Lef

Mijn dochter vroeg me laatst wat zure regen is. Bijzonder toch, dat een meid van 10 niks weet over één van onze grootste klimatologische uitdagingen van de vorige eeuw. Dat probleem hebben we als maatschappij opgelost omdat we ons beseften dat de wereld onleefbaar zou worden als we niks zouden doen. En dus hebben we het probleem aangepakt.

Het nieuws gevolgd over plastics de laatste tijd? Omdat we als maatschappij ervaren dat de gevolgen van afvalplastics de wereld onleefbaar maken is het gebruik ervan verboden (Rwanda als eerste land !), neemt de EU de eerste stappen in het verbod op gebruik, wil China onze troep niet meer verwerken en maken we in Nederland olie uit plastics.

Over impact gesproken. Elon Musk komt met de Tesla op de markt, een moddervette bak die ook nog eens hartstikke duurzaam is. Zonder CO2-emissie. Echte disruptie die leidt tot een ongekende shift in hoe wij tegen mobiliteit aan kijken. Zowel in de ontwikkeling van nieuwe modellen door alle concurrenten als in ons belastingbeleid. Het loont gewoon om elektrisch te rijden als je naar de total cost of ownership kijkt. En steden als Madrid en Parijs laten jouw fossiele auto straks gewoon niet meer binnen.

Eindbaas

Natuurlijk, ons klimaatprobleem is veel ingewikkelder en groter. Maar het maatschappelijk besef dat CO2-emissies een mega-probleem zijn en dat we er alles aan moeten doen om daarmee op te houden, staat wereldwijd als een paal boven water. Oké, de eindbaas van Amerika vindt het een slechte grap, maar alle grote Amerikaanse techbedrijven zijn al lang om.

Zo ook in de wereld van het vastgoed. Kijk naar The Edge in Amsterdam, Circl op de Zuidas en het circulaire paviljoen The Green House in Utrecht en onze eigen projecten The Dutch Windwheel en Dutch Mountains. Dit is de nieuwe standaard in het ontwikkelen van vastgoed. Duurzaam en circulair. De nieuwe standaard in de bouw is er één van tenminste energieneutraal en als het even kan energieleverend.

Uitdaging

Wat ik met deze voorbeelden uit de bouw duidelijk wil maken is het volgende.

  1. Er is een maatschappelijke uitdaging waar we niet aan ontkomen.
  2. Er is een ontwikkelaar, architect of opdrachtgever die hier werk van wil maken.
  3. Het wordt de nieuwe standaard.

Hier moeten we de parallel trekken met de wereld van datacenters. We hebben mannen en vrouwen met lef nodig die de nieuwe standaard zetten!

Mensen met lef

En vergeet niet welke rol datacenters in een veranderende maatschappij hebben. Bijna iedere sector in onze economie maakt op dit moment een data-driven transitie door. De dragende kracht onder die transitie is data. De core business van datacenters. Simpel gezegd, het is heel onverstandig te denken dat, nu onze consumptiemaatschappij als een malle aan het verduurzamen slaat, de ruggengraat van de nieuwe economie achter kan blijven. Sterker nog, ze zou voorop moeten lopen!

Daarvoor hebben we mensen nodig. Met lef. Met zicht op de onvermijdelijkheid van de energietransitie en het lef om daar nu op te investeren. Zodat datacenters in Nederland binnen 3 jaar wereldwijd de benchmark zijn.

De onvermijdelijkheid en de urgentie zijn er. De technologie en de techniek is er. Nu alleen nog even doen.

Petrus Postma is mede oprichter van het bureau BLOC in Rotterdam. BLOC ontwikkelt next generation gebouwen, gebieden en concepten, altijd vanuit een maatschappelijk transitieperspectief. Duurzaamheid, inclusiviteit en circulariteit zijn daarbij de kernbegrippen. Petrus werkt als manager aan de circulaire transitie van de Westas, van de Greenports en de Nederlandse industrie. Voor meer informatie, check www.bloc.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.