. Voorheen zagen we juist vaak zeer merkgebonden oplossingen.

De afgelopen 10 jaar zijn processoren – niet alleen general purpose microprocessoren, maar ook grafische verwerkingseenheden (GPU’s) en andere accelerators – steeds meer energie gaan gebruiken en steeds meer warmte gaan produceren, naarmate chipontwerpers de grenzen van de silicium-prestaties verleggen. De klokfrequenties van chips zijn ook meer en meer afhankelijk geworden van de beschikbare koel­capaciteit.

Per euro

Kortom, meer koelcapaciteit betekent meer prestaties per geïnvesteerde euro. Dit is een ontwikkeling die bij steeds meer datacenters op de agenda komt te staan. Zeker nu ook storage-hardware steeds vaker in vloeistof kan worden gekoeld.

Hoewel 451 Research gelooft dat veel van de invoering van DLC – buiten high-performance computing om – in eerste instantie tactisch zal zijn ter ondersteuning van specifieke toepassingen, is nu een langeretermijnplan voor een gefaseerde installatie in de hele faciliteit mogelijk. Een toenemend aantal eigenaren en beheerders van datacenters kijkt daarom serieus naar de mogelijkheden die vloeistofkoeling te bieden heeft.

De uitrol van DLC als onderdeel van hun technologische roadmap zal een bijdrage leveren aan het verlagen van de operationele kosten. Tegelijkertijd zal DLC de beschikbaarheid en de betrouwbaarheid van de infrastructuur verhogen doordat het onderhoud eenvoudiger wordt en we bovendien met lagere uitvalpercentages te maken krijgen.

Resultaten

Dit zijn de belangrijkste resultaten uit het rapport van 451 Research:

  • Directe vloeistofkoeling is een goed begrepen en volwassen set van technologieën. Het maakt een comeback in datacenters om een aantal belangrijke uitdagingen en beperkingen van luchtgekoelde systemen op te lossen.
  • DLC wordt al snel een relevante overweging voor bedrijven en dienstverleners en gaat verder dan de klassieke supercomputing use case.
  • Datacenter managers zullen merken dat de meeste faciliteiten moeite hebben met de volgende generatie IT-systemen voor applicaties die een forse IT-verwerkingscapaciteit vereisen.
    DLC is niet langer alleen geschikt voor compute-systemen. Storage is inmiddels eveneens een uitstekende kandidaat voor vloeistof­koeling om de dichtheid, beschikbaarheid en betrouwbaarheid te verbeteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.