Omzet uit OCP groeit naar 1,2 miljard dollar

De Open Compute Project Foundation (OCP) heeft de resultaten bekendgemaakt van een studie naar de wereldwijde omzet die met OCP-projecten is behaald.

OCP schakelde IHS Markit in om de toepassing van OCP-apparatuur in de datacenterindustrie te helpen valideren. De verkoop van – zeg maar – OCP-apparatuur bereikte in 2017 een omvang van 1,2 miljard dollar. 

Deze omzet is gerealiseerd bij bedrijven die géén lid zijn van het bestuur van OCP. Met andere woorden, het gaat hier om verkopen aan andere bedrijven en organisaties dan de bekende hyperscale-partijen.

Innovatie

Sinds de oprichting heeft OCP gewerkt aan het stimuleren van innovatie in en rond de datacenter-industrie. Hiertoe heeft het open source hardware-project inmiddels een groep van bijna tweehonderd leden bij elkaar gebracht en meer dan 4.000 engineers. De eisen aan het moderne datacenter blijven toenemen met de groei van bijvoorbeeld IoT, beveiliging en edge computing. Ook de toenemende behoefte aan duurzaamheid speelt hierbij een belangrijke rol.

De omzet uit OCP-apparatuur bereikte in 2017 1,2 miljard dollar. Het is natuurlijk duidelijk bekend dat de bedrijven die lid zijn van de raad van bestuur van OCP – waaronder de oorspronkelijke oprichters van de organisatie – de OCP-beginselen op grote schaal en met groot succes hebben toegepast. Maar tot nu toe was het duidelijk hoe ver buiten deze partijen het gedachtegoed van OCP inmiddels reikt. Tot de bedrijven die lid zijn van de raad van bestuur van OCP behoren Facebook, Goldman Sachs, Intel, Microsoft en Rackspace.

Voorspellingen

Nog belangrijker zijn de voorspellingen uit de IHS Markit-studie. De onderzoekers verwachten dat de adoptie van OCP de komende jaren sterk zal groeien. De verkopen aan niet-bestuursleden zal volgens het bureau in 2021 zijn gegroeid naar meer dan 6 miljard dollar.

IHS Markit interviewde OCP-leden, leveranciers en dienstverleners. Ook organiseerde het een eigen onderzoek in de sector om de verkopen van niet-boardleden te bepalen – per regio en per vertical. Ook heeft men een prognose willen geven voor de periode tot 2021. In deze studie werden onder meer servers, opslag, netwerk, racks, energiegebruik en randapparatuur onderzocht. Een aantal bevindingen:

  • 2017 OCP YoY groei van ondernemingen die geen lid zijn van de raden van bestuur bedroeg 103%
  • De gemiddelde groei per jaar over een periode van 5 jaar bedraagt 59%, terwijl de totale marktgroei naar verwachting slechts enkele procenten zal bedragen
  • Servers zijn in 2017 goed voor bijna 75% van de OCP-verkopen aan niet-boardleden, waarbij rack, randapparatuur en netwerken (voornamelijk WiFi en PON) en passieve optische netwerken de hoogste groeicijfers verwachten
  • De Verenigde Staten vertegenwoordigden in 2017 het grootste deel van de OCP-omzet. Die verkopen komen met name voor rekening van hyperscalers, telco’s en de financiële sector
  • EMEA kant een gemiddelde jaarlijkse groei van 70%, dat voornamelijk door telecommunicatiebedrijven wordt gegenereerd
  • Naar verwachting zullen de verkopen in EMEA in 2021 meer dan 1 miljard dollar bedragen

Aanschafredenen

Volgens IHS Markit zijn de drie belangrijkste redenen waarom bedrijven en organisaties OCP-apparatuur aanschaffen:

  • Duurzaamheid
  • Lagere kosten
  • Standaardisatie en snelle inzetbaarheid

Belemmeringen

De IHS Markit-studie heeft ook belemmeringen aan het licht gebracht voor de invoering van OCP. Belangrijke punten zijn het feit dat OCP-apparatuur vaak niet kant-en-klaar aangeschaft kunnen worden, maar eerst nog moet worden getest. Ook kan de integratie van hardware en software nog als een uitdaging worden gezien.

Via de OCP Marketplace hoopt de OCP-organisatie het vinden van OCP-producten makkelijker te maken. Deze marketplace heeft onlangs informatie over meer dan 100 producten op de website geplaatst en breidt zich verder uit door middel van de bijdragen van OCP Solution Providers.

OCP Summit komt dit najaar naar Amsterdam

Op 1 en 2 oktober organiseert de Open Compute Project een regionale summit in Amsterdam. De keynote presentaties zullen met name gericht zijn op thema’s die in Europa spelen. Daarnaast wordt een programma ontwikkeld dat bestaat uit veel technische sessies en workshops. Ook zal een beurs worden georganiseerd waar internationale en lokale aanbieders aanwezig zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.