Uptime Institute: datacenters offeren betrouwbaarheid op voor efficiëntie

rapport-UI-1

Gemiddelde PUE bereikt recordlaagte, maar de storingen nemen toe

De datacenterindustrie worstelt met de complexiteit van hybride IT en slaagt er niet in historische niveaus van betrouwbaarheid te handhaven, volgens de bevindingen van de achtste jaarlijkse Data Centre Survey van het Uptime Institute.

Uit de enquête bleek dat de gemiddelde Power Usage Effectiveness (PUE) in de branche een recordlaagte van 1,58 heeft bereikt. Tegelijkertijd nam de storingsfrequentie met een kwart toe en ook de ernst van elke storing nam toe in vergelijking met de bevindingen van een jaar geleden.

De nieuwste enquête van het Uptime Institute is de meest uitgebreide tot nu toe, er namen bijna 900 datacenterexploitanten en IT-beoefenaars uit 50 landen aan deel. Uit het onderzoek bleek dat een gemiddeld datacenter een beter gebruik van zijn energie zou maken, maar dat het ook meer kans liep op een storing - en deze onderbrekingen zijn schadelijker dan vorig jaar.

De enquête lijkt hybride IT aan te wijzen als een mogelijke boosdoener: volgens het Uptime Institute hebben veel organisaties gemeld dat ze moeite hadden om hybride architecturen te beheren die on-premises infrastructuur, colocatie en public cloud combineren.

Hoewel bijna twee derde van de respondenten (61 procent) zei dat het gebruik van hybride IT hun algehele IT veerkrachtiger heeft gemaakt, werd dit niet ondersteund door het bewijs: 31 procent ondervond een IT-downtime-incident of ernstige service-verslechtering in het afgelopen jaar, een aanzienlijke toename van 25 procent ten opzichte van het vorig jaar gerapporteerde aantal.

Meer dan 80 procent van de respondenten zei dat hun uitval te voorkomen was - de belangrijkste oorzaken van downtime waren, zoals altijd, menselijke fouten, stroomuitval, netwerkstoringen en configuratiefouten.

"Operators worstelen met nieuwe uitdagingen, waaronder een verhoogde complexiteit en grote onderlinge afhankelijkheid van systemen en datacenters", aldus Andy Lawrence, onderzoeksdirecteur bij het Uptime Institute. "Vooruitkijkend verwachten velen een aanzienlijke nieuwe hybride en edge computercapaciteit in te zetten, die nieuwe diensten zal ondersteunen, maar een extra laag van complexiteit zal toevoegen."

Bron: DatacenterDynamics

Dossiers
Meer over
Lees ook
Nederlands project krijgt financiering om energieverbruik en CO2-uitstoot datacenters terug te dringen

Nederlands project krijgt financiering om energieverbruik en CO2-uitstoot datacenters terug te dringen

Een consortium van zeven Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen krijgt financiering van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat nadat de Europese Commissie op 5 december jl. groen licht gaf aan het IPCEI-CIS programma.

De grote vraag is of de Rekenkamer ook naar datacenters kijkt

De grote vraag is of de Rekenkamer ook naar datacenters kijkt

Wat hebben de Rekenkamer en datacenters met elkaar te maken? Wellicht meer dan de bedrijven en toeleveranciers van die sector zich realiseren. Grotendeels onder de radar van de publieke belangstelling is de Rekenkamer namelijk bezig met onderzoek dat over de achillespees van de datacenters gaat: het energieverbruik.

MRA en het rapport "datacenters – Impact en feiten"

MRA en het rapport "datacenters – Impact en feiten"

In het recente artikel over het aantal datacenters is verwezen naar een bijeenkomst van de MRA (Metropool Regio Amsterdam). Over die bijeenkomst zijn vragen gesteld. Wat was precies de bedoeling en voor wie dit is georganiseerd.