Datacenteractiviteiten nemen wat sneller toe

De Dutch Datacenter Index is al het hele jaar vrij stabiel. Op wat seizoensinvloeden na, ontwikkelt de markt zich positief zonder grote uitschieters. Multi-tenant datacenters nemen vooral de groei voor hun rekening, terwijl single tenant datacenters vooral inzetten op consolidatie en optimalisatie. Met de zomervakantie achter de rug nemen de groeiverwachtingen voor de komende drie maanden weer wat toe.

Met de Dutch Datacenter Index (DDI) brengen Pb7 Research en DatacenterWorks de activiteiten binnen de Nederlandse datacenters kort en krachtig in beeld. We meten iedere maand of de activiteit de afgelopen drie maanden is toegenomen dan wel is afgenomen en wat de verwachtingen zijn voor de komende drie en twaalf maanden. Het theoretische minimum van de Index is ‘0’, het maximum ‘100’. Tot zover zitten de scores ruim boven de 50, het punt waarbij groeiers en krimpers elkaar in evenwicht houden.

De hete zomer van 2018 heeft ervoor gezorgd dat datacenters alle zeilen bij moesten zetten om de apparatuur te koelen. In de DDI kijken we daar niet direct naar en zien we een
lichte groeivertraging op het gebied van omvang van de datavloer, gebruikt vermogen en investeringen. Deze groeivertraging kunnen we als een seizoenseffect beschouwen.
Ondanks de vertraging blijft de groei aanzienlijk. Datacenters blijven vooral investeren en qua verhuurde meters groeien multi-tenant datacenters stevig door.

Tabel: Dutch Datacenter Index, Augustus 2018

  Mei – Jul Aug – Okt Plus 12 maanden
Vierkante meters in gebruik 57 60 62
Vermogen 60 65 68
Investeringen 68 66 72
Totaal 63 65 68
       
Multi-tenant 74 76 82
Single tenant 50 51 52

Vooruitblik

Voor de komende drie maanden zien we dat de groei juist weer wat versnelt nu alle beslissers weer terug van vakantie zijn. Daarbij zien we dat de index op elk gebied – oppervlakte, vermogen en investeringen – ongeveer een punt is gestegen ten opzichte van de laatste meting in juni. De 12-maandelijkse vooruitblik zien we nu, na een lange gestage toename, stabiliseren op een hoog niveau.
De behoefte aan datacenterruimte blijft sterk doorgroeien, maar voorzichtige twijfels over de economische groei op de lange termijn
begrenzen enigszins het optimisme.

Figuur: Dutch Datacenter Index, Augustus 2016 – Augustus 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.