EvoSwitch overgenomen door Iron Mountain

EvoSwitch

Iron Mountain Incorporated, een wereldwijde leverancier van storage en datamanagement oplossingen opgericht in 1951, heeft EvoSwitch Netherlands B.V. en EvoSwitch Global Services B.V. ('EvoSwitch NL') overgenomen voor een bedrag van € 205 miljoen euro. De transactie betekent voor Iron Mountain een toevoeging van 11 megawatt (MW) bestaande datacentercapaciteit in de metropoolregio Amsterdam welke voor 100 procent is verhuurd, met expansiemogelijkheden van nog eens 23 MW in Amsterdam tot een totale datacentercapaciteit van 34 MW.

EvoSwitch NL is een Nederlands bedrijf, een merk met internationale uitstraling dat is opgericht in 2007 en zijn ‘multi-tenant’ datacenterdiensten levert aan klanten wereldwijd. Het bedrijf exploiteert een van de grootste datacenters in de regio Amsterdam. De bestaande datacentercampus biedt toegang tot meer dan 50 connectiviteit- en telecommunicatie providers waaronder ook verschillende internet exchanges zoals de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX). De metropoolregio Amsterdam is een belangrijk knooppunt in de FLAP datacentermarkten (Frankfurt, Londen, Amsterdam, Parijs), welke volgens Iron Mountain eind 2017 ongeveer 1.160 MW aan datacentercapaciteit vertegenwoordigde. Daarmee zou het qua grootte de tweede datacentermarkt in Europa zijn en tot de top-5 datacentermarkten wereldwijd behoren. Deze overname betekent voor Iron Mountain een versterking van de stappen die het bedrijf eerder dit jaar al heeft gezet met de overname van een datacenter van Credit Suisse in Londen.

De metropoolregio Amsterdam kent volgens Iron Mountain de laagste energieprijzen binnen de FLAP datacentermarkten terwijl het een van de meest betrouwbare energienetten heeft. EvoSwitch NL heeft zich sinds de oprichting gefocust op het leveren van duurzame datacenterdiensten. Het bedrijf zette in 2007 als eerste een 100 procent CO2-neutraal datacenter in de Nederlandse markt, daarbij gebruikmakend van duurzame energiebronnen op basis van wind, hydro en biomassa. Deze marktbenadering is in lijn met Iron Mountain’s policy om de ecologische footprint van het bedrijf volledig te neutraliseren.

EvoSwitch NL heeft uiteenlopende klanten wereldwijd, waaronder multinationals, cloud service providers, en instellingen binnen de publieke sector. Leaseweb Netherlands B.V. (“Leaseweb NL”), een aan EvoSwitch NL gerelateerd groot bedrijf dat cloud hosting diensten levert in 35 verschillende landen, vertegenwoordigt ongeveer 45 procent van de contractuele omzet van EvoSwitch NL. Iron Mountain heeft met Leaseweb NL een 10-jarige leaseovereenkomst afgesloten, wat Leaseweb NL tot een top-5 klant maakt van Iron Mountain Data Centers. Daarnaast is er geen andere klant die meer dan 15 procent van de totale omzet vertegenwoordigt.

De acquisitie van EvoSwitch NL omvat twee datacenterlocaties in de metropoolregio Amsterdam. De eerste betreft een ‘state-of-the-art’ datacenter met een totale oppervlakte van meer dan 13.900 m2 en bestaande datacenterhallen die meer dan 8.000 m2 aan vloeroppervlak beslaan. De huidige stroomcapaciteit van dit datacenter is 11 MW. Uitbreiding van de stroomcapaciteit met nog eens 2 MW is inmiddels al voorbereid, waarbij 600 kilowatt in leasevorm is gereserveerd voor Leaseweb NL. Deze datacenter locatie is in totaal uit te breiden naar zo’n 40.000 m2. Dit datacenter biedt ruimte voor de ontwikkeling van additionele datacenterhallen met een stroomcapaciteit van 14 MW, wat in totaal een potentiële capaciteit betekent van 27 MW op deze eerste datacenterlocatie.

