Stevige groei, maar onzekerheid dient zich aan

De Dutch Datacenter Index is dit jaar tot nog toe stabiel. Op seizoensinvloeden na, ontwikkelt de markt zich bijzonder positief. Daar moeten we wel een paar kleine kanttekeningen zetten. De middellange termijn verwachting zakt enkele punten, wat er op duidt dat er onzekerheden rond de economische ontwikkeling door de Brexit en dreigende handelsoorlogen ook doorsijpelen naar de digitale wereld. En we zien ook dat de index iets minder hoog staat dan een jaar geleden.

Door de vakantieperiode zien we dat, zoals ieder jaar, dat de datacenter activiteit in de afgelopen drie maanden even wat minder hard is gegroeid. Single tenant datacenters laten een stabiele ontwikkeling zien, terwijl multi-tenant datacenters het meest duidelijk met een groeivertraging te maken hadden. De groei blijft echter sterk, ook in deze rustigere zomermaanden. Wel moeten we vaststellen dat al enkele maanden de groei enkele punten lager is dan dat we vorig jaar zagen. Dat kan ook komen doordat we met enkele nieuwkomers te maken hebben, die wat druk weghalen bij de al wat langer aanwezige aanbieders van colocatie.

Tabel: Dutch Datacenter Index, September 2018

  Jun – Aug Sep – Nov Plus 12 maanden
Vierkante meters in gebruik 58 61 60
Vermogen 59 66 67
Investeringen 66 68 69
Totaal 62 66 66
       
Multi-tenant 71 78 79
Single tenant 51 51 51

Vooruitblik

Voor de komende drie maanden zien we dat de groei duidelijk versnelt. De hoeveelheid vierkante meters en gebruikt vermogen nemen toe. De investeringen groeien het sterkst, maar vallen toch ietsje tegen met het laatste kwartaal in het verschiet. Mogelijk groeit dit nog verder door in het laatste kwartaal. Maar we zien ook dat de 12-maandelijkse vooruitblik voor het eerst in lange tijd begint te verzwakken. Hoewel de economische groei in Nederland nar verwachting sterk doorzet, zijn er steeds meer onzekerheden in de markt. De impact van de Brexit kan meevallen, net als de handelsoorlogen van Trump, maar het lijkt er gaandeweg steeds meer op dat de einde van de hoogconjunctuur in aantocht is. Ook datacenters worden dan wat voorzichtiger, hoewel we voorlopig nog niet van een grote impact kunnen spreken.

Tabel: Dutch Datacenter Index, september 2018

  Jun – Aug Sep – Nov Plus 12 maanden
Vierkante meters in gebruik 58 61 60
Vermogen 59 66 67
Investeringen 66 68 69
Totaal 62 66 66
       
Multi-tenant 71 78 79
Single tenant 51 51 51

Figuur: Dutch Datacenter Index, September 2016 – September 2018

Peter Vermeulen is directeur van Pb7 Research

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.