CBRE: ‘vraag naar Europese colocatie bereikt recordniveau’

server-90389

De Europese colocatiemarkt voegde in de eerste helft van 2018 95MW capaciteit toe, en er zou voor het einde van het jaar nog eens 82MW kunnen worden toegevoegd, aldus onderzoek van  vastgoedspecialist CBRE.

Het nieuws zal niemand verbazen: sinds enkele jaren is de datacentermarkt in Europa exponentieel gegroeid, gevoed door de grote cloudproviders die het merendeel van alle nieuwe capaciteit voor zich opeisen.

In de eerste helft van het jaar stroomden beleggers opnieuw naar de hubs van datacenters in Frankfurt, Londen, Amsterdam en Parijs, die de prijzen omlaag dreven voor ontwikkelaars die graag nieuwe faciliteiten wilden bouwen.

Talloze acquisities - waaronder die van Data4 door Axa Investment en Evoswitch door Iron Mountain - evenals hernieuwde investeringen in het nu in meerderheid Chinese Global Switch, zijn een veelbetekenend teken van beleggersvertrouwen.

De take-up op de vier markten bedroeg 51 MW, waarvan 30 MW in Londen en Frankfurt. 87MW aan capaciteit werd op het hele continent verhuurd, wat volgens CBRE de vorige records overtreft. De organisatie verwacht dat $ 1,3 miljard aan CapEx nodig zal zijn om alle projecten in ontwikkeling in 2018 te realiseren.

Bron: DatacenterDynamics

Meer over
Lees ook
Nederlands project krijgt financiering om energieverbruik en CO2-uitstoot datacenters terug te dringen

Nederlands project krijgt financiering om energieverbruik en CO2-uitstoot datacenters terug te dringen

Een consortium van zeven Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen krijgt financiering van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat nadat de Europese Commissie op 5 december jl. groen licht gaf aan het IPCEI-CIS programma.

De grote vraag is of de Rekenkamer ook naar datacenters kijkt

De grote vraag is of de Rekenkamer ook naar datacenters kijkt

Wat hebben de Rekenkamer en datacenters met elkaar te maken? Wellicht meer dan de bedrijven en toeleveranciers van die sector zich realiseren. Grotendeels onder de radar van de publieke belangstelling is de Rekenkamer namelijk bezig met onderzoek dat over de achillespees van de datacenters gaat: het energieverbruik.

MRA en het rapport "datacenters – Impact en feiten"

MRA en het rapport "datacenters – Impact en feiten"

In het recente artikel over het aantal datacenters is verwezen naar een bijeenkomst van de MRA (Metropool Regio Amsterdam). Over die bijeenkomst zijn vragen gesteld. Wat was precies de bedoeling en voor wie dit is georganiseerd.