De tweede datacenterlocatie betreft een site welke een oppervlakte heeft van ongeveer 5.300 m2 met ruimte voor de ontwikkeling van 3.800 m2 aan datacenterhallen. Deze site biedt aanvullend nog eens 7 MW extra aan potentiële stroomcapaciteit. De totale stroomcapaciteit voor de twee datacenterlocaties komt daarmee op 34 MW.

“Wij verwelkomen het EvoSwitch team en de klanten van EvoSwitch in de organisatie van Iron Mountain,” zegt Mark Kidd, senior vice president en general manager van Iron Mountain Data Centers. “Het toegewijde en ervaren managementteam van EvoSwitch NL is al meer dan 11 jaar in de datacenter business actief en heeft daarbij consistente groeicijfers laten zien. De focus van EvoSwitch NL op security en energie-efficiëntie sluit zeer goed aan bij onze bestaande datacenter organisatie, alsook hun solide track record met betrekking tot een continue uptime. Gecombineerd met de huidige en potentiële totale capaciteit van Iron Mountain’s datacenterportfolio, vertegenwoordigt ons portfolio nu meer dan 285 MW aan stroomcapaciteit in de meest aantrekkelijke Amerikaanse en wereldwijde datacentermarkten met de allerhoogste vestigingsratio’s.”

“Ons omvangrijke internationale datacenter platform hebben wij opgebouwd middels recente acquisities en via organische groei,” zegt Kidd. “Wij kijken er naar uit om verdere integratie van de business te realiseren, waarbij onze korte termijn groei voornamelijk zal komen uit de ontwikkeling van nieuwe datacenterruimte in de markten met zeer grote aantrekkingskracht waar we reeds aanwezig zijn.”

“Wij kijken ernaar uit om onze EvoSwitch NL business samen te voegen met die van Iron Mountain Data Centers, een bedrijf dat dezelfde toewijding heeft als het gaat om customer service en operational excellence,” zegt Eric Boonstra, chief executive officer van EvoSwitch. “Deze transactie biedt enorme mogelijkheden voor ons om de relatie met bestaande klanten uit te breiden en hen datacenter uitbreidingsmogelijkheden aan te bieden in belangrijke continentale markten in Europa. Daarnaast biedt het ook bestaande klanten van Iron Mountain nieuwe datacentercapaciteit in de belangrijke Amsterdamse regio.”

“Wij delen Eric’s enthousiasme wat betreft deze acquisitie van EvoSwitch NL,” zegt Con Zwinkels, CEO en oprichter van Leaseweb. “Als wereldwijde leverancier van cloud hosting diensten aan meer dan 17.500 klanten is het belangrijk voor ons om de groeibehoeften van onze klanten te faciliteren. Middels deze transactie krijgt Leaseweb een verbeterde toegang tot datacenters wereldwijd, waaronder nu dus ook Iron Mountain’s datacenters. Wij zijn zeer verheugd om een partnership aan te gaan met een bedrijf dat zo’n goede reputatie heeft als het gaat om security en betrouwbaarheid.”

Dossiers
Meer over
Lees ook
nLighten neemt 7 edge datacenters van EXA Infrastructure over

nLighten neemt 7 edge datacenters van EXA Infrastructure over

  Overname opent nieuwe markten voor nLighten in België, Zwitserland en Spanje en breidt de aanwezigheid in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Nederland uit.   nLighten heeft de overname bekendgemaakt van zeven edge datacenters van EXA Infrastructure. Deze stap versterkt de positie van nLighten als marktleider binnen de Europese1

Technisch dienstverlener Unica neemt  Eljes Infrastructurele Projecten over

Technisch dienstverlener Unica neemt Eljes Infrastructurele Projecten over

Technisch dienstverlener Unica neemt het bedrijf Eljes Infrastructurele Projecten over dat actief is in de aanleg van glasvezelnetwerken voor datacenters en networkproviders in de Benelux.

Concentratie in testmarkt: Viavi neemt Spirent over

Concentratie in testmarkt: Viavi neemt Spirent over

Viavi Solutions heeft aangekondigd Spirent Communications over te nemen als onderdeel van een deal ter waarde van 1,277 miljard dollar.